ΚΥΠΡΟΣ

Βρετανικό δημοσίευμα για το σύστημα ασύλου στην Κύπρο

Βρετανικό δημοσίευμα για το σύστημα ασύλου στην Κύπρο

Στις επικρίσεις που διατυπώνονταν κατά της Κύπρου σε περσινή έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τη μεταχείριση παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο, αναφέρεται δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν.

Το δημοσίευμα αρχίζει με αναφορά σε υπόθεση ενός μετανάστη από τη Σρι Λάνκα, τον οποίο σύμφωνα με το δικηγόρο του οι κυπριακές αρχές προσπάθησαν να απελάσουν, ενώ εκκρεμούσε η υπόθεσή του μετά την κατάθεση αίτησης για χορήγηση ασύλου.

Ο ίδιος δηλώνει ότι οι αστυνομικοί άσκησαν βία σε βάρος του, σπάζοντας τον καρπό του, όταν άρχισε να φωνάζει και να πετάει αντικείμενα στο αεροδρόμιο. Προστίθεται ότι η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας κατηγορούσε, επίσης, την Κύπρο για μη αναγκαίες κρατήσεις μεταναστών και μάλιστα σε ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής. Γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο Μπλοκ 10 των κεντρικών φυλακών Λευκωσίας, που χαρακτηριζόταν στην έκθεση ως «σκοτεινό και ανθυγιεινό».

Η Γκάρντιαν προσθέτει ότι σε άλλες περιπτώσεις αιτούντες άσυλο κρατούνται σε αστυνομικούς σταθμούς που δεν έχουν σχεδιαστεί για μακρόχρονη κράτηση. Η Διεθνής Αμνηστία, αναφέρει το δημοσίευμα, κατέγραφε τέτοιες περιπτώσεις κρατήσεων που διήρκησαν τρία χρόνια. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Ανδρέας Ασσιώτης χαρακτηρίζει τη θέση της Διεθνούς Αμνηστίας «ακραία και αδικαιολόγητη», προσθέτοντας ότι ετοιμάζεται νέο κέντρο κράτησης. Τονίζει ότι οι αιτούντες άσυλο τίθενται υπό κράτηση μόνο αφού οι αιτήσεις τους έχουν απορριφθεί. «Είναι κοινή πρακτική ο Υπουργός να αποφασίζει μετά από δύο μήνες κατά πόσο θα τους αφήσει ελεύθερους. Τότε επανεξετάζουμε την υπόθεση μετά από έξι μήνες», διευκρινίζει.

Η Γκάρντιαν γράφει ότι ο κ. Ασσιώτης δεν αρνείται πως ορισμένοι αιτούντες άσυλο απελαύνονται πριν εκδικαστεί η έφεσή τους κατά της απόρριψης της αρχικής τους αίτησης. «Μόνο αν μπορέσουν να πάρουν μία προσωρινή εντολή απαγόρευσης της απέλασης έχουν το δικαίωμα παραμονής στην Κύπρο», εξηγεί.

Ο συνήγορος του μετανάστη από τη Σρι Λάνκα που αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Μιχάλης Παρασκευάς, δηλώνει στην εφημερίδα ότι η πρακτική αυτή παραβιάζει την ευρωπαϊκή οδηγία του 2005 περί δικαιώματος των αιτούντων άσυλο να προσφύγουν στο δικαστήριο. Λέει ότι στην Κύπρο οι αιτήσεις εξετάζονται από την υπηρεσία ασύλου και η ενδεχόμενη έφεση από ανεξάρτητη αρχή. Ο κ. Ασσιώτης σημειώνει ότι αυτή η αρχή απαρτίζεται από δικηγόρους και επομένως έχει νομική υφή.

Ο κ. Παρασκευάς από την πλευρά του προσθέτει ότι ακόμα και δικαστικές αποφάσεις υπέρ των μεταναστών πελατών του αγνοούνται από τις αρχές. Δίνει το παράδειγμα υπόθεσης του 2011, όπου υποστηρίζει ότι παρά τη δικαστική απόφαση απελευθέρωσης μετανάστη οι αρχές δεν την εφάρμοσαν. Όπως λέει ο Κύπριος δικηγόρος, ο δικαστής του είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι όταν διαμαρτυρήθηκε και η απόφαση τελικά εφαρμόστηκε μόνο όταν έλαβε δημοσιότητα, τέσσερις μήνες μετά.