Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε κατάσταση συναγερμού η ισραηλινή αστυνομία

Newsbomb

Σε κατάσταση συναγερμού, φοβούμενη τυχόν βίαια επεισόδια στις αραβικές περιοχές της χώρας, έχει τεθεί η ισραηλινή αστυνομία, μετά το θάνατο, νωρίς χθες (8/11) το πρωί, νεαρού Άραβα πολίτη από αστυνομικά πυρά.

«Το επίπεδο συναγερμού έχει αυξηθεί στο 3 (με το 4 να είναι το μέγιστο επίπεδο) στις αραβικές περιοχές της χώρας, όπου ενισχύσεις με εκατοντάδες άνδρες έχουν αναπτυχθεί», δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Λούμπα Σάμρι.

Ο Χέιρ Χαμντάν, 22 ετών, σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά νωρίς το πρωί του Σαββάτου (8/11) στο Κφαρ Κανά του βορείου Ισραήλ, κατά τη σύλληψη ενός συγγενή του. Ο θάνατός του προκάλεσε μια ημέρα οργής που σημαδεύτηκε από ταραχές μεταξύ Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας.

Παράλληλα, έκκληση για γενική απεργία στα καταστήματα και τα σχολεία την Κυριακή απηύθυναν εκπρόσωποι της αραβικής κοινότητας του Ισραήλ, προκειμένου να καταγγείλουν το «φόνο» αυτό, την ίδια ώρα που έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αραβικές πόλεις στο Ισραήλ είχαν μείνει μέχρι τώρα μακριά από τα βίαια επεισόδια που έχουν αυξηθεί κυρίως στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την κατεχόμενη και προσαρτημένη στο Ισραήλ παλαιστινιακή πλευρά της πόλης. Απέναντι ωστόσο στον κίνδυνο επέκτασης των ταραχών στις αραβικές περιοχές της χώρας, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι θα «αφαιρέσει την ιθαγένεια όσων καλούν στην καταστροφή του κράτους του Ισραήλ».

Σύμφωνα με την εκδοχή των δυνάμεων της τάξης, ο Χαμντάν παρενέβη στη σύλληψη ενός συγγενή του για μια υπόθεση του κοινού ποινικού δικαίου, απειλώντας τους αστυνομικούς με μαχαίρι. Η αστυνομία άνοιξε πυρ και ο Χαμντάν υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Από την πλευρά της ωστόσο, η οικογένειά του δηλώνει ότι οι αστυνομικοί τον «σκότωσαν εν ψυχρώ» την ώρα που αυτός προσπαθούσε να διαφύγει, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Βίντεο πάντως, από ιδιωτική κάμερα ασφαλείας, δείχνει έναν νεαρό που επιχειρεί ανεπιτυχώς να σπάσει τα τζάμια ενός βαν της αστυνομίας - στο οποίο επέβαιναν μέλη ειδικής μονάδας - με αιχμηρό αντικείμενο, πιθανόν μαχαίρι. Όταν οι αστυνομικοί βγήκαν από το όχημα, ο νεαρός υποχώρησε και εκείνη ακριβώς τη στιγμή τουλάχιστον ένας αστυνομικός τον πυροβόλησε στην πλάτη.

Ο Αχμεντ Τίμπι, Άραβας βουλευτής του ισραηλινού κοινοβουλίου δήλωσε ότι οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας θεωρούν την αραβική μειονότητα εχθρό και ότι η αστυνομία δεν επιφυλάσσει τέτοια μεταχείριση σε Εβραίους. Κάτι που αρνήθηκε κατηγορηματικά ο διοικητής της ισραηλινής αστυνομίας, Γιοχάναν Ντανίνο.

Ο συγγενής του Χαμντάν συνελήφθη τελικά, σύμφωνα με την αστυνομία, ως ύποπτος για την πυροδότηση βομβίδας κρότου λάμψης εναντίον αντίπαλης οικογένειας στο χωριό, όπου οι εντάσεις μεταξύ οικογενειών είναι συχνά μεγάλες.

Οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ είναι απόγονοι των 160.000 Παλαιστινίων που παρέμειναν στη γη τους μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Σήμερα είναι περισσότεροι από 1,4 εκατομμύριο, αντιπροσωπεύοντας το 20% του ισραηλινού πληθυσμού, ενώ υφίστανται διακρίσεις, κυρίως στην απασχόληση και τη στέγαση.