ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία - Oλονύχτιο σφυροκόπημα του Κιέβου - Το ΝΑΤΟ στέλνει ενισχύσεις στην ανατολική Ευρώπη

Συνεχίζεται η πολιορκία του Κιέβου
Συνεχίζεται η πολιορκία του Κιέβου
AP

Πόλεμος στην ΟυκρανίαΤρίτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η Μόσχα σφυροκοπάει το Κίεβο σε πολλά μέτωπα, με τους Ουκρανούς να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση . 

Εκρήξεις ακούγονταν σε όλο το Κίεβο τα ξημερώματα του Σαββάτου καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν την πόλη και τα ουκρανικά στρατεύματα προσπαθούν να απωθήσουν τις ρωσικές επιθέσεις. Την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ στέλνει περισσότερα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη για να καθησυχάσει τους συμμάχους και να αποτρέψει περαιτέρω επιθετικές κινήσεις της Ρωσίας.

Μια στρατιωτική μονάδα στο Κίεβο φέρεται να απώθησε τις ρωσικές δυνάμεις σε μια μεγάλη λεωφόρο της πόλης, ανέφερε ο στρατός σε ανάρτηση στο Facebook. Νωρίτερα , οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέφεραν σε άλλη ανάρτησή τους στο Facebook ότι «συνεχίζονται βαριές μάχες» σε ένα μέρος της πόλης, προσθέτοντας ότι σε ορισμένους δρόμους διεξάγονται «ενεργητικές μάχες».

Οι μάχες κλιμακώνονται λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να «επιτεθεί» στο Κίεβο.

Περισσότερες από 50 εκρήξεις και βαριά πυρά πολυβόλων έχουν αναφερθεί στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με το Kyiv Independent. Ωστόσο, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Oleksiy Danilov είπε ότι ο στρατός έχει τον «έλεγχο» της κατάστασης στο Κίεβο, λέγοντας ότι «σταματάμε την ορδή χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα», σύμφωνα με δημοσίευμα του ουκρανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Lb. ua.

Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από το Κογκρέσο βοήθεια ύψους 6,4 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει την Ουκρανία. Οι υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ προβλέπουν ότι έως και πέντε εκατομμύρια Ουκρανοί θα μπορούσαν να καταφύγουν στις γύρω χώρες

Ο ανταποκριτής του Sky News μετέδωσε οτι νωρίς το πρωί ακούγονταν πυροβολισμοί από μια περιοχή κοντά στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας έλαβαν χώρα μάχες στην Troieschyna, στα βορειοανατολικά του Κιέβου, και στη Λεωφόρο της Νίκης, όπου ο ουκρανικός στρατός λέει ότι απέκρουσε μια επίθεση.

Oι δύο περιοχές κοντά στο κέντρο του Κιέβου όπου έγιναν ολονύχτιες μάχεςSky News

Ρώσοι στρατιώτες εξαπέλυσαν επίθεση σε ουκρανική στρατιωτική βάση στο Κίεβο, η οποία αποκρούστηκε, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Στο μεταξύ, το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform μετέδωσε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έχει μπει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός CHP-6, στα βορειοανατολικά του Κιέβου, ενώ διεξάγονται μάχες στην περιοχή Βασίλκιβ όπου νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές.

«Σκληρές μάχες διεξάγονται αυτή τη στιγμή στην πόλη Βασίλκιβ στην περιοχή του Κιέβου, όπου οι κατακτητές προσπαθούν να αποβιβάσουν μια ομάδα απόβασης», ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις. Βίντεο δείχνουν εκρήξεις να πραγματοποιούνται σε μια περιοχή βορειοδυτικά του Κιέβου. Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει στρατιωτική βάση.

Ρεπόρτερ του CNNi στην πρωτεύουσα ανέφεραν επίσης ότι άκουσαν δυνατές εκρήξεις στα δυτικά και νότια της πόλης. Λίγο αργότερα, η Κρατική Υπηρεσία Ειδικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας είπε ότι συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και σε ανατολικό προάστιο της πρωτεύουσας. Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν επίσης κοντά στον σταθμό Μπερεστέισκα του μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας.

O Ζελένσκι αρνείται να εγκαταλείψει το Κίεβο

O Ουκρανός πρόεδρος Boλοντίμιρ Ζελένσκι κλήθηκε να εκκενώσει το Κίεβο κατόπιν εντολής της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά απέρριψε την προσφορά. «Ο αγώνας συνεχίζεται. Χρειάζομαι πυρομαχικά, όχι βόλτα» είπε σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με άμεση γνώση της συνομιλίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής μπήκαν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας νωρίς το Σάββατο, σε μια φαινομενική κυκλική κίνηση μετά από ένα μπαράζ αεροπορικών επιδρομών σε πόλεις και στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα.

Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην Washington Post ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να βοηθήσουν τον Ζελένσκι να αποφύγει τη σύλληψη ή τη δολοφονία από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Ζελένσκι και άλλοι υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι δεν είχαν εγκαταλείψει το Κίεβο. «Εδώ είμαστε. Είμαστε στο Κίεβο. Υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία». Αυτό είναι το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, ο οποίος ανάρτησε ένα βίντεο από τους δρόμους της Ουκρανικής πρωτεύουσας.

Αναφορές για κατάρριψη δύο ρωσικών αεροσκαφών και ενός ρωσικού ελικοπτέρου

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως γύρω στα μεσάνυχτα κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο και ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi Su-25 κοντά στην περιοχή Καλίνιβκα.

Νωρίτερα είχε γνωστοποιήσει ότι κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ilyushin Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές, κοντά στην περιοχή Βασίλκιβ, περίπου 35 χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο.

Σύμβουλος Ζελένσκι: Το πρωί θα ξέρουμε πότε και που θα γίνουν διαπραγματεύσεις

Την ελπιδα ότι το πρωί του Σαββάτου θα είναι σαφές πότε και πού θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για την παύση των εχθροπραξιών της Ουκρανίας με τη Ρωσία, εξέφρασε ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες, εκτός από το ίδιο το γεγονός - ο Ζελένσκι συμφώνησε σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, το πρωί νομίζω ότι θα είναι σαφές πότε και πού θα πραγματοποιηθούν. Το αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συμφωνήσει να γίνει διαμεσολαβητής δεν είναι ακόμη σαφές», δήλωσε ο Αλεξέι Αρέστοβιτς στο πρακτορείο ειδήσεων Strana.ua.

Μπορέλ: Κυρώσεις σε Πούτιν και Λαβρόφ

Η ΕΕ αποφάσισε να συμπεριλάβει στο δεύτερο πακέτο κυρώσεων τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σε ερώτηση σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία των Πούτιν και Λαβρόφ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν είναι δική του δουλειά να τα γνωρίζει. Επίσης, υπογράμμισε ότι ο στόχος δεν είναι ο λαός της Ρωσίας καθώς και ότι «ο Πούτιν δεν είναι ο ρωσικός λαός». Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισήμανε ότι τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν θα πλήξουν το 70% του τραπεζικού συστήματος της Ρωσίας.

Αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Πούτιν και άλλων Ρώσων αξιωματούχων

Οι ΗΠΑ επέβαλαν την Παρασκευή κυρώσεις σε βάρος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων Ρώσων αξιωματούχων: του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει επίσης «κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού» στο κρατικό ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, ανέφερε νωρίτερα σε ανάρτησή της στο Twitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι.

Δείτε live εικόνα από το Κίεβο

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι στο Κίεβο - Όλες οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συγκλονίζουν οι πρόσφυγες για τη φρίκη των τελευταίων ωρών

Η πολιορκία του Κιέβου: Αντιστέκονται οι Ουκρανοί - Θερμοβαρικά βλήματα επιστρατεύει ο Πούτιν