ΚΟΣΜΟΣ

Στο πλευρό του Κόντε ο Τραμπ για τη διαμάχη με ΕΕ – Συνομιλία με Μακρόν για Συρία

Στο πλευρό του Κόντε ο Τραμπ για τη διαμάχη με ΕΕ – Συνομιλία με Μακρόν για Συρία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε απόψε (25/10) την κυβέρνηση της Ιταλίας και τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, υποστηρίζοντας ότι «εργάζεται πολύ σκληρά» για την οικονομία της χώρας του και θα πετύχει.

Το σχόλιο αυτό αναρτήθηκε στο Twitter λίγες ημέρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019 με το σκεπτικό ότι παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και ζήτησε από τη Ρώμη να υποβάλει ένα νέο προσχέδιο μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι συμφωνεί «100%» με την Ιταλία στη σκληρή γραμμή που ακολουθεί η χώρα αυτή στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.

Συνομιλία με Μακρόν

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ, Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τραμπ, συζήτησαν τηλεφωνικά το θέμα της Συρίας, ενόψει της τετραμερής συνόδου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία, οι δύο ηγέτες «συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία λίγο πριν την τετραμερή σύνοδο» στην οποία θα μετάσχουν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Τουρκία.

Ο Μακρόν παρουσίασε στον Αμερικανό ομόλογό του τους στόχους αυτής της συνόδου: να διατηρηθεί η κατάπαυση του πυρός στην επαρχία Ιντλίμπ και να συνεχιστούν οι συζητήσεις για την έναρξη μιας «πολιτικής διαδικασίας» για την επίλυση της συριακής κρίσης.

«Ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την υποστήριξή του σε αυτή τη θέση. Οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν κοινούς στόχους όσον αφορά τα ανθρωπιστικά, πολιτικά και τα ζητήματα ασφαλείας στη Συρία. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον πρόεδρο της Γαλλίας να μεταφέρει αυτήν την κοινή θέση στη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης», καταλήγει η ανακοίνωση.