Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικό φρούριο στην Αρκτική: Η «βορειότερη μόνιμη στρατιωτική βάση στον κόσμο»

Κωνσταντίνος Μαυραγάνης Κωνσταντίνος Μαυραγάνης

Επίσκεψη στη ρωσική βάση στην Αρκτική που, όπως αναφέρεται, αποτελεί τη βορειότερη γνωστή μόνιμη επανδρωμένη στρατιωτική βάση στον κόσμο πραγματοποίησε το RT.  

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η βάση αποκαλύφθηκε πριν από μερικά χρόνια, και έκτοτε έχει ενισχυθεί με επιπλέον δυνατότητες, σύμφωνα με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Πλέον, όπως γράφει το RT, διαθέτει πλέον μια εξειδικευμένη μονάδα ηλεκτρονικής παρακολούθησης και έχει ενισχύσει το αεροδρόμιό της για να μπορούν να προσγειώνονται βαρύτερα αεροσκάφη, όπως τα βομβαρδιστικά Tu-95, ικανά να φέρον πυρηνικά όπλα. Επίσης, διαθέτει μια συστοιχία αντιπλοϊκών πυραύλων Bastion.

Η εν λόγω βάση χαρακτηρίζεται «Arctic Shamrock» (Αρκτικό Τριφύλλι), και θεωρείται πως βασική της λειτουργία είναι να αποτελεί κόμβο του συστήματος αεράμυνας της Ρωσίας, αν και είναι άγνωστο τι άλλους ρόλους έχει. Βρίσκεται στο αρχιπέλαγος της Γης του Φραγκίσκου Ιωσήφ και κατασκευάστηκε στο πλαίσιο των ρωσικών προσπαθειών για ενίσχυση των βορείων της συνόρων, και της προβολής ισχύος στην Αρκτική- μια περιοχή του πλανήτη που προκαλεί όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, λόγω των φυσικών της πόρων και της απελευθέρωσης εκτάσεων λόγω της κλιματικής αλλαγής και της υποχώρησης των πάγων.

Όπως και η βάση στη Νήσο Κοτέλνι, είναι σχεδιασμένη να επιχειρεί αυτόνομα για μεγάλες χρονικές περιόδους σε ένα εξαιρετικά αφιλόξενο περιβάλλον.

Σημειώνεται πως η επίσκεψη του RT έλαβε χώρα πριν τη συνεδρίαση του Αρκτικού Συμβουλίου στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Στο συμβούλιο αυτό συμμετέχουν οκτώ χώρες με αξιώσεις στην Αρκτική- και ακολούθησαν δηλώσεις των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας σχετικά με το θέμα της Αρκτικής και τη ρωσική στρατιωτική παρουσία εκεί. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε πως «αυτή είναι η επικράτειά μας, αυτή είναι η γη μας, είμαστε υπεύθυνοι για να διασφαλίσουμε πως οι αρκτικές μας ακτές είναι ασφαλείς».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά ΤΩΡΑ: «Μάχη» σε χαράδρες και διάσπαρτα σημεία σε Κορινθία και Δυτική Αττική