ΚΟΣΜΟΣ

Δεσμεύσεις Κλίντον για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν

Δεσμεύσεις Κλίντον για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν

Τα δικαιώματα των γυναικών του Αφγανιστάν δεσμεύθηκε να υπερασπιστεί η Χίλαρι Κλίντον, ενόψει της αποχώρησης των δυτικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «θα κάνει τα πάντα» για να αποφευχθούν τα «πισωγυρίσματα».

«Μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητές μου είναι υπερασπιστώ και να δράσω ώστε να μην γίνει τίποτε που θα επιτρέψει να κινδυνεύσουν τα δικαιώματα και η ασφάλεια των γυναικών», δήλωσε σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

Ωστόσο, σημείωσε πως «η ζωή των γυναικών του Αφγανιστάν δεν είναι πολύ διαφορετική απ' ό,τι ήταν πριν 100 ή 200 χρόνια».

Μία από τις προϋποθέσεις που έθεσε η Ουάσινγκτον στο πλαίσιο των προσπαθειών «συμφιλίωσης» της αφγανικής κυβέρνησης με τους Ταλιμπάν είναι ο σεβασμός των νόμων που ισχύουν τώρα, υπενθύμισε η Κλίντον στη συνέντευξή της.

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα τελευταία δέκα χρόνια «προωθήθηκαν τα δικαιώματα των γυναικών σε τομείς όπως η συμμετοχή στην πολιτική ζωή, η καθημερινότητα και η εκπαίδευση, όμως αυτές οι πρόοδοι που κατακτήθηκαν με κόπο παραμένουν εύθραυστες».

Μετά την εκδίωξη των Ταλιμπάν από την εξουσία στο τέλος του 2001, η συμμαχία, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, ανήγαγε σε προτεραιότητά της τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των γυναικών. Η αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014, προκαλεί φόβους για επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.