ΚΟΣΜΟΣ

Προκόπης Παυλόπουλος και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπέρ της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

Προκόπης Παυλόπουλος και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπέρ της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

Υπέρ της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, υπό προϋποθέσεις, τάχθηκαν τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα 19 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

«Είμαι υπέρ της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι που θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι πριν ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία αυτών των χωρών θα πρέπει προηγουμένως να έχουν επιλυθεί όλες οι διαμάχες και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν συνοριακές διαφορές. «Θέλουμε να εξάγουμε τη σταθερότητα των χωρών της ΕΕ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Δεν θέλουμε να εισάγουμε την αστάθεια» σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η Ευρώπη είναι ανοιχτή στους ευρωπαϊκούς λαούς των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όμως η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια έχει κανόνες. «Δεν μπορεί μία χώρα να γίνει μέλος της ΕΕ αν δεν λύσει προηγουμένως τις διαφορές που έχει με άλλα κράτη και ιδίως με τα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτό πρέπει να γίνει με γνώμονα την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ αν δεν σέβεται στο ακέραιο το ευρωπαϊκό δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μέρος του οποίου είναι το διεθνές δίκαιο. «Ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι λέμε "ανοιχτές οι θύρες της Ευρώπης", αλλά απαιτεί από τον καθένα να έχει επιλύσει τις όποιες διαφορές του, σεβόμενος -εκτός από την ιστορία- το διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε.