ΚΟΣΜΟΣ

Πάει γυρεύοντας ο Ερντογάν: 80 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες είναι έτοιμοι να εισβάλουν στη Συρία

Πάει γυρεύοντας ο Ερντογάν: 80 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες είναι έτοιμοι να εισβάλουν στη Συρία

Στρατός 80 χιλιάδων ανδρών αναμένει το «πράσινο φως» για να εισβάλει στη Συρία στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης Μέμπιτς και ανατολικά του Ευφράτη, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός θα είναι δύο φορές μεγαλύτερος από τις 40 χιλιάδες Τούρκων στρατιωτών που εισέβαλαν στην Κύπρο το 1974, σχολιάζει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην ιστορία του τουρκικού κράτους και θα διευθύνεται από το στρατηγείο που θα στηθεί στη Σανλιούρφα και το Κιλίς. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, οι στρατιωτικές μονάδες θα επιτεθούν ταυτόχρονα από δέκα σημεία.

Οι προετοιμασίες για την επιχείρηση έχουν ολοκληρωθεί και οι λεπτομέρειές της άρχισαν να ξεκαθαρίζουν έπειτα από την επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέν, του Αρχηγού Ξηράς Ουμίτ Ντουντάρ και του αρχηγού της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν προχθές στη γραμμή του μετώπου, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην επιχείρηση πρόκειται να συμμετάσχει μια δύναμη 80 χιλιάδων ανδρών και στόχος τους είναι να εξολοθρευθούν πλήρως οι οργανώσεις και οι ομάδες των Κούρδων μαχητών του YPG - PYG σε ένα πεδίο 30 χιλιάδων χιλιομέτρων και να τερματιστεί ο «διάδρομος της απειλής» κατά την τουρκική προπαγάνδα. Οι τουρκικές στρατιωτικές μονάδες σκοπεύουν να εισβάλουν σε απόσταση 10 χιλιομέτρων εντός της Συρίας σε πρώτο στάδιο και σε δεύτερο στάδιο να προχωρήσουν άλλα δέκα χιλιόμετρα.

Η «Γενί Σαφάκ» σχολιάζει ότι η επιχείρηση, η οποία είναι θέμα χρόνου κατά την ίδια, ότι έχει προκαλέσει πανικό στο ΡΚΚ και τους συνεργάτες του. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι εργοστάσια και επιχειρήσεις γνωστά για τη στήριξή τους στο ΡΚΚ άρχισαν να μεταφέρονται στη Ράκκα ή το Βόρειο Ιράκ.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα 14 Ιανουαρίου οι δύο ηγέτες, ότι θέλει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που εκφράζει η Άγκυρα για την ασφάλειά της στα νότια σύνορά της με τη Συρία, τονίζοντας όμως ότι είναι σημαντικό να μην πέσουν θύματα κακομεταχείρισης οι Κούρδοι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει την Τουρκία με οικονομική καταστροφή αν επιτεθεί στους συμμάχους των ΗΠΑ στη Συρία, ένα σχόλιο που προκάλεσε την οξεία απάντηση της Άγκυρας και αναζωπύρωσε τους φόβους για μια εκ νέου αντιπαράθεση των δύο πλευρών.

Σχετικές ειδήσεις