ΚΟΣΜΟΣ

Πολύ κακό για το τίποτα: Ούτε ένα «κουβά πετρέλαιο» δεν έχει βρει o «Πορθητής» του Ερντογάν

Πολύ κακό για το τίποτα: Ούτε ένα «κουβά πετρέλαιο» δεν έχει βρει o «Πορθητής» του Ερντογάν
Μπορεί και να την "πάτησε" ο Ερντογάν

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι το δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία βρίσκεται ήδη στα τουρκικά ναυπηγεία

Σε μία με δύο βδομάδες θα γίνει γνωστό αν υπάρχει αποτέλεσμα από την γεώτρηση του Πορθητή στα ανοιχτά της Αττάλειας, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, λέγοντας ότι βρίσκονται κοντά στον να φτάσουν στο στόχο τους. Ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ακόμη ότι θα υπερασπιστούν μέχρι τέλους τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο Δεύτερης Συνόδου για την τουρκική ενέργεια και τις φυσικές πηγές, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι έχουν επιταχύνει τις έρευνές τους για φυσικό αέριο και ξεχώρισαν ένα σοβαρό κονδύλι για τις έρευνες αυτές. Πρόσθεσε ότι ειδικά τον τελευταίο καιρό παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια συνεχίζουν τις σεισμικές έρευνες.

«Αναλύουμε ένα ένα ξεχωριστά τα χιλιάδες δεδομένα που υπάρχουν εκεί για να διαπιστώσουμε ποιες περιοχές είναι δυνητικές. Ξεκινήσαμε την πρώτη μας γεώτρηση στα ανοιχτά της Αττάλειας. Είμαστε κοντά στο να φτάσουμε στο στόχο μας. Μέσα σε 1-2 εβδομάδες θα έχουμε φτάσει στα 5.500 μέτρα. Και τότε θα γνωρίζουμε αν υπάρχει κάτι εκεί», δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ, λέγοντας ότι αυτές τις εργασίες τις κάνουν με το δικό τους γεωτρύπανο και το δικό τους προσωπικό και πως αν ενοικίαζαν γεωτρύπανο το κόστος θα ήταν διπλάσιο.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι το δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία βρίσκεται ήδη στα τουρκικά ναυπηγεία για εργασίες συντήρησης. «Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας και με τα δύο πλοία. Ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης μας επέκρινε για αυτό. Εδώ ψάχνουμε τις πηγές ενέργειας της χώρας, δεν υπάρχει πολιτική πλευρά του θέματος. Αυτό που ειπώθηκε συμπίπτει με τις δηλώσεις κάποιων χωρών που δεν θέλουν να είμαστε εκεί. Εάν δεν μπορείτε να το εκτιμήσετε, είναι ωφέλιμο να σωπάσετε. Δεν ξέρουμε αν θα το βρούμε με την πρώτη, αν δεν το βρούμε. Εάν όλοι το έβρισκαν στο πρώτο πηγάδι, το πετρέλαιο θα ήταν στα 10 δολάρια. Επιπλέον αυτές οι εργασίες είναι πολύ σημαντικές και για τη δίκαιη κατανομή των πόρων στην περιοχή”, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ έχει αδειοδοτηθεί για έρευνες από την Τουρκία αλλά και από την ‘τδβκ’, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

«Εμείς από παλιά υποστηρίζουμε ότι οι πηγές ενέργειας ανήκουν και στις δύο κοινότητας της Κύπρου και πρέπει να μοιραστούν, αλλά επίσης λέμε ότι δεν είναι σωστές μία σειρά από ενέργειες που έχουν γίνει εκεί χωρίς να έχει υπολογιστεί η Τ/κ κοινότητα. Κι έχουμε δηλώσει ότι θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματά τους. Και προχωράμε με αποφασιστικότητα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν υπάρχει θέμα για καμία υποχώρηση», ανέφερε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις