ΚΥΠΡΟΣ

Σαρρής: Ξέραμε για το κούρεμα αλλά δεν το πιστεύαμε

Σαρρής: Ξέραμε για το κούρεμα αλλά δεν το πιστεύαμε

Αιχμές για «άδειασμα» της Κύπρου από τους Ευρωπαίους εταίρους άφησε ο υπουργός οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής.

Ο Κύπριος υπουργός παραδέχθηκε ότι η Λευκωσία γνώριζε ότι στο Eurogroup θα ετίθετο θέμα κουρέματος από το ΔΝΤ αλλά δεν πίστευε ότι τελικώς θα επιλεγεί αυτή η λύση.

Παραδέχτηκε επίσης ότι ήταν και δική του πεποίθηση ότι οι εταίροι της Κύπρου δεν θα επέμεναν στο κούρεμα των καταθέσεων γιατί κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο για τη Κύπρο αλλά για το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

«Προετοιμαστήκαμε επειδή ξέραμε ότι θα το αντιμετωπίζαμε. Πήγαμε με πολύ συγκεκριμένες λύσεις μεταξύ των οποίων και η φορολόγηση των τόκων επί των καταθέσεων», εξήγησε. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε, είπε ο Μιχάλης Σαρρής, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια οι εταίροι διατύπωσαν ευθέως την απειλή ότι θα τερμάτιζαν την παροχή ρευστότητας στη Λαϊκή Τράπεζα.

Ο κ. Σαρρής χαρακτήρισε "ανοησία" το κούρεμα αλλά όπως σημείωσε κάποιοι ήθελαν με αυτό τον τρόπο να στείλουν μηνύματα και προς άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

«Υπήρχε μια μανία εκ μέρους των ευρωπαίων, για συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα, αφού δεν δέχονταν τις εναλλακτικές λύσεις και ζητούσαν «αίμα των τραπεζών στο τραπέζι», είπε ο κ. Σαρρής.