ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί τη Μ. Εβδομάδα

Κύπρος: Πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί τη Μ. Εβδομάδα

Σε καθεστώς lockdown από χθες Δευτέρα (26/04) η Κύπρος, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα αυξημένα κρούσματα που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, αλλά και ως μέσο να δοθεί χρονικό περιθώριο για την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη, η Κύπρος θα γιορτάσει και φέτος ένα διαφορετικό Πάσχα, με τη διαφορά ότι η συμμετοχή πιστών στις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα επιτρέπεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Αρχικά ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του νέου lockdown, ανέφερε πως η παρουσία πιστών στις εκκλησίες θα επιτρεπόταν μόνο το Μεγάλο Σάββατο, με 50 άτομα εντός του κάθε Ναού που αποδεδειγμένα ωστόσο θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου και θα έχει παρέλθει ένα διάστημα τριών εβδομάδων, ενώ στο προαύλιο θα μπορούσαν να παρευρίσκονται όσοι πολίτες επιθυμούν, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις.

Μετά από την έντονη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου, ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν, με την Κυβέρνηση σε νέα ανακοίνωσή της να σημειώνει πως «τη Μεγάλη Βδομάδα από 26/4/2021 έως 2/5/2021, στο εσωτερικό των ναών, επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 50 ατόμων, νοουμένου ότι θα προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους για το COVID-19, με το οποίο να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιασθεί τουλάχιστον με τη μια δόση, τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν και τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης, καθώς και του υγειονομικού πρωτοκόλλου του Υπουργείου Υγείας. Επιτρέπεται επίσης, η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης και του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει για τη λειτουργία των εκκλησιών και νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί.

Η Αρχιεπισκοπή ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η Εκκλησία κατά τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και της Αναστάσεως, «για να κινούμαστε στα πλαίσια προστασίας, ώστε να συμβάλουμε και συνδράμουμε στο έργο του Υπουργείου Υγείας στην πρόληψη και αντιμετώπιση της εξαπλούμενης πανδημίας».

Όπως σημειώνει, οι Ιερείς και οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι καθίστανται υπεύθυνοι για την τήρηση των μέτρων και των πρωτοκόλλων, όπως έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Εντός του Ναού, αναφέρεται, θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και όλοι να φέρουν μάσκες, εκτός του Ναού να τοποθετηθούν καθίσματα διατηρώντας τις κατάλληλες αποστάσεις, κατά την διάρκεια της προσκύνησης του Νυμφίου, του Εσταυρωμένου και του Επιταφίου οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι θα πρέπει να φροντίσουν να προσέρχονται λίγοι κάθε φορά (10 πιστοί) και αφού εξέλθουν ή ασπαστούν τότε να προσέρχονται οι επόμενοι.

Όσον αφορά τη Θεία Κοινωνία, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι συνίσταται να γίνεται μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ώστε όσοι κοινωνούν να φεύγουν από τον Ναό για να μην γίνεται συνωστισμός και εξυπακούεται ότι και στο θέμα αυτό οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι μεριμνούν ώστε να προσέρχονται λίγοι κάθε φορά διατηρώντας τις αποστάσεις.

Προσθέτει ότι τα ωράρια τέλεσης των Ιερών Ακολουθιών ορίζονται ως εξής, ώστε να μην υπερβαίνουν την καθορισμένη ώρα που έθεσε η Κυβέρνηση για απαγόρευση της κυκλοφορίας, δηλαδή τις 21.00.

Συγκεκριμένα, η Ιερά Αρχιεπισκοπή αναφέρει ότι ο Νυμφίος και η Ακολουθία του Νιπτήρος θα αρχίζει στις 6.00 μ.μ. και θα ολοκληρώνεται όχι αργότερα από τις 8.30 μ.μ., την Μ. Πέμπτη, η ακολουθία των Παθών θα αρχίσει στις 5.00 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί όχι αργότερα από τις 8.30 μ.μ. και το ίδιο ισχύει και για την Μ. Παρασκευή στην Ακολουθία του Επιταφίου. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στο προαύλιο του Ναού με τη λήψη όλων των μέτρων, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός.

Επιπρόσθετα, η ακολουθία και η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως θα πραγματοποιηθούν ως εξής: Στις 10.30 μ.μ. θα ψαλλεί ο Κανόνας και στις 11.30 μ.μ. θα γίνει ο Καλός Λόγος και η έναρξη του Όρθρου. Στη συνέχεια, θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία η οποία, οπωσδήποτε θα πρέπει να ολοκληρωθεί την Κυριακή, το αργότερο στις 1 μετά τα μεσάνυχτα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τις 12.00 (μεσάνυχτα).

«Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των ημερών, την ευθύνη μας, τόσο στα πνευματικά ζητήματα, αλλά και την ευθύνη απέναντι στην προστασία του ανθρώπου. Διαβιβάζοντας σας τις ευχές του Αρχιεπισκόπου μας κ.κ Χρυσοστόμου σας ευχόμαστε ευλογημένη Ανάσταση με ειρήνη στις καρδιές σας», καταλήγει η Ιερά Αρχιεπισκοπή, στην ανακοίνωση της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε νέα ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας, σημειώνει πως δεν απαιτείται η αποστολή SMS για μετάβαση στις εκκλησίες.

ΠΗΓΗ: sigmalive.com

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων