ΚΥΠΡΟΣ

Ρωσία: Στηρίζει λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Ρωσία: Στηρίζει λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών
Σταθερή η θέση της Ρωσίας για το Κυπριακό ζήτημα.
AP Photo/Petros Karadjias

Κυπριακό: Σταθερή η στάση της Μόσχας, καθώς η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι διατηρείται η θέση της λύσης του ζητήματος με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείς των Ηνωμένων Εθνών.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, από την εκπρόσωπο Μαρία Ζαχάροβα, υπήρξε αναφορά στο Κυπριακό. Παρά το γεγονός ότι θα περίμενε κανείς να υπάρχει ενδεχόμενη ενόχληση της Μόσχας λόγω της εμβάθυνσης των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, ειδικότερα μετά το επιτυχημένο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, η Ρωσία φαίνεται πως δεν έχει αλλάξει τη στάση της σε ό,τι αφορά το ζήτημα της λύσης του Κυπριακού ζητήματος.

Η Μόσχα, συνεπώς, απορρίπτει τη λύση των δυο κρατών την οποία προωθούν Τουρκία και ψευδοκράτος και για την οποία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε μέσα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι δεν πρέπει και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά.

Η κ. Ζαχάροβα ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας με κοινό διεθνές νομικό καθεστώς, κυριαρχία και ιθαγένεια. Η προσέγγισή μας δεν έχει αλλάξει».

Ζαχάροβα: Τα βιοεργαστήρια της Ουκρανίας παραβιάζουν Διεθνείς Συμβάσεις – Ναζί στρατολογούν παιδιά

Στην ίδια ενημέρωση, η Μαρία Ζαχάροβα εξαπέλυσε επίθεση σε βάρος της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ τόσο για την ύπαρξη των βιολογικών εργαστηρίων στην επικράτεια της πρώτης, όσο και για την επισιτιστική κρίση την οποία όπως είπε η Δύση προκαλεί με τη στάση της. Παράλληλα, άφησε αιχμές για εκπαίδευση παιδιών και εφήβων σε στρατόπεδο ακροδεξιών οργανώσεων στην Ουκρανία, ζητώντας άμεσα από τον ΟΗΕ και τον ΟΑΣΕ να παρέμβουν έτσι ώστε να σταματήσει η δράση των ναζί σε βάρος ανήλικων.

«Υπάρχουν πραγματικά δεδομένα για τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στα βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία, με την υποστήριξη του Πενταγώνου, οι οποίες παραβιάζουν τη σύμβαση για τα Βιολογικά Όπλα», ανέφερε η κ. Ζαχάροβα και πρόσθεσε πως «30 ουκρανικά εργαστήρια σε 14 οικισμούς έχουν ασχοληθεί με τη στρατιωτική, βιολογική δραστηριότητα».

Μάλιστα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ ενημέρωσε πως η Μόσχα ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς του BTWC «σύμφωνα με τους οποίους τα Κράτη Μέρη πρέπει να συνεργαστούν για την επίλυση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν σε σχέση με τον στόχο της Σύμβασης και να συνεργαστούν για τη διεξαγωγή ερευνών για πιθανές παραβιάσεις», όπως εξήγησε.

Η κ. Ζαχάροβα ανέφερε ακόμα πως «Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει εκστρατεία κατηγορώντας τη Ρωσία ότι προκαλεί την παγκόσμια επισιτιστική κρίση», τονίζοντας ότι δεν πρέπει να δίνονται απαντήσεις «αυτές τις προκλήσεις της Δύσης, η οποία χρησιμοποιεί το πρόβλημα επισιτιστικής ασφάλειας που η ίδια έχει δημιουργήσει για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς».

Στη συνέχεια, προχώρησε στην πιο σοβαρή καταγγελία αναφέροντας ότι «Οι δεξιές ριζοσπαστικές οργανώσεις στην Ουκρανία διέδωσαν τον εξτρεμισμό μεταξύ των ανηλίκων, μεταξύ άλλων δημιουργώντας στρατόπεδα εκπαίδευσης για εφήβους». «Καλούμε τον ΟΗΕ και τον ΟΑΣΕ να δώσουν προσοχή στις ενέργειες του Κιέβου που εμπλέκουν παιδιά σε εγκληματικές δραστηριότητες νεοναζί», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, «Η Δύση συνεχίζει να παρέχει στο καθεστώς του Κιέβου θανατηφόρα όπλα». «Θεωρούμε ότι αυτό είναι μια άμεση υποστήριξη των νεοναζί και μια πρόθεση να τραβήξουν τις εχθροπραξίες στο μέγιστο. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι τα δυτικά όπλα χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν Ρώσους στρατιωτικούς και να βομβαρδίσουν το έδαφος της Ρωσίας», τόνισε.