ΚΟΣΜΟΣ

Εξέλιξη ΣΟΚ στην υπόθεση της μαιευτήρα που αποκεφάλισε βρέφος στη γέννα

Εξέλιξη ΣΟΚ στην υπόθεση της μαιευτήρα που αποκεφάλισε βρέφος στη γέννα

Οργή και θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινή γνώμη η απόφαση ενός δικαστηρίου στο Νταντί της Σκωτίας να επιτρέψει στη γιατρό που προκάλεσε τον αποκεφαλισμό βρέφους κατά τη διάρκεια γέννας να επιστρέψει άμεσα στη δουλειά της.

Η 43χρονη Vaishnavy Laxman μπορεί πλέον να συνεχίσει να εργάζεται κανονικά σε μαιευτήρια στη χώρα της, παρά το γεγονός ότι στο τέλος μιας εξαντλητικής 24ωρης βάρδιας έκανε ένα τραγικό λάθος που στοίχισε τη ζωής ενός βρέφους με φρικιαστικό μάλιστα τρόπο.

Όπως αποδείχτηκε μάλιστα, η μαιευτήρας θα έπρεπε να είχε κάνει καισαρική τομή σε μια 30χρονη έγκυο, καθώς το μωρό της, όχι μόνο επρόκειτο να γεννηθεί πρόωρα, αλλά βρισκόταν σε επικίνδυνη θέση.

Παρ΄ όλα αυτά, η Laxman επέλεξε να προχωρήσει σε κανονικό τοκετό, σκορπίζοντας τη θλίψη στην οικογένεια και προκαλώντας σοκ στην κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με όσα είχαν ακουστεί στο δικαστήριο, η γυναικολόγος είπε στη μητέρα να σπρώξει, ενώ αυτή τραβούσε το μωρό από τα πόδια.

Ένας συνδυασμός κινήσεων που είχε ως αποτέλεσμα το σώμα να αποκοπεί από το κεφάλι, το οποίο έμεινε μέσα στη μήτρα της μητέρας!
Στη συνέχεια, δύο άλλοι γιατροί αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν με καισαρική το κεφάλι του βρέφους, ενώ το επανασυγκόλλησαν στο σώμα, έτσι ώστε η οικογένεια να μπορέσει να πει το τελευταίο αντίο στο άτυχο μωράκι.

Και παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο αναγνώρισε ότι επρόκειτο για λάθος της 43χρονης γιατρού, ωστόσο τελικά αποφάνθηκε ότι αυτό δεν σημαίνει… κιόλας ότι είναι ακατάλληλη να ασκεί το επάγγελμά της! Και κάπως έτσι της επέτρεψε να επιστρέψει άμεσα στα καθήκοντά της.

Το τραγικό περιστατικό με τον αποκεφαλισμό του βρέφους συνέβη στις 16 Μαΐου, στο νοσοκομείο Ninewells Hospital. Η Laxman είχε ξεκινήσει τη βάρδιά της στις 8.30 το πρωί της προηγούμενης ημέρας, ενώ βρισκόταν στο μαιευτήριο (με ένα μικρό διάλειμμα) για περισσότερες από 24 ώρες. Γεγονός που φαίνεται ότι έπαιξε μοιραίο ρόλο στην εσφαλμένη κρίση της.

Σχετικές ειδήσεις