ΚΟΣΜΟΣ

«Ξέφυγε» πάλι ο Ερντογάν: Έβαλε να συλλάβουν τουλάχιστον 300 άτομα

«Ξέφυγε» πάλι ο Ερντογάν: Έβαλε να συλλάβουν τουλάχιστον 300 άτομα

Εισαγγελείς στην Τουρκία διέταξαν την σύλληψη 300 υπόπτων στο πλαίσιο έρευνας για τον εντοπισμό στρατιωτικών που διατηρούν δεσμούς με τον Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ και για τον οποίο, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ήταν ο οργανωτής της προσπάθειας του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι 211 από αυτούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να συλληφθούν υπηρετούσαν στις ένοπλες δυνάμεις.

Επιχειρήσεις των αρχών ασφαλείας διεξάγονται συχνά, από τον Ιούλιο του 2016.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, περισσότερα από 50.000 πρόσωπα έχουν συλληφθεί και περισσότερα από 140.000 απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα σε όλη τη χώρα.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται 7.500 στρατιωτικοί, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Περισσότεροι από 7.500 άλλοι στρατιωτικοί έχουν εξάλλου αποστρατευθεί.

Η Πολεμική Αεροπορία έχει πληγεί ιδιαίτερα απ' αυτές τις διώξεις, καθώς οι αρχές εκτιμούν πως πολλοί από τους επικεφαλής του αποτυχημένου πραξικοπήματος προέρχονταν από τις τάξεις της.

Εκτός από τους υπόπτους ως οπαδούς του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, οι διώξεις αυτές έπληξαν επίσης πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσα ενημέρωσης που τον επικρίνουν και υποστηρικτές των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο ιεροκήρυκας Γκιουλέν, πρώην σύμμαχος του Ερντογάν που είναι τώρα εγκατεστημένος στις ΗΠΑ, διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμιξή του στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Χωρίς τέλος οι συλλήψεις

Στο μεταξύ, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 53 πρώην υπαλλήλους του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης τους οποίους θεωρεί ύποπτους για διασυνδέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk.

Οι εισαγγελείς διέταξαν τη σύλληψη 102 ανθρώπων στο πλαίσιο της σχετικής με το χρηματιστήριο έρευνας, ανέφερε η Haberturk στην ιστοσελίδα της.

Η εφημερίδα Haberturk διευκρινίζει στην ιστοσελίδα της πως οι συλληφθέντες πρώην υπάλληλοι του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποιούσαν μια εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, την Bylock, η οποία, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, ήταν εργαλείο επικοινωνίας των πραξικοπηματιών.

Κατηγορούνται επίσης, σύμφωνα με τη Haberturk, ότι πραγματοποίησαν συναλλαγές προς όφελος της Bank Asya, μιας τράπεζας που πρόσκειται στον Φετουλάχ Γκιουλέν, η οποία έχασε την άδειά της μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Οι έφοδοι πραγματοποιήθηκαν την αυγή σε 70 διευθύνσεις εναντίον υπόπτων που απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2015.

Εισαγγελείς στην πρωτεύουσα Άγκυρα διέταξαν την κράτηση άλλων 38 ανθρώπων, πρώην υπαλλήλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που συνδέονται με τον Γκιουλέν και τα οποία έκλεισαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το πρακτορείο ανέφερε πως μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί 16 άνθρωποι στην επιχείρηση αυτή που πραγματοποιήθηκε σε 12 επαρχίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις