ΚΟΣΜΟΣ

Αεροπορικό χάος: «Παγώνουν» όλες οι πτήσεις με Boeing 737-8 και 737-9 στην Ευρώπη

Αεροπορικό χάος: «Παγώνουν» όλες οι πτήσεις με Boeing 737-8 και 737-9 στην Ευρώπη
Παγκόσμιος φόβος για τα Boeing 737 MAX 8 μετά την τραγωδία με τους 157 νεκρούς

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πτήσεις των Boeing 737-8 και 737-9 στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, αρχής γενομένης από τις 21:00 ώρα Ελλάδας, στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της Κυριακής στην Αιθιοπία.

«H EASA αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πτήσεις των δύο μοντέλων» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Είκοσι ένα μέλη του ΟΗΕ ανάμεσα στους νεκρούς

Ένας βραβευμένος συγγραφέας, ένας αξιωματούχος στον χώρο του ποδοσφαίρου και μια ομάδα εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις περιλαμβάνονται στους νεκρούς της συντριβής του αεροσκάφους της πτήσης ET 320 των Αιθιοπικών Αερογραμμών, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εργοδότες.

Η συντριβή του αεροπλάνου προχθές Κυριακή, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από την Αντίς Αμπέμπα για μια πτήση προς το Ναϊρόμπι, επέφερε ένα ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα στα Ηνωμένα Έθνη, που έχουν μεγάλα γραφεία και στις δύο πόλεις.

Τουλάχιστον 21 μέλη του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών επέβαιναν στο αεροπλάνο, δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Η διαδρομή Αντίς Αμπέμπα-Ναϊρόμπι είναι επίσης δημοφιλής στους τουρίστες και τους επιχειρηματίες, που προσελκύονται από δημοφιλή σαφάρι παρκ της Ανατολικής Αφρικής και τις γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Τα 157 θύματα, 149 επιβάτες και οκτώ μέλη πληρώματος, προέρχονταν από περισσότερες από 30 χώρες, ανέφερε η αεροπορική εταιρία. Περιελάμβαναν 32 Κενυάτες, 18 Καναδούς, εννέα Αιθίοπες και οκτώ Ιταλούς, οκτώ Κινέζους και οκτώ πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Προσωπικό του ΟΗΕ και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής

Ο αριθμός των μελών του προσωπικού του ΟΗΕ και των εργαζομένων σε υπηρεσίες αρωγής άλλων οργανισμών που επέβαιναν στο αεροπλάνο μπορεί να ήταν υψηλότερος απ΄ό,τι συνήθως λόγω μιας διάσκεψης, διάρκειας μίας εβδομάδας, που είχε συγκληθεί από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) στο Ναϊρόμπι, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται η Τζοάνα Τουλ, μια Βρετανίδα που εργαζόταν ως σύμβουλος αλιείας στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, και ο Βίκτορ Τσανγκ, ένας πολίτης Χονγκ Κονγκ που εργαζόταν στο Ναϊρόμπι για το UNEP.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως ο διεθνής οργανισμός πενθεί.

«Οι συνάδελφοί μας ήταν άνδρες και γυναίκες --νεώτεροι επαγγελματίες και έμπειροι αξιωματούχοι-- από όλες τις γωνιές του πλανήτη με ένα μεγάλο εύρος εμπειρογνωμοσύνης», ανέφερε ο Γκουτέρες. «Είχαν όλοι ένα πράγμα από κοινού – μια διάθεση να υπηρετήσουν τους ανθρώπους του κόσμου και να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για όλους μας», πρόσθεσε.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP) ανέφερε ότι επτά μέλη του προσωπικού του επέβαιναν στο αεροπλάνο, ανάμεσά τους ο Μάικλ Ράιαν, ένας 39χρονος μηχανικός από την Ιρλανδία.

«Ο Μάικλ έκανε μια δουλειά που αλλάζει τη ζωή στην Αφρική με το Παγκόσμιο Διατροφικό Πρόγραμμα. Τα πιο βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους συναδέλφους και τους φίλους του», έγραψε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ στο Twitter.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται επίσης τέσσερις υπάλληλοι των Καθολικών Υπηρεσιών Αρωγής (Catholic Relief Services - CRS) από την Αιθιοπία, οι Σάρα Τσάλατσιου, Γκέτνετ Αλεμαγέχου, Σινταγέχου Αϊμέκου και Μουλουσίου Αλέμου που κατευθύνονταν στο Ναϊρόμπι για εκπαίδευση, ανέφερε ο εργοδότης τους.
Η Τζόζεφιν Έκερμαν, 30 ετών, που εργαζόταν για τους Υπερασπιστές των Πολιτικών Δικαιωμάτων (Civil Rights Defenders) με έδρα τη Στοκχόλμη, ήταν μία από τους τουλάχιστον τέσσερις Σουηδούς πολίτες της πτήσης, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση και την κυβέρνησή της.

Η Κάρολαϊν Άαντλαντ, μια 28χρονη εργαζόμενη στον νορβηγικό Ερυθρό Σταυρό, πήγαινε στην Κένυα επίσης για δουλειά, ανέφερε ο εργοδότης της. Πρόσφατα είχε παντρευτεί.

Ο Πάιους Αντεσάνμι, ένας γεννημένος στη Νιγηρία καθηγητής στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Κάρλτον στην Οτάβα, περιλαμβάνεται ανάμεσα στα θύματα από τον Καναδά.

Είχε λάβει το βραβείο Penguin για Αφρικανούς Συγγραφείς δοκιμίου το 2010 για μια συλλογή δοκιμίων με τίτλο «You’re Not a Country, Africa!!”

«Ο Πάιους Αντεσάνμι ήταν μια επιβλητική φυσιογνωμία στις αφρικανικές και μεταποικιακές σπουδές και η ξαφνική απώλειά του είναι μια τραγωδία», δήλωσε ο Μπενουά-Αντουάν Μπέικον, ο πρόεδρος του πανεπιστημίου.

Ένας άλλος συγγραφέας, ο Νιγηριανός σατιρικός συγγραφέας Ελνέιθαν Τζον, είπε πως ο φίλος του είχε τραυματιστεί πρόσφατα σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Θυμάται πως είχε φιλοξενήσει τον Αντεσάνμι πρόσφατα στο Βερολίνο.

«Κούτσαινε λίγο ακόμη», έγραψε ο Τζον στο Twitter. «Μου είπε πόσο τυχερός ήταν που επέζησε από το αυτοκινητικό δυστύχημα», θυμάται.

Στα θύματα από την Ιταλία περιλαμβάνεται ο Σεμπαστιάνο Τούσα, αρχαιολόγος και σύμβουλος για πολιτιστικές υποθέσεις της περιφερειακής κυβέρνησης της Σικελίας. Ταξίδευε στην Κένυα για μια διάσκεψη της UNESCO για την προστασία της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ανατολική Αφρική, σύμφωνα με αναφορές στα ιταλικά ΜΜΕ.

Ο Γκλάτο Κόντζο, καθηγητής Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο της Λομέ στο Τόγκο της δυτικής Αφρικής, και δύο λέκτορες του Πανεπιστημίου Κενυάτα στο Ναϊρόμπι, οι Άγκνες Κατούμπι και Ισαάκ Μουάνγκι Μινάε, φέρεται να σκοτώθηκαν επίσης.

Κενυάτες

Η Κένυα υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες: τουλάχιστον 32 πολίτες της έχασαν τη ζωή τους.

Ο Τζάρεντ Μουάζο Μπάμπου, ιδρυτής μιας εταιρίας μάρκετινγκ με έδρα το Ναϊρόμπι, και η σύζυγός του, Μέρσι Ντίβο, είναι και οι δύο νεκροί, δήλωσαν συνάδελφοί τους. Εγκαταλείπουν μια κόρη 15 μηνών.

Η Tamarind Group, μια κενυατική εταιρία εστίασης και ψυχαγωγίας, ανέφερε πως έχασε τον διευθύνοντα σύμβουλό της, τον Τζόναθαν Σιξ.

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται επίσης οι Γκρέις Καριούκι, επιδημιολόγος που εργαζόταν για τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών στο Ναϊρόμπι και Χουσέιν Σουάλεχ, ανώτερος αξιωματούχος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κένυας (FKF), ανέφεραν οι εργοδότες τους.

Ο Σουάλεχ επέστρεφε στο Ναϊρόμπι από την Αίγυπτο, όπου ήταν κομισάριος αγώνων στο παιγνίδι που διεξήχθη την Παρασκευή για το αφρικανικό τσάμπιονς λιγκ (African Champions League) ανάμεσα στις ομάδες Ismaili και TP Mazembe Englebert.

«Το ποδόσφαιρο έχασε πραγματικά έναν αφοσιωμένο και σκληρά εργαζόμενο άνθρωπο που ζούσε το παιχνίδι», ανέφερε η FKF, σύμφωνα μς το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Οικογένειες σε πένθος

Ο Άντον Χόρνκο, βουλευτής από τη Σλοβακία, κοινοποίησε τη «βαθιά θλίψη» του μετά τον θάνατο της συζύγου του Μπλάνκα και δύο ενήλικων παιδιών, του Μάρτιν και της Μικάλα, στο δυστύχημα.

Ήταν τρεις από τους τέσσερις Σλοβάκους που έχασαν τη ζωή τους. Το τέταρτο θύμα ήταν η Ντανίτσα Ολεξόβα, εργαζόμενη σε υπηρεσία αρωγής.

Το ζευγάρι Αλεξάντρ και Εκατερίνα Πολιάκοφ, υπάλληλοι αμφότεροι της ρωσικής τράπεζας Sberbank, περιλαμβάνονταν στους τουλάχιστον τρεις Ρώσους που επέβαιναν στη μοιραία πτήση. Ήταν σε διακοπές, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Η Αλάλο Κρίστιν, υψηλόβαθμη αξιωματικός της αστυνομίας από την Ουγκάντα που εργαζόταν στην ειρηνευτική αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία, σκοτώθηκε επίσης κατά το δυστύχημα, ανέφερε η αστυνομική δύναμη της Ουγκάντα. Επέστρεφε στη σομαλική πρωτεύουσα Μοκγκαντίσου από την Ιταλία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία: 26χρονη πέθανε ξεγεννώντας κρυφά το μωρό της με οδηγίες από βίντεο του Youtube

Στη «Ζώνη του Λυκόφωτος»: Απόκοσμες εικόνες που «παγιδεύουν» τη λογική σε μια άλλη «διάσταση»

Έρεβος: Τρόμος για το φαινόμενο που μπορεί να στείλει την ανθρωπότητα πίσω στον Μεσαίωνα (Vid)

Σχετικές ειδήσεις