ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους - Γέμισαν τα καταφύγια για αδέσποτα

Κύπρος: Εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους - Γέμισαν τα καταφύγια για αδέσποτα
H άρση της καραντίνας αφαίρεσε το κίνητρο κατοχής σκύλου σε εκείνους που τους είχαν υιοθετήσει με σκοπό να βγαίνουν βόλτες

Κύπρος - Όλες οι ειδήσεις: Ασφυκτιούν τα καταφύγια για αδέσποτα ζώα, με τους εθελοντές να καταγγέλλουν ότι δεν έχει προηγούμενο η κατάσταση που επικρατεί φέτος, καθώς διανύουν το χειρότερο καλοκαίρι τους.

«Βρέχει σκυλιά και κουτάβια», είπε εθελοντής στον «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ» διευκρινίζοντας ότι σε μόλις δέκα μέρες έλαβαν 48 κουτάβια και εφτά ενήλικα σκυλιά. Άλλος εθελοντής υπογραμμίζει ότι η οικονομική κρίση και η ακρίβεια που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία ενισχύουν το φαινόμενο της εγκατάλειψης.

Επιπλέον, σημειώθηκε ότι η άρση της καραντίνας, η οποία επιβλήθηκε για τη διαχείριση της πανδημίας, αφαίρεσε το κίνητρο κατοχής σκύλου σε εκείνους που τους είχαν υιοθετήσει με σκοπό να βγαίνουν ελεύθερα βόλτες.

«Διανύουμε το χειρότερο καλοκαίρι που ζήσαμε μέχρι τώρα, όσον αφορά τις εγκαταλείψεις σκύλων», ανέφερε στον «Φ» ο Ανδρέας Τσαβέλλας, εργαζόμενος στη μη κερδοσκοπική φιλοζωική εταιρία «Simba Animal Aid Cyprus», η οποία διαχειρίζεται το χώρο προσωρινής κράτησης των αδέσποτων σκύλων των δημαρχείων Λευκωσίας, Αγλαντζιάς, Στροβόλου, Λακατάμιας, Αγίου Δομετίου και Έγκωμης. Οι εγκαταστάσεις τους, είπε ότι έχουν δυνατότητα φιλοξενίας 60 σκύλων, όμως, αυτή τη στιγμή έχουν 110, ενώ φροντίζουν και ακόμη 12 σε άλλους χώρους. «Τα καταφύγια είναι γεμάτα. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 3.000 φιλοξενούνται σε καταφύγια σκύλων παγκυπρίως».

Όπως είπε, λόγω της οικονομικής κρίσης και της ακρίβεια, όταν κάποιος "τα βρει σκούρα" και πιεστεί, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να εγκαταλείψει το σκύλο. «Δεχόμαστε συνεχώς μηνύματα και κλήσεις. Φτάσαμε στο σημείο να φοβόμαστε να απαντήσουμε στο τηλέφωνο, διότι θα είναι κάποιος που θα θέλει να δώσει το σκύλο του. Κάθε καλοκαίρι παρατηρούνταν αύξηση στις εγκαταλείψεις».


Ωστόσο φέτος, είπε, τους επηρεάζει και μια ακόμη παράμετρος. Η περίοδος της πανδημίας και ιδίως οι καραντίνες που προηγήθηκαν. «Ήταν η αφορμή για κάποιους να αποκτήσουν σκύλο, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να βγαίνουν έξω από το σπίτι τους δύο φορές την ημέρα για να τον βγάλουν βόλτα, χωρίς να υποχρεούνται να στείλουν μήνυμα. Αυτά στα σκυλιά του Covid, είναι ορισμένα από αυτά που αφήνονται αδέσποτα ή και που επιστρέφονται, τώρα, στα καταφύγια». Το φαινόμενο, σημείωσε, διαπιστώθηκε και σε άλλες χώρες, όπου και εκεί γεμίζουν τα καταφύγια.

Χρειάζεται σοβαρή σκέψη, είπε ο κ. Τσαβέλλας, για να υιοθετήσει κάποιος ένα σκύλο. «Είναι δέσμευση για 10, 15 ή και 20 χρόνια. Πολλοί συνειδητοποιούν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για εκείνους». Αιτίες του προβλήματος, είπε, είναι ότι ο καθένας μπορεί να αποταθεί σε κάποιον για την απόκτηση σκύλου, παρακάμπτοντας τα καταφύγια. «Για εμάς είναι μεγάλο πρόβλημα οι αγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου κάποιος μπορεί να ζευγαρώνει ανεξέλεγκτα το ζώο του». Μια άλλη αιτία είναι ότι δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία. «Δεν έχει γίνει καταγραφεί των σκύλων της Κύπρου και δεν φέρουν μικροτσίπ. Δεν δηλώνονται τα θηλυκά σκυλιά και οι γέννες τους, ούτε το πού δωρίζονται τα κουτάβια. Αν τηρούσαμε τις παραμέτρους θα ήταν πολύ διαφορετικά. Δεν θα είχαμε αδέσποτα και θα έκλινε η συζήτηση υπερπληθυσμού που εξετάζουμε για δεκαετίες».

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται το καταφύγιο Δευτέρα με Παρασκευή από τις 9:00 έως τις 16:00 και Σάββατο από 9:00 έως τις 13:00. Για πληροφορίες υιοθεσίας μπορούν να καλούν στο 99657631.

Στο συρτάρι η νομοθεσία για τους σκύλους

Σε εκκρεμότητα από το 2016 παραμένει η νομοθεσία για τους σκύλους. Όπως σημείωσε στον «Φ» ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο νόμος αυτός ψηφίστηκε το 2012, όμως τέσσερα χρόνια μετά επέστρεψε στη Βουλή για συζήτηση. Τελικά, έφτασε τρεις φόρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλή, όμως η όποια αλλαγή μπήκε στο συρτάρι και έκτοτε δεν άλλαξε τίποτα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ο κ. Θεοπέμπτου, δεν εφαρμόζονται άλλες νομοθεσίες που ψηφίστηκαν. Όπως εκείνη που ρυθμίζει τα ζώα που μπορεί να έχει κάποιος ως κατοικίδιο. «Το κράτος δεν προχώρησε σε εκστρατείες, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος και να συμμορφωθεί. Περιμέναμε, επιτέλους, να υπάρχει ένας έλεγχος και δεν είδαμε κάτι τέτοιο». Το ίδιο, είπε ότι συνέβη και για τις περιπτώσεις που κάποιος παράγει ζώα. «Δεν μπορείς να κάνεις εμπόριο από το σπίτι».