ΚΥΠΡΟΣ

Δάνειο από τη Ρωσία ύψους 5 δισ. ευρώ ζητά η Κύπρος

Δάνειο από τη Ρωσία ύψους 5 δισ. ευρώ ζητά η Κύπρος

Σύμφωνα με το Reutersη Λευκωσία έχει ζητήσει και την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που έλαβε από τη Μόσχα το 2011

Την ώρα που στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου ο Νίκος Αναστασιάδη διαπραγματεύεται με την τρόικα για τους όρους διάσωσης που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι, οι πληροφορίες από τη Ρωσία είναι συνεχείς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, η Κύπρος έχει ζητήσει από τη Ρωσία νέο δάνειο ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, η Λευκωσία έχει ζητήσει την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου 2,5 δισ. ευρώ που έλαβε από τη Μόσχα το 2011, αλλά και τη μείωση του επιτοκίου που επί του παρόντος ανέρχεται στο 4,5%. Το δάνειο είναι προγραμματισμένο να λήξει το 2016, με την Κύπρο να ζητά την παράταση της προθεσμίας εξόφλησής του κατά επιπλέον πέντε χρόνια, έως το 2021.

«Η κυπριακή αντιπροσωπία θα παραμείνει στη Μόσχα έως ότου να επιτευχθεί μία συμφωνία», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής μετά το αρχικό ναυάγιο στις συνομιλίες με τη Ρωσία.

Αν ωστόσο η Κύπρος επιλέξει να «απαγκιστρωθεί» από την τρόικα θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει τη βοήθεια της Ρωσίας. Φυσικά και η Ρωσία θα ζητήσει ανταλλάγματα όπως παραχώρηση στρατηγικού ρόλου στο τερματικό φυσικού αερίου.