Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Εver Given : Το πλοίο-μεγαθήριο που «σφήνωσε» τη Διώρυγα του Σουέζ έφθασε στη Βρετανία (Βίντεο)

Νατάσα Παυλοπούλου Νατάσα Παυλοπούλου

Πέντε μήνες μετά, το Ever Given, ένα από τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο που είχε μπλοκάρει τον Μάρτιο τη Διώρυγα του Σουέζ ελλιμενίστηκε στη Βρετανία.

Μήκους 400 μέτρων το γιγάντιο πλοίο, είχε ακινητοποιηθεί στις 23 Μαρτίου αποκλείοντας επί 6 ημέρες την νευραλγικής σημασίας Διώρυγα του Σουέζ και προκαλώντας «έμφραγμα» στο παγκόσμιο εμπόριο.

Εκατόν έξι ημέρες αργότερα και μετά από πολλές περιπέτειες, ξεκίνησε το ταξίδι του προς τη Μεσόγειο. Και χθες το απόγευμα στις 16.30 τοπική ώρα έφθασε στο λιμάνι Felixstowe του Σάφολκ, το πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Βρετανίας για κοντέινερ.

Ο Μπράιαν Άμπραμ, ο οποίος βιντεοσκόπησε την άφιξη του πλοίου, είπε ότι μπορούσε να δει ακόμα την…αιγυπτιακή άμμο στην πλώρη του. «Ήταν συναρπαστικό να βλέπει κανείς από κοντά ένα τόσο τεράστιο πλοίο παρά το γεγονός ότι βρισκόμουν 1μιση χιλιόμετρο μακριά».

Και πρόσθεσε: «Είναι εμπειρία ζωής να συναντάς…στην πόρτα σου ένα φορτηγό πλοίο που πρωταγωνίστησε στις ειδήσεις προκαλώντας τόσο μεγάλη οικονομική αναστάτωση στις επιχειρήσεις, αποκλείοντας τη Διώρυγα του Σουέζ».

Το Ever Given το οποίο είχε ακινητοποιηθεί επί μία περίπου εβδομάδα στην νευραλγικής σημασίας Διώρυγα του Σουέζ, από την οποία διέρχεται το 10% το παγκόσμιου εμπορίου κρατήθηκε από τις αιγυπτιακές αρχές για 100 ημέρες μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην πλοιοκτήτρια εταιρεία και την Αίγυπτο.

Συνολικά, 422 πλοία που μετέφεραν εμπορεύματα 26 εκατομμυρίων τόνων είχαν αποκλεισθεί τον Μάρτιο στην Διώρυγα του Σουέζ.