ΚΥΠΡΟΣ

Αποκάλυψη-βόμβα: Οι τράπεζες στην Κύπρο ήξεραν για το «κούρεμα»!

Αποκάλυψη-βόμβα: Οι τράπεζες στην Κύπρο ήξεραν για το «κούρεμα»!

Δύο επιστολές οι οποίες αποκαλύπτουν ότι τόσο η Κεντρική Τράπεζα όσο και οι τράπεζες γνώριζαν για το ενδεχόμενο πρότασης του Eurogroup για κούρεμα καταθέσεων, απεκάλυψε στην εκπομπή "Μεσημέρι και Κάτι" του Sigma, o Σίμος Αγγελίδης.

Ένα εσωτερικό σημείωμα ημερομηνίας 15/3/2013, παραμονή δηλαδή της ημέρας όπου λήφθηκε η απόφαση του Eurogroup για το κούρεμα καταθέσεων, από τον Γενικό Διευθυντή της Λιανικής Τραπεζικής και Δικτύου Καταστημάτων της Λαϊκής Τράπεζας προς το προσωπικό της Λαϊκής Τράπεζας, αποδεικνύει ότι οι αρμόδιοι γνώριζαν τελικά θα έμπαινε στο τραπέζι η σχετική πρόταση.

Tο σημείωμα, με θέμα, «Ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων», αναφέρει επί λέξη:

«Αναφορικά με τις συζητήσεις για κούρεμα καταθέσεων στις τράπεζες σημειώνονται τα ακόλουθα: Όπως επανελειμμένα έχει δημόσια δηλωθεί, η κυβερνητική πολιτική είναι πλήρως αντίθετη με ένα τέτοιο μέτρο. Επιπρόσθετα η Κεντρική Τράπεζα έχει εγγράφως γνωστοποιήσει ότι θεωρεί οποιοδήποτε μέτρο που σκοπεί τη μείωση ή περιορισμό περιουσιακών δικαιωμάτων των καταθετών ότι αντιστρατεύεται τις πρόνοιες του συντάγματος της Δημοκρατίας και του πρώτου άρθρου της Ευρωπαϊκής Σύβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι οποιαδήποτε εισήγηση περί του αντιθέτου είναι νομικά αβάσιμη και δεν μπορεί να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη».

Στην ίδια επικοινωνία έχει επισυναφθεί και η ίδια η επιστολή του Γεώργιου Γεωργίου, επικεφαλή του γραφείου του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και απευθύνεται προς τον Τάκη Φειδία, Αναπληρωτή Εκτελεστικό Βοηθό Διευθυντή της Λαϊκής Τράπεζας, ημερομηνίας 11 Φεβρουαρίου του 2013.

Δείτε τις επιστολές - ντοκουμέντα εδώ Epistoli_kourema_1.pdf