Τέλος εποχής για τον Μπερλουσκόνι

Newsbomb

Την πρόθεσή του να υποβάλλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Ιταλίας, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, επιβεβαίωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Μπερλουσκόνι ευχαρίστησε τους υπουργούς του και ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον αρχηγό του κράτους για να παραιτηθεί επισήμως.

Η παραίτηση Μπερλουσκόνι έρχεται λίγο μετά την έγκριση του προγράμματος οικονομικής σταθερότητας στην Ιταλία από την Κάτω Βουλή, κι ενώ τα επιτόκια δανεισμού της χώρας βρίσκονται σε επίπεδα ανάλογα με αυτά της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όταν εισήλθαν στο μηχανισμό στήριξης.

Ο Καβαλιέρε αναμένεται ότι θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ του Σαββάτου, για να υποβάλλει την παραίτησή του.

Η σκυτάλη περνά στον Μόντι

Την ίδια ώρα, οι διαβουλεύσεις για τον επόμενο πρωθυπουργό συνεχίζονται, κι ενώ την Κυριακή το βράδυ αναμένεται ότι θα δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μάριο Μόντι.

Εφόσον όλα κυλήσουν με βάση το πρόγραμμα, η νέα κυβέρνηση μπορεί να ορκισθεί την Δευτέρα το πρωί.

Εσωκομματικές διεργασίες

Ωστόσο, το εσωτερικό του κόμματος του Μπερλουσκόνι είναι διχασμένο για το ποιος θα πρέπει να αναλάβει νέος πρωθυπουργός.

Ο Ρομπέρτο Φορμιγκόνι τάχθηκε υπέρ της στήριξης του Μάριο Μόντι, αρκεί η νέα κυβέρνηση να έχει «συγκεκριμένη και σαφή χρονική διάρκεια», και στη συνέχεια να δρομολογηθούν ομαλές δημοκρατικές διαδικασίες.

Σε λίγα λεπτά αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση της διεύθυνσης του κόμματος του Μπερλουσκόνι «Λαός της Ελευθερίας», για να αποφασίσει τους όρους υπό τους οποίους θα προσφέρει στήριξη στον Μόντι.

Συγκεντρώσεις κατά του Μπερλουσκόνι

Περίπου διακόσια άτομα, έχουν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, εν αναμονή της προσέλευσης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ένα μέρος των πολιτών αυτών, φωνάζει το σύνθημα "dimissioni, dimissioni!" ("παραίτηση", "παραίτηση"!), τόσο έξω από το προεδρικό μέγαρο, όσο, κυρίως, έξω από την ιδιωτική κατοικία του Καβαλιέρε.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved