ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Προφυλακίστηκε ο αστυνομικός που κατηγορείται ότι σκότωσε έναν 22χρονο στη Νάντη (pics+vid)

Γαλλία: Προφυλακίστηκε ο αστυνομικός που κατηγορείται ότι σκότωσε έναν 22χρονο στη Νάντη (pics+vid)

Συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Νάντη (δυτική Γαλλία) την περασμένη νύχτα, τη δεύτερη διαδοχική μετά το θάνατο, το βράδυ της Τρίτης, ενός νεαρού άνδρα τον οποίο σκότωσε ένας αστυνομικός στη διάρκεια ελέγχου.

Δεκάδες οχήματα πυρπολήθηκαν και πάλι σε τέσσερις συνοικίες, μεταξύ των οποίων η Μπρέιγ. Δημόσια κτήρια υπέστησαν ζημιές, περιλαμβανομένου ενός αστυνομικού τμήματος, και περίπου δώδεκα εμπορικά καταστήματα πυρπολήθηκαν.

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον 22χρονο, τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση σήμερα από τη Γενική Επιθεώρηση της Εθνικής Αστυνομίας (IGPN).

Κατ' εντολή του εισαγγελέα Πιερ Σενέ, ο αστυνομικός «ο οποίος έκανε χρήση του υπηρεσιακού όπλου του και προκάλεσε τον θάνατο του θύματος» προφυλακίστηκε το μεσημέρι, όπως ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές Αρχές.

Νωρίτερα, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Νάντη, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ απαίτησε να ριχθεί άπλετο φως στις συνθήκες θανάτου του νεαρού. Καταδίκασε επίσης με τον εντονότερο τρόπο τα βίαια επεισόδια και τις καταστροφές που σημειώθηκαν τις δύο επόμενες νύχτες στην περιοχή. Οι Aρχές έχουν συλλάβει 11 υπόπτους για τις ταραχές αυτές –τους περισσότερους στη συνοικία Μπρέιγ, όπου σκοτώθηκε ο 22χρονος. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και τέσσερις ανήλικοι, εκ των οποίων ένας είναι 13 ετών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ διαβεβαίωσε, από τη Μασσαλία όπου βρίσκεται, ότι η κυβέρνηση θα κάνει «τα πάντα για να ημερήσουν τα πνεύματα στην πόλη και τη συνοικία», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σήμερα το πρωί, οι πυροσβέστες προσπαθούσαν ακόμη να σβήσουν τις φωτιές που άναψαν οι νεαροί κατά τη διάρκεια της νύχτας στο προάστιο Ντερβαγιέρ. «Είναι άσχημο, δεν το καταλαβαίνω» ξέσπασε μια γυναίκα, ιδιοκτήτρια ενός μαροκινού εστιατορίου πρόχειρου φαγητού, σοκαρισμένη που είχε το κατάστημά της και το αυτοκίνητό της να έχουν μετατραπεί σε αποκαΐδια.

«Καίνε τις γειτονιές μας. Είμαστε ήδη φτωχοί» είπε εκνευρισμένη μια άλλη κάτοικος της συνοικίας, οργισμένη απέναντι τόσο στους ταραξίες όσο και στην αστυνομία που «δεν βρίσκεται ποτέ εκεί που πρέπει».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr