Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονιστικό βίντεο: Κατεδαφίστηκε η μοιραία γέφυρα της Γένοβας

Βασιλική Δελημήτρου Βασιλική Δελημήτρου

Στην κατεδάφιση της γέφυρας Morandi στη Γένοβα μετά το τραγικό δυστύχημα τον Αύγουστο του 2018, προχώρησαν την Παρασκευή (28/06) οι ιταλικές αρχές.

Οι δύο κύριοι πυλώνες αυτού που απομένει από τη γέφυρα της Γένοβας, η κατάρρευση της οποίας είχε στοιχίσει τη ζωή σε 43 ανθρώπους τον Αύγουστο του 2018, καταστράφηκαν το πρωί της Παρασκευής (28/06) με εκρηκτικά ώστε να επιτραπεί η ανέγερση μιας νέας δομής.

Τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν στις 09:37 (τοπική ώρα) και οι περίπου 4.500 τόνοι μπετόν και χάλυβα των δύο τεράστιων πυλώνων κατέρρευσαν μέσα σε επτά δευτερόλεπτα μέσα δημιουργώντας ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης.

Πολλοί Γενοβέζοι βρίσκονταν στην περιοχή για να παρακολουθήσουν από απόσταση την κατεδάφιση.

Σχεδόν 4.000 κάτοικοι της περιοχής χρειάσθηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους εξαιτίας της κατεδάφισης, παρόλο που οι κάτοικοι πολυκατοικιών που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τη γέφυρα είχαν ήδη αναγκασθεί να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους την ημέρα της τραγωδίας.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες από την κατεδάφιση:

Περίπου 400 μέλη των

δυνάμεων ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί για να αποφευχθούν ενδεχόμενες λεηλασίες στη ζώνη που εκκενώθηκε.

Οι κάτοικοι αναμένεται να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους το βράδυ.

Δεξαμενές νερού και υδραντλίες είχαν επίσης αναπτυχθεί επιτόπου ώστε να δημιουργηθεί ένα υδάτινο τείχος και να αποφευχθεί η διασπορά λεπτής σκόνης στην πόλη.

Στην κατεδάφιση ήταν παρόντες οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης, ο Ματέο Σαλβίνι και ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η διάλυση της γέφυρας άρχισε τον Φεβρουάριο, με την αποσυναρμολόγηση διάφορων τμημάτων της ανάμεσα στους μικρότερους πυλώνες.

Μετά την κατεδάφιση των δύο μεγάλων πυλώνων, οι αξιωματούχοι αναμένονται στο λιμάνι της Γένοβας για να χαιρετίσουν την άφιξη με πλοίο από την περιφέρεια της Νάπολης ενός πρώτου στοιχείου της νέας γέφυρας, η ολοκλήρωση της οποίας προβλέπεται τον επόμενο χρόνο.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πως η νέα οδογέφυρα από χάλυβα και τσιμέντο, σχεδιασμένη από τον διάσημο αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, θα ανοίξει για την κυκλοφορία τον Απρίλιο 2020.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Το τραγικό δυστύχημα είχε σημειωθεί στις 14 Αυγούστου του 2018 και 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τότε είχε καταρρεύσει ένα τμήμα της γέφυρας -μήκους 200 μέτρων- που είχε παραδοθεί το 1967 αλλά έκτοτε είχαν παρατηρηθεί αρκετές κακοτεχνίες με αποτέλεσμα να γίνουν αρκετές «πρόσθετες παρεμβάσεις υποστήριξης».

H γέφυρα Morandi ήταν από τις πλέον επιβαρυμένες κυκλοφοριακά στη Γένοβα, αφού ένωνε την Sampierdarena, το εμπορικό λιμάνι της Γένοβα, με το Cornigliano, μία περιοχή που ζουν περίπου 15.000 άνθρωποι.

Το 2017, μάλιστα, μηχανολογική μελέτη, που είχε ανατεθεί από την ιταλική εταιρία διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων Autostrade είχε προειδοποιήσει για την κατάσταση των περιβεβλημένων με τσιμέντο καλωδίων που «κρατούσαν» τη γέφυρα.

Διαβάστε επίσης:

Τρόμος: Ξύπνησε από τον θόρυβο - «Πάγωσε» με αυτό που αντίκρισε στην αυλή της