ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση Ερντογάν προς Πούτιν: «Προστάτευσε τους αντάρτες στην Ιντλίμπ»

Έκκληση Ερντογάν προς Πούτιν: «Προστάτευσε τους αντάρτες στην Ιντλίμπ»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλεί με άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα 11 Σεπτεμβρίου στην Wall Street Journal την Ρωσία και το Ιράν, συμμάχους της Δαμασκού, να εμποδίσουν μία «ανθρωπιστική καταστροφή» στην υπό τον έλεγχο των Σύρων ανταρτών επαρχίαΙντλίμπ.

«Η υποχρέωση παρεμπόδισης της επόμενης αιματοχυσίας δεν είναι υποχρέωση μόνο της Δύσης... Το Ιράν και η Ρωσία έχουν ανάλογη ευθύνη να προλάβουν αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή», γράφει ο Τούρκος πρόεδρος.

Η επαρχία Ιντλίμπ βρίσκεται στην βορειο-δυτική Συρία και συνορεύει με την Τουρκία. Τα εδάφη της συριακής επαρχίας έγιναν τις τελευταίες ημέρες στόχος βομβαρδισμών του πυροβολικού του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ και ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των βομβαρδισμών, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα για το θέμα.

Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει του Σύρους αντάρτες, φοβάται νέες ροές προσφύγων προς τα σύνορά της, την στιγμή που έχει υποδεχθεί ήδη περισσότερα από 3 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Περί τα 3 εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές της Συρίας, ζουν σήμερα στην επαρχία Ιντλίμπ και στους γειτονικούς θύλακες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Σύρων ανταρτών.

Κατά την διάρκεια της τριμερούς συνόδου κορυφής της Παρασκευής με την συμμετοχή των ομολόγων του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ιράν Χασάν Ροχανί, ο Ερντογάν απέτυχε να επιβάλει κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αντικείμενο μίας επίθεσης του καθεστώτος κατά της Ιντλίμπ θα ήταν τυφλές επιθέσεις για την εξουδετέρωση της αντιπολίτευσης - και όχι μία αυθεντική ή αποτελεσματική εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας», γράφει ο Ερντογάν, περιγράφοντας την επαρχία Ιντλίμπ ως τον τελευταίο ασφαλή τόπο για τους εκτοπισμένους.

Η περιοχή ελέγχεται κυρίως από την τζιχαντιστική οργάνωση Hayat al-Cham, που προέρχεται από την πρώην πτέρυγα της Αλ Κάιντα στην Συρία, ενώ και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις είναι παρούσες εκεί.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον συριακό λαό στο έλεος του Μπασάρ αλ Άσαντ», γράφει ο Ερντογάν, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένως «δολοφόνο» τον Άσαντ. Παράλληλα επικρίνει την αμερικανική θέση, αφού η Ουάσινγκτον έκανε γνωστό πριν από λίγες ημέρες ότι θα επέμβει μόνο σε περίπτωση χρήσης χημικών όπλων.

«Είναι σημαντικό οι Ηνωμένες Πολιτείες, που επικεντρώνονται στα χημικά όπλα, να απορρίψουν την αυθαίρετη ιεράρχηση του θανάτου», γράφει ο πρόεδρος της Τουρκίας. «Τα συμβατικά όπλα ευθύνονται για πολύ περισσότερους νεκρούς».

Αμερικανο-ρωσική αντιπαράθεση στο Σ.Α. του ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα (11/09), έλαβε χώρα για να δώσει την ευκαιρία στα μέλη του να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής στην Τεχεράνη μεταξύ των εγγυητών της Αστάνα, των προέδρων της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, η οποία είχε ως κύριο θέμα την κατάσταση στο Ιντλίμπ.

Αν και οι περισσότερες χώρες εξέφρασαν υποστήριξη στις προτάσεις του απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Σταφάν Ντι Μιστούρα, η συζήτηση εξελίχθηκε σε μία μονομαχία ΗΠΑ - Ρωσίας, με εμπλοκή και της Βρετανίας, καθώς η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Νίκι Χέιλι, επιτέθηκε στη Ρωσία, το Ιράν και το καθεστώς Άσαντ για τους βομβαρδισμούς κατά των αμάχων.

Η κα. Χέιλι χαρακτήρισε αποτυχημένη τη διαδικασία της Αστάνα, κατηγόρησε Μόσχα, Τεχεράνη και Δαμασκό για χρήση βίας σε βάρος των αμάχων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και επανέλαβε τις προειδοποιήσεις της περασμένης Παρασκευής ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν έντονα και δυναμικά σε περίπτωση χρήσης χημικών.

Δευτερολογώντας, ο Ρώσος πρέσβης Βασίλι Νεμπένζια κατηγόρησε τις ΗΠΑ γιατί ενώ δεν διστάζουν να απειλούν με χρήση βίας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, την ίδια στιγμή ζητούν να σταματήσουν οι επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ εναντίον των τρομοκρατών. Σημείωσε επίσης ότι οι ζώνες αποκλιμάκωσης που δημιουργήθηκαν στη Συρία, είχαν προσωρινό χαρακτήρα.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ιράν Γολαμαλί Χοσρού υποστήριξε τα όσα αποφασίστηκαν στη σύνοδο κορυφής της Τεχεράνης για την προστασία των αμάχων, ενώ απαντώντας στις αμερικανικές επικρίσεις είπε ότι χώρα του προσέτρεξε σε βοήθεια της Συρίας έπειτα από πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας, ενώ οι ΗΠΑ πραγματοποιούν στρατιωτικές επιχειρήσεις μονομερώς.

Ο Τούρκος αντιπρόσωπος Φεριντούν Σινιρλίογλου υποστήριξε τα αποτελέσματα της συνόδου της Τεχεράνης, ωστόσο έριξε το βάρος στην πλήρη κατάπαυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, γιατί θα οδηγήσουν σε πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων και μαζική έξοδο προς την Τουρκία πολλών από τα 3,5 εκατομμύρια πολιτών που ζουν στην περιοχή, κάτι που θα έχει επιπτώσεις και στη χώρα του η οποία δεν αντέχει άλλους πρόσφυγες, αλλά και στην Ευρώπη κι αλλού.

Τέλος η Βρετανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος Κάρεν Πιρς είπε πως εκείνο που άκουσε από τη Ρωσία και το Ιράν είναι ότι το πρόβλημα στο Ιντλίμπ θα λυθεί με την επικράτηση του καθεστώτος Ασαντ, γι' αυτό και κάλεσε τα μέλη του Σ.Α. να υποστηρίξουν τις τουρκικές προτάσεις.