ΚΥΠΡΟΣ

Λιβάνιος: Ανέφικτη λύση οι αγωγοί φυσικού αερίου στη Κύπρο

Λιβάνιος: Ανέφικτη λύση οι αγωγοί φυσικού αερίου στη Κύπρο

Ανέφικτη θεωρεί τη δημιουργία υποθαλάσσιων αγωγών που θα μεταφέρουν το κυπριακό και ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρωπη ο Αντώνης Λιβάνιος, CEO της Energy Stream CMG GmbH.

Μιλώντας στο 2o Cyprus Energy Forum, εξήγησε πως σε εμπορικό επίπεδο, η δημιουργία αγωγών προς άλλες χώρες είναι οικονομικά ανέφικτη αφού περιέχει κόστος 15-20δις και τα κοιτάσματα δεν επαρκούν για να το καλύψουν ενώ υπόψη πρέπει να ληφθούν και οι γεωστρατηγικές προκλήσεις.

Η μόνη λύση για τα κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ, πρόσθεσε, είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο. Αλλά, πρόσθεσε, για να γίνει κάτι τέτοιο, η Κύπρος πρέπει να δώσει πολλές εγγυήσεις ασφάλειας στο Ισραήλ.

Γενικότερα, τόνισε πως στόχος της ΕΕ είναι να διασφαλίσει πως οι ανάγκες της σε φυσικό αέριο δεν θα προέρχονται μόνο από τη Ρωσία αλλά και από άλλες πηγές μέσω αγωγών.

Η Κύπρος και το Ισραήλ θα μπορούν να στέλνουν το LNG τους σε Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία απ’ όπου θα κατευθύνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Η άποψη μου είναι πως με αυτόν τον τρόπο πρέπει να κινηθούν Κύπρος και Ισραήλ. Οι δύο αυτές χώρες πρέπει να είναι μαζί γιατί οι γεωπολιτικές προκλήσεις δεν αφήνουν άλλα περιθώριο».

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ