ΚΥΠΡΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επικίνδυνη η απομάκρυνση των 40 Κύπριων από την χώρα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επικίνδυνη η απομάκρυνση των 40 Κύπριων από την χώρα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανοιχτή είναι η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο, η οποία και βρίσκεται σε επαφή με Κύπριους πολίτες που έχουν παραμείνει στο έδαφος της Ουκρανίας.

Αυτή τη στιγμή ο μόνος τρόπος διαφυγής από τη χώρα είναι η χερσαία αναχώρηση που κρίνεται επί του παρόντος επικίνδυνη, αλλά σε κατοπινό στάδιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί αναχώρηση Κυπρίων και Ελλήνων πολιτών που θα διοργανώσει η Ελλάδα.

Αυτό ανέφερε στο ΚΥΠΕ διπλωματική πηγή, σημειώνοντας επίσης ότι σε σημερινή συνεδρία υπουργικής επιτροπής αναμένεται να εγκριθεί η έναρξη του εθνικού σχεδίου δράσης Εστία που αφορά την οργανωμένη υποδοχή, φιλοξενία και επαναπατρισμό αμάχων.

Η επιτετραμμένη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο Λίνα Θεμιστοκλέους έχει παραμείνει στην Πρεσβεία, η οποία είναι ανοιχτή και βρίσκεται σε επαφή με τους Κύπριους πολίτες, είπε.

Σε ερώτηση πόσοι Κύπριοι βρίσκονται στην Ουκρανία, η ίδια πηγή απάντησε ότι μέσω των εγγραφών στην διαδικτυακή πλατφόρμα www.connect2cy.gov.cy έχει διαφανεί ότι στην χώρα βρίσκονταν αρχικά 130 Κύπριοι.

«Φαίνεται ότι οι περισσότεροι άκουσαν την προτροπή του Υπουργείου Εξωτερικών και όταν υπήρχαν ακόμα συγκοινωνίες έφυγαν και επέστρεψαν στην Κύπρο», ανέφερε.

«Αυτοί που απευθύνονται στην Πρεσβεία τώρα είναι γύρω στους 40, αν και ο αριθμός μεταβάλλεται καθημερινά», πρόσθεσε.

Πλέον, σημείωσε, «ο μόνος τρόπος διαφυγής είναι η χερσαία αναχώρηση, η οποία επί του παρόντος είναι επικίνδυνη διότι ό,τι κινείται στο δρόμο μπορεί να γίνει στόχος».

Η διπλωματική πηγή ανέφερε επίσης ότι αναμένεται να πραγματοποιηθεί αναχώρηση σε κάποιο χρονικό στάδιο Κυπρίων και Ελλήνων πολιτών, την οποία έχει αναλάβει να διοργανώσει η Ελλάδα.

Τα στοιχεία και τηλέφωνα επικοινωνίας της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο είναι +380 44 499 6450/1 και +380 97 504 9558 (αριθμός κινητού τηλεφώνου), embassykiev@mfa.gov.cy, visa-kiev@mfa.gov.cy. Η διεύθυνση της Πρεσβείας είναι 24 Bulvarno-Kudriavska St., Level 2, 01601,Kyiv, Ukraine.

Όπως έχει ανακοινωθεί, το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών (ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 08:30-16:00 τοπική ώρα, Κύπρου, GMT+2) λειτουργεί ως επιπρόσθετο αξιόπιστο μέσο επικοινωνίας, παροχής καθοδήγησης και τυχόν προξενικής αρωγής στους άμεσα επηρεαζόμενους Κύπριους πολίτες από την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία.

Πηγή ΚΥΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr

Ουκρανία: Ο διπλωματικός «πόλεμος» και η αμοιβαία δυσπιστία - Ο ρόλος του Ισραήλ στην αποκλιμάκωση

Ουκρανία - Oλονύχτιο σφυροκόπημα του Κιέβου - Το ΝΑΤΟ στέλνει ενισχύσεις στην ανατολική Ευρώπη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι είναι τα θερμοβαρικά όπλα που «επιστρατεύει» ο Βλαντιμίρ Πούτιν