ΚΟΣΜΟΣ

Γένοβα: Νέο συγκλονιστικό βίντεο από την κατάρρευση της γέφυρας – Ο θάνατος «ήρθε» ακαριαία

Γένοβα: Νέο συγκλονιστικό βίντεο από την κατάρρευση της γέφυρας – Ο θάνατος «ήρθε» ακαριαία

Νέα συγκλονιστικά βίντεο από τη στιγμή της φονικής κατάρρευσης της οδογέφυρας στηΓένοβα έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα 20 Αυγούστου η ιταλική αστυνομία. Τα πλάνα προέρχονται από τις κάμερες ασφαλείας που ήταν τοποθετημένες κάτω από τη γέφυρα, η πτώση της οποίας την Τρίτη 14 Αυγούστου προκάλεσε το θάνατο 43 ανθρώπων.

Η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοούμενων στη Γένοβα, μετά την κατάρρευση της οδογέφυρας Μοράντι, ολοκληρώθηκε τη νύχτα του Σαββάτο 18 Αυγούστου, αφού βρέθηκαν οι σοροί και των τριών τελευταίων θυμάτων, ανεβάζοντας τον επίσημο τραγικό απολογισμό στους 43 νεκρούς.

(Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο)

Ένα τμήμα μήκους 200 μέτρων της γέφυρας Μοράντι κατέρρευσε την περασμένη Τρίτη, εν μέσω καταιγίδας, παρασέρνοντας τα οχήματα που την διέσχιζαν εκείνη την ώρα, ενώ τεράστια κομμάτια τσιμέντου και μετάλλων έπεσαν από ύψος 50 μέτρων.

Αφού εντοπίστηκαν σε ένα καταπλακωμένο αυτοκίνητο και απομακρύνθηκαν από τους διασώστες οι τρεις σοροί, οι αρχές της Γένοβας αναθεώρησαν προς τα επάνω τον τελικό απολογισμό. Άλλοι εννέα άνθρωποι παραμένουν σε νοσοκομεία και οι τέσσερις από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μολονότι έχουν πλέον εντοπιστεί όλοι όσοι είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι, ένας αξιωματικός της πυροσβεστικής, ο Στέφανο Τσάνουτ, δήλωσε στο Sky TG24: «Η δουλειά μας συνεχίζεται για να βεβαιωθούμε ότι δεν έμεινε κανείς κάτω από τα συντρίμμια».

Πρόσθεσε, δε, ότι οι υπηρεσίες εργάζονται ώστε να καταστήσουν ασφαλή το χώρο και να βοηθήσουν τις ανακριτικές αρχές να καθορίσουν τα αίτια της καταστροφής.

19916966

Η οδογέφυρα αποτελούσε τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α10 που συνδέει τη Γένοβα με τη Γαλλία, στα δυτικά. Υπεύθυνη για τη διαχείρισή της ήταν η εταιρεία Autostrade per l'Italia, μονάδα του κατασκευαστικού ομίλου Atlantia. Το Σάββατο η Autostrade δεσμεύτηκε ότι θα επενδύσει μισό δισεκατομμύριο ευρώ για να ξαναχτίσει τη γέφυρα και να βοηθήσει τις οικογένειες των θυμάτων αλλά και όσους έχασαν τα σπίτια τους λόγω της κατάρρευσης.

Autostrade per l'Italia: Σε 8 μήνες μια νέα γέφυρα

Οι επικεφαλής της εταιρείας Autostrade per l'Italia, της διαχειρίστριας εταιρείας της οδογέφυρας στη Γένοβα, ανακοίνωσαν πριν λίγες ημέρες ότι προσφέρουν το ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων ως βοήθεια στην πόλη, ενώ δεσμεύτηκαν για την ανοικοδόμηση του έργου.

Σύμφωνα με τον Τζιοβάνι Καστελούτσι, τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, με το ποσό του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ θα χρηματοδοτηθεί ένα ταμείο αρωγής «εκατομμυρίων ευρώ» για τους συγγενείς των δεκάδων θυμάτων, όπως επίσης ένα ταμείο «δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ» το οποίο θα διαχειρίζεται η κοινότητα με στόχο την μετεγκατάσταση των κατοίκων, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν.

19920085

Παράλληλα, «έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο που θα μας επιτρέψει, σε 8 μήνες, μεταξύ κατεδάφισης και ανοικοδόμησης, να χτίσουμε μια νέα γέφυρα από χάλυβα» διαβεβαίωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι το διάστημα των 8 μηνών υπολογίζεται από τη στιγμή που οι αρχές δώσουν το πράσινο φως για το σχέδιο.

Ούτε ο Καστελούτσι ούτε ο Φάμπιο Τσέρτσιε, ο πρόεδρος της εταιρείας, θέλησαν να κάνουν δηλώσεις σχετικά με τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση, η οποία ξεκίνησε χθες τις διαδικασίες για την ανάκληση της άδειας παραχώρησης της γέφυρας.

«Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη γέφυρα, όμως θεωρείτο ασφαλής για όλους όσοι την είχαν εξετάσει. Κάτι συνέβη και εναπόκειται στη δικαιοσύνη να πει τί ακριβώς» εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος.

Ούτε μία συγγνώμη από την ιδιοκτήτρια εταιρεία

19916969

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Autostrade Φάμπιο Τσέρτσιε και ο διευθύνων σύμβουλος Τζιοβάνι Καστελούτσι παραχώρησαν στις 18 Αυγούστου στη Γένοβα τη πρώτη συνέντευξη τύπου μετά την τραγωδία, την ώρα που οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται για τον εντοπισμό των τελευταίων αγνοούμενων που καταπλακώθηκαν από τους όγκους των συντριμμιών.

Τα δύο ηγετικά στελέχη εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Ερωτηθείς εάν προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρρευση, ο διευθύνων σύμβουλος της Autostrade απάντησε:

«Οι συγγνώμες και οι ευθύνες είναι πράγματα που συνδέονται μεταξύ τους. Ζητάς συγγνώμη εάν νιώθεις ότι είσαι υπεύθυνος…».

Συμπλήρωσε ότι αναμένει να ολοκληρωθεί η επίσημη έρευνα των αρχών όπου θα καθορίζεται ποιος φέρει την ευθύνη για την κατάρρευση.

funeral bridge genoa 1 copy

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου σημείωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος θα παραμείνει στη θέση του, παρά τις φωνές από κυβερνητικά χείλη περί παραιτήσεων.

Θρήνος στην κηδεία των θυμάτων

Παράλληλα, κηδεύτηκαν στις 18 Αυγούστου τα πρώτα από τα θύματα της κατάρρευσης της γέφυρας Μοράντι, στη Γένοβα.

Κατά την άφιξή του, ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλλα χειροκροτήθηκε από τους πολίτες και θέλησε να συνομιλήσει και να συμπαρασταθεί στους συγγενείς των θυμάτων.

Στην αίθουσα της Έκθεσης της Γένοβας, όπου τελέστηκε η κηδεία, ήταν παρόντες και ποδοσφαιριστές των ομάδων της Γένοβας και της Σαμπντόρια. Οι δυο αυτές ομάδες θα πάρουν μέρος στην πρώτη ημέρα του ιταλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, που ξεκινά αργότερα σήμερα.

2d62accd2ea2ca73762abf88b0df2149f8b1befd copy

Η τελετή ήταν λιτή, και όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές. Στην Γένοβα βρέθηκαν, επίσης, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματτέο Σαλβίνι. Και στο λιμάνι της πόλης διακόπηκε κάθε δραστηριότητα σε ένδειξη πένθους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τέσσερα «Αλλάχ Ακμπάρ» για τους δύο μουσουλμάνους που σκοτώθηκαν

Τέσσερις φορές ήχησε η φράση «Αλλάχ Ακμπάρ», εν μέσω ευλαβούς σιωπής, προς τιμή δύο μουσουλμάνων που σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε η γέφυρα Μοράντι στη Γένοβα, στο περιθώριο της κηδείας των χριστιανών θυμάτων.

Σε μια περίοδο όπου έχουν πολλαπλασιαστεί οι φραστικές και σωματικές επιθέσεις εναντίον των αλλοδαπών και των μουσουλμάνων, οι Ιταλοί επιφύλαξαν ιδιαίτερη τιμή σε δύο Αλβανούς μουσουλμάνους οι οποίοι είναι μεταξύ των 38 θυμάτων που έχουν αναγνωριστεί μέχρι στιγμής.

Παρουσία των πλέον υψηλόβαθμων εκπροσώπων της κυβέρνησης και δεκάδων ιερέων, ένας ιμάμης προσευχήθηκε για λίγα λεπτά σιωπηλά, προτού ακουστεί τέσσερις φορές δυνατά η κραυγή «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος).

«Απευθύνουμε τις προσευχές μας στον Θεό για όλα τα θύματα» είπε στη συνέχεια ο Μοχάμεντ Νουρ Ντακάν, ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ισλαμικών Κοινοτήτων και Οργανώσεων της Ιταλίας (Ucoii), της μεγαλύτερης μουσουλμανικής ομοσπονδίας στη χώρα. «Στεκόμαστε δίπλα σας και ζητούμε από τον Κύριο, που με το άπειρο έλεός του μας δίδαξε την αξία των γεφυρών (...) να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας», πρόσθεσε απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος.

19921112

«Προσευχόμαστε για τη Γένοβα τη μεγαλοπρεπή. Ξέρει πώς να ανασυγκροτηθεί με περηφάνεια, η Γένοβά μας που στα αραβικά σημαίνει ‘η ωραία’. Οι μουσουλμανικές κοινότητες της Γένοβας, της Λιγουρίας και όλης της Ιταλίας προσεύχονται να έχετε ειρήνη. Ο Κύριος να προστατεύει την Ιταλία και τους Ιταλούς», κατέληξε, καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους.

«Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, έστω και αν αυτό δεν θα σβήσει τον πόνο»

Στην τραγική κατάρρευση της Γένοβας και στην επιβεβλημένη απόδοση δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο καθολικός αρχιεπίσκοπος της Γένοβας, Άντζελο Μπανιάσκο, κατά την κηδεία των θυμάτων, στον χώρο της Έκθεσης της Πόλης.

«Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, έστω και αν αυτό δεν θα σβήσει τον πόνο. Η κατάρρευση αυτή προκάλεσε ένα τεράστιο τραύμα στην καρδιά της πόλης», τόνισε ο καρδινάλιος.

«Η πληγή είναι βαθιά, και οφείλεται στον απέραντο πόνο όσων έχασαν τους συγγενείς τους, ή περιμένουν να μάθουν νέα για τους αγνοούμενους. Οφείλεται και στους τραυματίες και στους άστεγους. Τόσες και τόσες είναι οι αιτίες απόγνωσης, αλλά και τα μηνύματα αλληλεγγύης που έφτασαν από την Ιταλία, όπως και από τόσες χώρες του κόσμου», πρόσθεσε.

«Θα οικοδομήσουμε και πάλι γέφυρες και θα περπατήσουμε μαζί», ολοκλήρωσε ο καθολικός καρδινάλιος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παρακάτω gallery του Newsbomb.gr