ΚΥΠΡΟΣ

Πρωτιά της Κύπρου σε γυναικοκτονίες - Τι έδειξε η έρευνα (vid)

Πρωτιά της Κύπρου σε γυναικοκτονίες  - Τι έδειξε η έρευνα (vid)

Πρωτιά στις γυναικοκτονίες κατά αναλογία πληθυσμού καταγράφει η Κύπρος, με βάση έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο της εκστρατείας με σύνθημα «Η γυναικοκτονία μπορεί να προληφθεί, κάνε την σύνδεση».

Η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μελετών, Σουσάνα Παύλου, μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, εξήγησε πως η εκστρατεία αυτή τρέχει παράλληλα σε πέντε Ευρωπαικές χώρες – Πορτογαλία, Μάλτα, Γερμναία, Ισπανία και Κύπρο και αποτελείται από μια σειρά βίντεο για κάθε μια.

«Στόχος της εκστρατείας αποτελεί η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών πρώτης γραμμής, των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και του ευρύτερου κοινού προκειμένου να παροτρύνουμε όλους τους πολίτες να θέσουν κρατικές αρχές υπόλογους για την πρόληψη των γυναικοκτονιών»

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 2019-2020, στην Κύπρο έγιναν 13 δολοφονίες γυναικών, γεγονός που μας φέρνει στην πρώτη θέση σε γυναικοκτονίες κατά αναλογία πληθυσμού, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στην εκστρατεία.

Συνεχίζοντας, εξήγησε πως αρχικά υπήρχε ο προβληματισμός για το κατά πόσο αυτή η αρνητική πρωτιά θα μπορούσε να οφείλεται στα θύματα του κατά συρροή δολοφόνου Ορέστη Μεταξά.

«Γι΄ αυτό τον λόγο δοκιμάσαμε να αφαιρέσουμε τα θύματα αυτά, για να δούμε εάν όντως αυτό ευσταθεί. Τελικά, ακόμη και με την αφαίρεση αυτή, η Κύπρος εξακολουθούσε να παραμένει πρώτη σε γυναικοκτονίες κατά αναλογία πληθυσμού»

Η ίδια επεσήμανε επίσης, ότι τα βίντεο της εκστρατείας δεν έχουν σκοπό να σοκάρουν αλλά να χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά εργαλεία για να αλλάξουμε μυαλά.

«Δεν πιστεύουμε ότι η ανδρική βία είναι κάτι το φυσιολογικό. Μπορούμε να το ανατρέψουμε αυτή τη κατάσταση μέσα από την αλλαγή στάσεων και αντιλήψεων».

ΠΗΓΗ: alphanewslive.com

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος - Υπόθεση serial Killer: «Οδύσσεια» οι αποζημιώσεις θυμάτων του «Ορέστη»