Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Δεύτερο βίντεο από την εν ψυχρώ δολοφονία του 50χρονου αφροαμερικανού

Αλέξανδρος Τσοποτός

Δεύτερο βίντεο από την εν ψυχρώ δολοφονία του 50χρονου αφροαμερικανού Γουόλτερ Σκοτ από έναν λευκό αστυνομικό έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές της Νότιας Καρολίνα.

Ο 33χρονος αστυνομικός, Μάικλ Σλάγκερ, σταμάτησε τον Σκοτ για έλεγχο, στο Νορθ Τσάρλεστον.

Όταν εκείνος το έβαλε στα πόδια, ο Σλάγκερ τον καταδίωξε και τον σταμάτησε. Εκεί ακολούθησε διαπληκτισμός. Ο Σκοτ άρχισε και πάλι να τρέχει και τότε ο αστυνομικός πυροβόλησε οκτώ φορές τον Σκοτ, πετυχαίνοντάς τον πέντε.

Ο Σλάγκερ συνελήφθη, εκδιώχθηκε από την αστυνομία της Νότιας Καρολίνα και κατηγορείται για φόνο.

Στο δεύτερο βίντεο, τραβηγμένο από το περιπολικό, φαίνεται η στιγμή που ο Σλάγκερ σταματάει τον Σκοτ, και εκείνος απομακρύνεται τρέχοντας από το σημείο.

Σύμφωνα με το νόμο, η χρήση θανατηφόρου βίας δικαιολογείται όταν υπάρχει κίνδυνος για τους αστυνομικούς ή τους πολίτες, ή σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν ο ύποπτος έχει τραπεί σε φυγή μετά τη διάπραξη ενός αδικήματος ή μιας εγκληματικής πράξης.

Στην περίπτωση του Νορθ Τσάρλεστον, ο αστυνομικός δήλωσε αργότερα ότι απειλείτο από τον Σκοτ, αλλά μετά την προβολή του πρώτου βίντεο την περασμένη Τρίτη, ο Σλάγκερ κατηγορήθηκε για φόνο και εκδιώχθηκε από την αστυνομία.

«Είναι εκτέλεση, ξεκάθαρα και απλά. Ο αστυνομικός πυροβόλησε τον άνδρα αυτόν στην πλάτη, έριξε εναντίον του οκτώ φορές», εξήγησε ο Ράντολφ ΜακΛάφλιν, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Pace στη Νέα Υόρκη.

Ο αδελφός του 50χρονου Αφροαμερικανού εξέφρασε την ελπίδα ότι το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε αλλαγές στην αστυνομία, την οποία κατέστησε υπόλογη για την τραγωδία που ζει η οικογένειά του.

«Οι αστυνομικοί πρέπει να δίνουν λογαριασμό και να σκέφτονται δυο φορές προτού να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους για να σκοτώσουν ανθρώπους», είπε ο αδελφός του Ουόλτερ Σκοτ, ο Άντονι. «Θα πρέπει να το σκέφτονται καλά πριν αφαιρέσουν τη ζωή κάποιου με τόσο ηλίθιο τρόπο, πριν σκοτώσουν έναν άνθρωπο», συνέχισε, τονίζοντας ότι «Κάτι πρέπει να γίνει».

Ο αστυνομικός είχε σταματήσει τον Σκοτ για έναν απλό έλεγχο της τροχαίας. Οι δύο άνδρες όμως ήρθαν σε αντιπαράθεση, όπως αφηγήθηκε ο αυτόπτης μάρτυρας που βιντεοσκόπησε τη σκηνή.

Η κηδεία του Ουόλτερ Σκοτ, που ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών, θα γίνει το Σάββατο. Την Τετάρτη οργανώθηκαν ειρηνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας καθώς και μια αγρυπνία στη μνήμη του.