ΚΥΠΡΟΣ

Στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ ο Πρόεδρος Χριστόφιας

Στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ ο Πρόεδρος Χριστόφιας

Με στόχο να καταστεί δυνατή η επίτευξη συνολικής συμφωνίας για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2014-2020 αρχίζουν σήμερα οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής Αρχηγών για το ΠΔΠ στις 15:00 ώρα Βελγίου (16:00 ώρα Κύπρου), με την καθιερωμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς.

Στη Σύνοδο συμμετέχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει, στην καθιερωμένη επιστολή προς του Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων, ανέφερε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί το ΠΔΠ εάν θέλουμε οι μελλοντικές πολιτικές και τα επιχειρησιακά προγράμματα να είναι πλήρως υπηρεσιακά και να εξυπηρετήσουν τη ανάπτυξη από τον επόμενο χρόνο.

O κ. Βαν Ρόμπει δηλώνει πεπεισμένος ότι με ορισμένες προσαρμογές η συμβιβαστική πρόταση της 22ας Νοεμβρίου μπορεί να αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως αναφέρει ο κ. Βαν Ρόμπει, θα εξηγήσει στους Ευρωπαίους ηγέτες τις προσαρμογές που είναι αναγκαίες για ένα καλό συμβιβασμό. Οι εργασίες θα συνεχιστούν στη διάρκεια του δείπνου, το οποίο θα ξεκινήσει στις 18:30 ώρα Βελγίου (19:30 ώρα Κύπρου) με προοπτική να διαρκέσει μέχρι την επίτευξη οριστικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον κ. Βαν Ρόμπει, η συζήτηση θα επικεντρωθεί κατ’ αρχήν στα συνολικά ποσά σε σχέση με τις δαπάνες και τα έσοδα του προϋπολογισμού, ώστε να υπάρξει κοινή προσέγγιση για το πλαίσιο και στη συνέχεια οι στενοί συνεργάτες των Ευρωπαίων ηγετών θα ενημερωθούν από τον επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου για τις λεπτομέρειες.

Όπως επισήμανε χθες στις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο κ. Βαν Ρόμπει θα κάνει εισήγηση για τη σύσταση ενός χρηματοδοτικού μέσου με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους κάτω των 25 ετών, η οποία ανέρχεται σήμερα στο 24% και ο αριθμός των ανέργων στα 5,7 εκατομμύρια. Διευκρίνισε παράλληλα ότι το ποσό που θα προταθεί θα ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ για το σύνολο της επταετίας, ενώ ένα μέρος θα είναι επιπρόσθετα κονδύλια και το υπόλοιπο θα προέλθει από ανακατανομή των υφιστάμενων πόρων και μεταφορές από άλλες γραμμές του προϋπολογισμού.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός θα αποτελεί ένα συνδυασμό ευρωπαϊκής και εθνικής λιτότητας, αλλά θα λαμβάνει υπόψη τις χρηματοδοτικές ανάγκες για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Ο ίδιος αξιωματούχος εκτιμά ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία στην αυριανή σύνοδο, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί στους επόμενους μήνες, ενώ τα χρονικά όρια θα γίνουν ασφυκτικά. Τόνισε επίσης την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία με την Ευρωβουλή, η οποία είναι απαραίτητη με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Απαιτείται να ψηφίσει τη συμφωνία τουλάχιστον το 50% του συνολικού αριθμού των ευρωβουλευτών.

Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι στη νέα συμβιβαστική πρόταση που θα παρουσιάσει σήμερα ο κ. Βαν Ρόμπει θα προτείνει περαιτέρω μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού κατά 30 δισ. ευρώ. Στη συμβιβαστική πρόταση που είχε υποβάλει στις 22 Νοεμβρίου ο κ. Βαν Ρόμπει καθόριζε τις συνολικές κοινοτικές δαπάνες την περίοδο 2014-2020 στα 973 δισ. ευρώ ή στο 1,01% του κοινοτικού ΑΕΠ, η οποία σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν είναι χαμηλότερη κατά περίπου 75 δισ. ευρώ.

Τώρα σχεδιάζει να προτείνει έναν προϋπολογισμό της τάξης των 943 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν και νέες οριζόντιες μειώσεις των δαπανών στη συνοχή, στη γεωργία, αλλά και των διοικητικών δαπανών.

ΠΗΓΗ icyprus