Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Φονική θεομηνία στις ΗΠΑ: Δεκάδες οι νεκροί από τις πλημμύρες λόγω «Άιντα»

Κωνσταντίνος Μαυραγάνης Κωνσταντίνος Μαυραγάνης

Οι νεκροί σε τέσσερις πολιτείες των βορειοανατολικών ΗΠΑ από τις πλημμύρες λόγω του τυφώνα «Άιντα» έχουν φτάσει τους 45.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι χρειάζονται «ιστορικές επενδύσεις» για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με τις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ να έχουν δεχτεί βαρύτατο πλήγμα από αιφνίδιες πλημμύρες και ανεμοστρόβιλους λόγω του τυφώνα «Άιντα», που έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 45 ανθρώπων.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε πως οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με κλιματικού τύπου καταστροφές ανά τη χώρα και η αντιμετώπισή τους είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου», όπως υπογράμμισε. Η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ είδαν βροχοπτώσεις άνευ προηγουμένου. Κάποιοι κάτοικοι παγιδεύτηκαν σε υπόγεια και αυτοκίνητα, ενώ σε έξι πολιτείες υπήρξαν νεκροί.

Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Φιλ Μέρφι, είπε πως τουλάχιστον 23 ήταν οι νεκροί στην πολιτεία του, οι περισσότεροι εξ αυτών άτομα που είχαν κολλήσει στα οχήματά τους καθώς ανέβαιναν τα νερά. Τουλάχιστον 14 άτομα σκοτώθηκαν στη Νέα Υόρκη, μεταξύ των οποίων ένα αγόρι δύο ετών. Έντεκα πνίγηκαν επειδή είχαν παγιδευτεί στα υπόγειά τους, σύμφωνα με αξιωματούχους. Πέντε ήταν επίσης οι νεκροί στην Πενσιλβάνια, ενώ ένας αστυνομικός στο Κονέκτικατ παρασύρθηκε από τα νερά καθώς ανταποκρινόταν σε κλήση. Θάνατοι αναφέρθηκαν επίσης σε Μέριλαντ και Βιρτζίνια.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τόσο στο Νιου Τζέρσεϊ όσο και στη Νέα Υόρκη, δίνοντας στις δύο πολιτείες τη δυνατότητα να λάβουν ομοσπονδιακή έκτακτη χρηματοδότηση. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλέιζιο, επέκρινε τους μετεωρολόγους, λέγοντας ότι οι προγνώσεις τους «γελοιοποιήθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά». Όπως τόνισε, οι προειδοποιήσεις έκαναν λόγο για βροχή μεταξύ τριών και έξι ιντσών (7,5 και 15 εκατοστών) κατά τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο κατεγράφησαν 3,15 ιντσών στο Σέντραλ Παρκ μέσα σε μόλις μία ώρα. «Πρέπει να αρχίσουμε να επικοινωνούμε στον κόσμο πως τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα σε κυριολεκτικά κάθε κατάσταση».

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης

Μίκης Θεοδωράκης: Οι σημαντικότεροι σταθμοί της ζωής του - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Mad Clip: Οι κάμερες «μίλησαν»! Η τρελή πορεία προς το θάνατο - Τι κατέθεσε ο οδηγός του Audi R8

Μίκης Θεοδωράκης: Τι συμβαίνει όταν στη χώρα κηρύσσεται «εθνικό πένθος»