ΚΥΠΡΟΣ

Fitch: Υπό παρακολούθηση η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου

Fitch: Υπό παρακολούθηση η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου

H Fitch Ratings αποφάσισε να θέσει υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, γεγονός το οποίο σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.


Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται από τους οίκους αξιολόγησης, αναφέρει το κυπριακό υπουργείο, φανερώνει την αναγκαιότητα για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων οικονομικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις των εν λόγω αξιολογήσεων.

Η Fitch συμπεραίνει ότι μετά τη συνάντηση κορυφής της ΕΕ στις 9-10 Δεκεμβρίου 2011 μια συνολική λύση στην κρίση της ευρωζώνης είναι τεχνικά και πολιτικά αδύνατη.

Μάλιστα ο οίκος επισημαίνει πως χρειάζεται η ενεργός δέσμευση και εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα κράτη της ευρωζώνης που είναι μεν φερέγγυα, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Η Fitch συμπεραίνει ακόμη πως λόγω της απουσίας συνολικής λύσης, η οποία πιθανόν να παρουσιάσει και επεισόδια σοβαρής χρηματοοικονομικής αστάθειας, θα επηρεάσει ιδιαίτερα εκείνα τα κράτη μέλη με συγκριτικά υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, ενδεχόμενα στοιχεία παθητικού και ανάγκες χρηματοδότησης του δημοσίου και του χρηματοοικονομικού τομέα.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου επισημαίνει τα ακόλουθα:

1. Στις 14 Δεκεμβρίου 2011 η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε όλα τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που υπέβαλε η Κυβέρνηση. Με αυτά τα αποφασιστικά μέτρα αναμένεται κατακόρυφη μείωση του ποσοστού δημοσιονομικού ελλείμματος ως προς το ΑΕΠ που θα υπερακοντίσει τους αρχικούς στόχους.

2. Στις 16 Δεκεμβρίου 2011, υπερψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός. Παρόλο που ο προϋπολογισμός όπως κατατέθηκε από την Κυβέρνηση είναι ο πιο σφικτός προϋπολογισμός κατά τα τελευταία 35 χρόνια, η Βουλή ψήφισε τροπολογίες για περαιτέρω περικοπές δαπανών, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2012.

3. Κατά συνέπεια οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2012 θα περιοριστούν.

4. Επιπλέον, υπήρξε σθεναρή πολιτική ομοφωνία για την υιοθέτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Εξυγίανσης. Ως εκ τούτου, στο σύντομο μέλλον η Κυβέρνηση διαχρονικά θα ακολουθεί αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, σύμφωνα με το πακέτο μακροοικονομικής σταθερότητας της ΕΕ.


5. Πρόσθετα, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης, η Κύπρος έχει ήδη προβεί σε εκ των προτέρων χρηματοδότηση του μεγαλύτερου ποσοστού των χρηματοδοτικών της αναγκών για το 2012.«Με βάση τα πιο πάνω δεν φαίνεται να υφίστανται στο παρόν στάδιο σοβαροί λόγοι που να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία για την Κύπρο», καταλήγει η ανακοίνωση.