ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Στα μνημόσυνα των πεσόντων του πραξικοπήματος και της έκρηξης στο Μαρί ο Νίκος Αναστασιάδης

Νίκος Αναστασιάδης
Ο Νίκος Αναστασιάδης
AP Photo

Το πρόγραμμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Στα μνημόσυνα των πεσόντων κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος και των θυμάτων της έκρηξης στο Μαρί θα παραστεί, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Στο πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη περιλαμβάνεται και η επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο του Καγκελάριου της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ.

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Ανδρέας Ιωσήφ, διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΠτΔ της Κύπρου, ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, στις 08:30 το πρωί, θα παρευρεθεί και θα μιλήσει στο ετήσιο μνημόσυνο των 13 ηρώων αξιωματικών, υπαξιωματικών του πολεμικού ναυτικού και των πυροσβεστών της ΕΜΑΚ στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί. Φέτος συμπληρώνονται 11 χρόνια από την τραγωδία.

Την Τρίτη, 12 Ιουλίου, στις 09:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αντώνη Λιάτσου. Την ίδια μέρα, στις 19:00 το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ο ομιλητής στη δεξίωση στο σπίτι της Πρέσβεως των ΗΠΑ με την ευκαιρία της 246ης επετείου της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Την Τετάρτη, 13 Ιουλίου, στις 10:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί τελετή ομαδικών διαπιστευτηρίων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δεχθεί τα διαπιστευτήρια των Πρέσβεων της Κένυας, της Ζιμπάμπουε, της Αιθιοπίας, της Νιγηρίας, της Μαλαισίας, της Δομινικανής Δημοκρατίας, του Ιράκ, του Πακιστάν, της Ρουάντας, της Αρμενίας, της Μογγολίας και του Βιετνάμ.

Την ίδια μέρα, το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο του Καγκελάριου της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών, αλλά και των διευρυμένων διαβουλεύσεων που θα ακολουθήσουν, θα συζητηθεί η συνεργασία Κύπρου-Αυστρίας σε διμερές επίπεδο, ο συντονισμός των δύο χωρών εντός ΕΕ, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί, η ενεργειακή προοπτική της Ανατολικής Μεσογείου σε συνάρτηση και με την ενεργειακή πολιτική και ασφάλεια της ΕΕ, το μεταναστευτικό, καθώς επίσης οι περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τερματισμό της τουρκικής κατοχής, τις τουρκικές προκλήσεις και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό η οποία θα εδράζεται στο διεθνές δίκαιο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Την Πέμπτη, 14 Ιουλίου, στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στις 11:45 το πρωί, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας θα συναντηθεί με τη μαθήτρια Ελευθερία Παναγιώτου του Λανιτείου Λυκείου στην οποία κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Γυμνασιάδας στη Νορμανδία, απονεμήθηκε το ειδικό βραβείο αθλητοπρέπειας FAIR PLAY AWARD για την ενέργεια της να βοηθήσει την αντίπαλο της η οποία έπεσε στον τερματισμό των 200 μέτρων.

Στις 19:00 το απόγευμα, της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραστεί και θα μιλήσει στη δεξίωση της Πρεσβείας της Γαλλίας στη Λευκωσία. για την επέτειο της Εθνικής Ημέρας της Γαλλίας.

Την Παρασκευή, 15 Ιουλίου, ανήμερα της μαύρης επετείου του πραξικοπήματος του 1974, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 08:00 το πρωί, θα παραστεί στο μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία. Στις 09:45 το πρωί θα παραστεί στο τρισάγιο και θα καταθέσει στεφάνι στο χώρο του Μνημείου Δημοκρατίας και Αντίστασης και τις στήλες των πεσόντων αντιστασιακών εντός του πάρκου του Προεδρικού Μεγάρου. Διοργανωτές είναι η Επιτροπή Καταρτισμού και Τήρησης Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης και ο Σύνδεσμος Δημοκρατιών Αντιστασιακών Λευκωσίας. Ακολούθως, στις 11 το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραστεί στην επετειακή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.