ΚΟΣΜΟΣ

«Παράταση» μιας εβδομάδας για τον Μπερλουσκόνι

«Παράταση» μιας εβδομάδας για τον Μπερλουσκόνι

Μία εβδομάδα «πολιτικού βίου» φέρεται να παίρνει παράταση ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai μετέδωσε πως πολλοί «αντάρτες» βουλευτές του Ιταλού πρωθυπουργού θα ψηφίσουν αύριο τον ισολογισμό του ιταλικού δημοσίου για το 2010 στην ιταλική βουλή, «απλά και μόνο από αίσθημα καθήκοντος».

Κάποιοι ενδεχομένως να διαλέξουν την αποχή, ώστε να δοθεί πράσινο φως στον ισολογισμό, στέλνοντας όμως, συγχρόνως, ένα ξεκάθαρο μήνυμα δυσαρέσκειας στον μεγιστάνα-πρωθυπουργό.

Αυτό σημαίνει ότι η οριστική αναμέτρηση μετατίθεται για την ερχόμενη εβδομάδα, όταν ο Μπερλουσκόνι θα συνδέσει, κατά τα λεγόμενά του, την έγκριση μέρους των οικονομικών μέτρων που ζητά η Ευρώπη, με ψήφο εμπιστοσύνης.

Η στρατηγική του «μίστερ τιβί», σύμφωνα με τους Ιταλούς αναλυτές, είναι η εξής: θα αντιμετωπίσει την δοκιμασία της βουλής, με κίνδυνο να μειοψηφήσει. Ακόμη και σε τέτοια περίπτωση, όμως, πριν μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα ζητήσει και ψήφο εμπιστοσύνης από την Γερουσία, όπου διαθέτει σαφή πλειοψηφία.

Στη συνάντησή του με τον Ιταλό πρόεδρο θα προβάλει αίτημα για άμεση διεξαγωγή εκλογών ή για να προσπαθήσει, ο ίδιος, να συνθέσει νέα κυβέρνηση.