ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στη Λιβύη: Εκατοντάδες μετανάστες διέφυγαν από κέντρο κράτησης - Επιτεύχθηκε εκεχειρία (vids)

Χάος στη Λιβύη: Εκατοντάδες μετανάστες διέφυγαν από κέντρο κράτησης - Επιτεύχθηκε εκεχειρία (vids)

Εκατοντάδες μετανάστες διέφυγαν από ένα κέντρο κράτησης στην Τρίπολη της Λιβύης, καθώς μαίνονταν οι μάχες μεταξύ αντίπαλων φατριών στην περιοχή, δήλωσε ένας εργαζόμενος σε διεθνή υπηρεσία αρωγής, επιβεβαιώνοντας τη γνησιότητα ενός βίντεο που είχε αναρτηθεί νωρίτερα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ένας εκπρόσωπος της λιβυκής υπηρεσίας καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης, διέψευσε πάντως ότι οι άνθρωποι αυτοί διέφυγαν.

Σύμφωνα όμως με την πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, έως και 1.800 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν φύγει από τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά στο δρόμο του αεροδρομίου.

Εξάλλου, σύμφωνα με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης (GNA, διεθνώς αναγνωρισμένη) λόγω των μαχών που μαίνονται από τις 27 Αυγούστου κοντά στην πρωτεύουσα, περισσότερες από 1.800 οικογένειες έχουν εκτοπιστεί.

Μετά από μια σύντομη διακοπή, λίγων ωρών, οι συγκρούσεις ξανάρχισαν σήμερα το μεσημέρι στα νότια της Τρίπολης, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει μια σύνοδος, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στην οποία έχουν προσκληθεί «όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές».

Μια εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη, η Σαουσάν Γόσεχ, επιβεβαίωσε ότι θα διεξαχθεί αυτή η σύνοδος, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το πού ακριβώς και ποιοι θα συμμετέχουν.

Οι συνομιλίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Το υπουργείο Υποθέσεων Εκτοπισμένων της GNA ανέφερε ότι 1.825 οικογένειες έχουν φύγει από την Τρίπολη και έχουν καταφύγει σε γειτονικά χωριά ή σε πιο ασφαλείς συνοικίες.

Περίπου το ένα τρίτο των οικογενειών που έχουν παγιδευτεί λόγω των μαχών αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, γιατί φοβούνται ότι οι ένοπλοι θα τα λεηλατήσουν. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους χρειάζονται κατεπειγόντως βοήθεια, τρόφιμα και νερό, τόνισε το υπουργείο που έκανε επίσης λόγο για επιθέσεις εναντίον διασωστών και «κλοπές» ασθενοφόρων. Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο ποια πλευρά ευθύνεται για αυτές τις επιθέσεις.

Στις μάχες αυτές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες ομάδες ενόπλων που έφτασαν από την Ταρχούνα και τη Μιζουράτα με τοπικές οργανώσεις που, θεωρητικά, ελέγχονται από την GNA.

Επιτεύχθηκε εκεχειρία σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Η Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για την Υποστήριξη της Λιβύης (UNSMIL) ανακοίνωσε αργότερα ότι υπογράφηκε συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των ένοπλων ομάδων που είχαν εμπλακεί σε αιματηρές μάχες κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη από τα τέλη Αυγούστου.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις αυτές.

«Υπό την αιγίδα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύ, Γασάν Σαλαμέ, επιτεύχθηκε και υπογράφηκε σήμερα μια συμφωνία για να μπει τέλος στις εχθροπραξίες, να προστατευθούν οι άμαχοι και να διαφυλαχθούν τα δημόσια και ιδιωτικά αγαθά», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η UNSMIL.

Αργά το απόγευμα επικρατούσε ηρεμία στην πρωτεύουσα. Δεν είναι όμως σαφές αν έχουν υπογράψει τη συμφωνία όλες οι ομάδες που εμπλέκονταν στις μάχες. Την περασμένη εβδομάδα, μια κατάπαυση του πυρός στην οποία είχαν συμφωνήσει οι αρχές των πόλεων της δυτικής Λιβύης δεν τηρήθηκε παρά μόνο για λίγες ώρες.

Η UNSMIL ανέφερε επίσης στο λογαριασμό της στο Twitter ότι η συμφωνία προβλέπει και την επαναλειτουργία του μοναδικού αεροδρομίου της Τρίπολης, το οποίο παρέμενε κλειστό από τις 31 Αυγούστου λόγω των μαχών.

Στις σημερινές συνομιλίες συμμετείχαν «στρατιωτικοί αξιωματούχοι και αρχηγοί των διαφόρων ενόπλων οργανώσεων που δρουν εντός και γύρω από την πρωτεύουσα» καθώς και ο υπουργός Εσωτερικών και άλλοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA) που είναι αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα.

Ο ΟΗΕ δεν διευκρίνισε πού έγινε η σύνοδος αυτή. Σύμφωνα όμως με πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες, διεξήχθη στην πόλη Ζαουίγια, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας.