ΚΟΣΜΟΣ

Δημοτικές εκλογές Τουρκία: Τα τρία «χτυπήματα» που λύγισαν τον «Σουλτάνο» - Η επόμενη ημέρα

Δημοτικές εκλογές Τουρκία: Τα τρία «χτυπήματα» που λύγισαν τον «Σουλτάνο» - Η επόμενη ημέρα

Νικητής μεν στο σύνολο αλλά με σημαντικές απώλειες ο «Σουλτάνος» - Δύσκολη η επόμενη ημέρα για τον Τούρκο πρόεδρο - Ανακατατάξεις στην κυβέρνηση

Το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, AKP, υπέστη μεγάλη ήττα στις δημοτικές εκλογές, καθώς αν και προηγείται στο σύνολο της χώρας, έχασε τον έλεγχο των τριών μεγαλύτερων πόλεων.

Μάλιστα, άσχημη κατάληξη φαίνεται πως έχει για τον Τούρκο πρόεδρο, το εκλογικό «θρίλερ» στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ και του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Μέχρι αργά το μεσημέρι της Δευτέρας (01/04), οι δύο υποψήφιοι σε δημόσιες τοποθετήσεις του δήλωναν νικητές, ενώ το AKP προανήγγειλε προσφυγές για παρατυπίες.

Τελικά, σύμφωνα με την καταμέτρηση του 100% των ψήφων, όπως μεταδίδει το Anadolu, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος AKP για τη δημαρχία της Πόλης, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ηττήθηκε από τον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Πιο αναλυτικά, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων και σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Εκρέμ Ιμάμογλου, επικράτησε του εκλεκτού του Ταγίπ Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, με 48,79% έναντι 48,51%.

Βέβαια, αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Στην Άγκυρα, τα τουρκικά μέσα μετέδωσαν «καθαρή νίκη» του υποψηφίου του CHP, αλλά το AKP δήλωσε ότι πρόκειται να καταθέσει ένσταση.

Ο Μανσούρ Γιαβάς του CHP «νίκησε» τον Μεχμέτ Οζχασεκί, ανατρέποντας τα δεδομένα στην τουρκική πρωτεύουσα. Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων συγκεντρώνει 50,91% έναντι 47,10% του αντιπάλου του.

Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση κατάφερε να επικρατήσει και στη Σμύρνη, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, καθώς και στις περισσότερες παραλιακές περιοχές.

Ανακατατάξεις στην τουρκική κυβέρνηση

Η ήττα του Ερντογάν στις μεγάλες πόλεις αναμένεται να προκαλέσει ανακατατάξεις στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές του AKP.

«Θα υπάρξουν αλλαγές στον στενό κύκλο του Ερντογάν και στο υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε αξιωματούχους υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

«Οι αγορές αναμένουν να υπάρξουν αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Η εξέλιξη αυτή κάνει αναγκαία μία αλλαγή», πρόσθεσε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός – ΠΡΟΣΟΧΗ! Πλησιάζει νέα κακοκαιρία με ισχυρά φαινόμενα – Πού και πότε θα «χτυπήσει»

Συγκλονίζει η Αθηναΐς Νέγκα με την αποκάλυψη για το πρόβλημα υγείας της: «Πάσχω από...»

Σχετικές ειδήσεις