ΚΥΠΡΟΣ

Μαρτυρίες Κυπρίων ηθοποιών για Λιγνάδη: «Δεν ήταν κι η καλύτερη συνεργασία» (vids)

Μαρτυρίες Κυπρίων ηθοποιών για Λιγνάδη: «Δεν ήταν κι η καλύτερη συνεργασία» (vids)

Για τη συνεργασία που είχαν με τον Έλληνα ηθοποιό και σκηνοθέτη, Δημήτρη Λιγνάδη τον οποίο βαραίνουν σοβαρές καταγγελίες μίλησαν Κύπριοι ηθοποιοί.

Σε δηλώσεις τους στο ΣΙΓΜΑ, ο Νεοκλής Νεοκλέους, ο Μάριος Κωνσταντίνου και ο Σταύρος Λούρας, έκαναν λόγο για μια κακή, σε γενικές γραμμές, συνεργασία.

Ο Λιγνάδης, σκηνοθέτησε θεατρική παράσταση το 2012 για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

«Δεν ήταν η πιο ευχάριστη συνεργασία που είχα»

«Εκπλήσσομαι με το μέγεθος της ανοχής. Φαίνεται να είναι ένα ολόκληρο κύκλωμα γύρω από αυτό τον άνθρωπο. Εκπλήσσομαι για το μέγεθος και το βάθος των όσων ακούγονται. Έτυχε να συνεργαστούμε. Δεν ήταν επιλογή μου να συμμετάσχω στην παραγωγή. Δεν θα πω ότι εκπλήσσομαι για τον συγκεκριμένο άνθρωπο ούτε ήταν η πιο ευχάριστη συνεργασία που είχα. Δεν μπόρεσα επαγγελματικά ή καλλιτεχνικά να επικοινωνήσω μαζί του», σχολίασε ο ηθοποιός Μάριος Κωνσταντίνου ο οποίος συμμετείχε στην παράσταση.

Πρόσθεσε πως, «είναι πολύ λυπηρά αυτά που συμβαίνουν στους εργασιακούς χώρους. Είναι, όμως το αποτέλεσμα της ανοχής ολόκληρης της κοινωνίας και που δεν δίνεται ο χώρος να μιλήσει κάποιος. Πρόκειται για ένα χώρο από άτομα που έχουν αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο ότι μπορείς να μιλήσεις για αυτό, χωρίς να στιγματιστείς. Το ζητούμενο σε μια συντηρητική κοινωνία, όπως η Κύπρος, είναι ο στιγματισμός».

«Δεν είδα ευτυχισμένα πρόσωπα στην παράσταση»

Από την άλλη ο ηθοποιός Νεοκλής Νεοκλέους, ο οποίος επίσης συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη, ανέφερε πως δεν ανέμενε μια τέτοια συμπεριφορά από τον ηθοποιό.

«Δεν μπορώ να πω ότι ανάμενα τέτοια συμπεριφορά ή τέτοιου είδους πράξεις από τον Λιγνάδη, τον οποίο είχα γνωρίσει και είχα συνεργαστεί. Δεν λέω ότι ήμουν σύμφωνος με τον τρόπο που δούλευε. Εάν έχει γίνει κάτι στη συγκεκριμένη παραγωγή όπου συνεργαστήκαμε και που δεν το είχα αντιληφθεί, δεν το γνωρίζω. Έτσι και αλλιώς εγώ είμαι ένας άνθρωπος της ηλικίας του Λιγνάδη. Ο Λιγνάδης με αντιμετώπιζε ίσως με σεβασμό. Είχα έναν μικρό ρόλο», είπε ο κος Νεοκλέους.

Παραδέχθηκε μάλιστα πως, στην συγκεκριμένη παράσταση δεν είδε ευτυχισμένα πρόσωπα «ούτε ήταν μια ευτυχισμένη διαδικασία για τους ηθοποιούς της παράστασης».

Ο κος Νεοκλέους πρόσθεσε πως, «πρέπει αυτοί οι άνθρωποι, όποιοι και αν είναι, όχι μόνο να φεύγουν από το Θέατρο, να φεύγουν από την Πολιτική, να φεύγουν από τη δημοσιογραφία, με τρόπο ώστε να μην μπορούν να κάνουν κακό ξανά γιατί καταστρέφουν ζωές. Είναι πολύ ανατριχιαστική αυτή η διαστροφή και βρίσκεται πολύ κοντά μας. Νομίζαμε ότι ήταν μακριά μας».

«Όποιος αρνηθεί ότι δεν υπήρχαν ψίθυροι, κρύβεται και ψεύδεται»

Σε παρέμβαση στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, η ηθοποιός, Μαρίνα Αργυρίδου είπε πως ο καλλιτεχνικός χώρος είναι μια μικρή κοινότητα. «Είμαστε δύο μικρά κράτη και γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Όποιος αρνηθεί ότι δεν υπήρχαν ψίθυροι, κρύβεται και ψεύδεται. Δεν έχει σημασία τι ακούγαμε για το συγκεκριμένο άτομο , σημασία έχει ότι όταν ένας άνθρωπος συμπεριφέρεται μ΄αυτό τον τρόπο κατ΄ εξακολούθηση διαδίδεται».

«Φέρουμε ευθύνη και εμείς που δεχθήκαμε τέτοιες συμπεριφορές. Εγώ είχα άριστη συνεργασία με τον κ. Λιγνάδη. Άκουγα διάφορα που συνέβαιναν στην Αθήνα. Για εμένα όμως η σοβαρότητα έγκειται στο γεγονός ότι αυτός άνθρωπος με βεβαρυμμένος ιστορικό έστω και προφορικά θα έπρεπε να εξεταστεί από διάφορες πλευρές», είπε η κα Αργυρίδου.

Για τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Λιγνάδη και την εμπλοκή της Κύπρου μίλησε στο "Μεσημέρι και Κάτι" ο ηθοποιός Σταύρος Λούρας.

Αρχικά, ανέφερε ότι «στον παλιό καλό ΘΟΚ δεν μπορούσαν να μπουν στο θέατρο άνθρωποι που δεν σέβονταν τον ηθοποιό. Υπήρχαν άνθρωποι που προστάτευαν αξίες. Δεν ξέρω πώς μπορεί ο ΘΟΚ να φιλοξενεί και να καλεί για να θεατρινίσει τον Κύπριο του σήμερα μια τέτοια περίπτωση. Είναι σκάνδαλο, είναι αμάρτημα, είναι υποβάθμιση αξιών και πρέπει να δούμε πώς περνάνε αυτά τα πράγματα σε ένα κρατικό οργανισμό. Θα ήθελα να γίνουμε Βόρεια Κορέα για να καταδικαστούν αυτοί οι άνθρωποι που ασελγούν σε χώρους αγάπης».

Συμπλήρωσε ότι «στο θέατρο υπάρχουν υπέροχοι άνθρωποι με τρέλα και πάθος να ζουν το μεγαλείο της σκηνής και μόνο. Οι νέοι ηθοποιοί πρέπει να ξέρουν ότι η σχέση με τον κόσμο είναι ιερή και από τον χώρο πέρασαν άνθρωποι που εργάτες που αγαπήθηκαν και εκτιμήθηκαν. Αυτούς να έχουν υπόψη ως αναφορά και όχι τα αηδιάστατα κατασκευάσματα που περνάνε κατά καιρούς από κάθε χώρο».

Σε ερώτηση σε ποιον πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες, απάντησε «σε αυτούς που ορίζουν τον ΘΟΚ σήμερα. Σε αυτούς που φέρνουν και συναλλάσσονται συνεργάτες. Υπάρχουν πολλοί παραγκωνισμένους Κύπριοι. Από τον Αντώνη Κατσαρή που συνεργάστηκε με αυτό τον Λιγνάδη, έχω ακούσει ότι πέρασε κακάσχημα. Ένας ηθοποιός με πόσες καταθέσεις και πόση προσφορά. Δυστυχούσε ο άνθρωπος. Ποιος φέρνει αυτούς τους ανθρώπους εδώ μέσα; Τι γυρεύουμε με Λιγνάδη, τι γυρεύουμε με ανθρώπους που ακούγονται πράγματα γι αυτούς; Με τι καταθέσεις έρχονται εδώ;».

Σημείωσε ότι «έχουμε Κύπριους που μπορούν να αναλάβουν, δεν καταλαβαίνει τι γίνεται εδώ και χρόνια και δεν μιλάει κανένας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.