ΚΥΠΡΟΣ

Κασουλίδης: Επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου

Κασουλίδης: Επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου

Εάν η Τουρκία θέλει το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 για τη δικαστική εξουσία, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια, θα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους, για να προχωρήσει ταυτόχρονα το άνοιγμα του λιμανιού της πόλης υπό καθεστώς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς βεβαίως τη δημιουργία χωριστών οντοτήτων.

Πακέτο με το πρωτόκολλο

Αυτή ήταν η κύρια θέση του Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη ενώπιον αξιωματούχων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την αντίληψη ότι, για να βοηθηθεί η τουρκική ενταξιακή πορεία, θα πρέπει να ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24. Ο Κύπριος ΥπΕξ προβάλλει την αντίληψη ότι με τον τρόπο αυτό θα επιλυθεί και το θέμα του πρωτοκόλλου, δηλαδή να υιοθετηθεί μια διευρυμένη κινητικότητα, που θα ωφελεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Και θα διανοίγει στην ουσία την προοπτική λύσης, φέροντας, έτσι, αφενός το τέλος του θέματος της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και, αφετέρου, την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της, καθώς και κάτι άλλο: Τη δημιουργία συνθηκών για κοινό εμπόριο μέσω της Αμμοχώστου.

Απειλές και ΑΟΖ

Το ζήτημα του ανοίγματος των κεφαλαίων 23 και 24, καθώς και του 15 για την ενέργεια, περιλαμβάνονται στην έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας, η οποία στηρίζεται στην αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι βεβαίως αντιληπτόν ότι, ενόσω η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δεν τίθεται θέμα για άνοιγμα του κεφαλαίου 15.

Συνεταιρισμός, ΝΑΤΟ και ΕΕ

Το θέμα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη ήταν, επίσης, στα θέματα που συζήτησε ο Κύπριος ΥπΕξ. Ο κ. Κασουλίδης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει να συμμετάσχει στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, προκειμένου να υποβοηθηθούν οι σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ και να ολοκληρώσει η Κύπρος τον κύκλο συμμετοχής της στους θεσμούς και στα προγράμματα, όπως είναι ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επηρεάζουν εργασίες της ΕΕ στο πλαίσιο της κοινής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Ήδη, η προηγούμενη Κυβέρνηση από το 2008 έχει συμφωνήσει στην εμβάθυνση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με την ΕΕ. Με τη συμμετοχή της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, η κυπριακή κυβέρνηση θα μπορεί να συμμετέχει στις διαβαθμισμένες πληροφορίες που προέρχονται από το ΝΑΤΟ και οι εκπρόσωποί της δεν θα υποχρεούνται, όπως συμβαίνει σήμερα, να βγαίνουν από τις αίθουσες για να συμμετάσχουν οι Τούρκοι.

πηγη ΣΗΜΕΡΙΝΗ