ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Παναγία των Παρισίων: Αυτός είναι ο λόγος που εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά

Παναγία των Παρισίων: Αυτός είναι ο λόγος που εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά
Μέσα σε μια ώρα η στέγη του καθεδρικού ναού είχε κατασταφεί / Πηγή: AP Photo/Thibault Camus

Την ίδια ώρα που οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι προκειμένου να φτάσουν στα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, η γρήγορη εξάπλωση της, σύμφωνα με τους ειδικούς συναρτάται από διάφορους παράγοντες οι οποίοι έδωσαν ώθηση στις φλόγες και δυσχέραιναν το έργο των πυροσβεστών.

Από τις έξι και μισή χθες το απόγευμα έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (16/4) περισσότεροι από 400 πυροσβέστες ρίχτηκαν στην μάχη με τις φλόγες προκειμένου να περιορίσουν τις φλόγες.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά η πυρκαγιά φαίνεται να ξεκίνησε σε μία από τις σκαλωσιές που είχαν στηθεί για τα έργα συντήρησης στον καθεδρικό ναό. Για το λόγο αυτό ανακρίνονται και οι εργαζόμενοι των πέντε εταιρειών που είχαν αναλάβει τις εργασίες.

Κι αν ακόμη οι έρευνες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, ωστόσο όπως αναφέρουν γαλλικά και όχι μόνο Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες που γιγάντωσαν τη φωτιά είναι τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένη η Παναγία των Παρισίων. Μπαίνοντας κανείς στο καθεδρικό ναό αντικρίζει έναν πέτρινο θόλο και δύσκολα θα μπορούσε να πιστέψει ο επισκέπτης ότι ο θόλος αυτός θα μπορούσε να αρπάξει πυρκαγιά. Πάνω από αυτόν, όμως, στο χώρο που μεσολαβεί μέχρι την οροφή του ναού βρίσκονται 1.300 ξύλινα υποστηρίγματα από κορμούς βελανιδιάς.

Σ’ αυτό το ξύλινο ικρίωμα όπως γράφει το Business Insider στηρίζεται η μήκους άνω των εκατό μέτρων μολύβδινη οροφή της Παναγίας των Παρισίων. Το μολύβι λιώνει σε θερμοκρασίες γύρω στους 300 βαθμούς Κελσίου και είναι εύφλεκτο. Έτσι ο συνδυασμός ξύλου και μολύβδου αναζωπύρωσε την πυρκαγιά με αποτέλεσμα να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε χρόνο ρεκόρ. Μάλιστα δεν πρόλαβε να περάσει μία ώρα από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγία και το χαρακτηριστικό βέλος του καθεδρικού ναού κατέρρευσε σαν «χάρτινος» πύργος. Στη συνέχεια ακολούθησε η στέγη, ενώ διασώθηκαν τα δύο κωδωνοστάσια που είναι κατασκευασμένα από πέτρα.

Εντοπίστηκαν «ευάλωτα σημεία» στη δομή του ναού

Η δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει» μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον καθεδρικό ναό, όμως στο κτίριο έχουν εντοπισθεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών.

«Η πυρκαγιά τελείωσε, τώρα η κύρια ανησυχία είναι να εξασφαλισθεί ότι το οικοδόμημα δεν θα εμφανίσει ρωγμές», δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών, Λοράν Νουνιέζ στους δημοσιογράφους. «Συνολικά η δομή αντέχει» είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «μερικά ευάλωτα σημεία εντοπίσθηκαν κυρίως στο επίπεδο του θόλου και ενός αετώματος του βόρειου κλίτους που πρέπει να ενισχυθεί».

Παναγία των Παρισίων: Ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ οι δωρεές για την αποκατάσταση των ζημιών

Παναγία των Παρισίων: Χτίστηκε σε 2 αιώνες, κάηκε σε 65 λεπτά - Σοκάρουν οι εικόνες

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων