ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Συμφωνία στο θέμα των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου

Κύπρος: Συμφωνία στο θέμα των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου

Σε συμφωνία στο θέμα που προέκυψε αναφορικά με την ακύρωση των υφιστάμενων μετοχών της Τράπεζας Κύπρου κατέληξαν αργά το βράδυ με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.

Με τη ρύθμιση που επιτεύχθηκε, οι υφιστάμενες μετοχές της Τράπεζας Κύπρου δεν θα διαγραφούν, αλλά θα απομειωθούν μετά την εισροή πρόσθετου κεφαλαίου από την απομείωση των καταθέσεων πέραν των 100.000 χιλιάδων ευρώ.

Η τρόικα συμφώνησε όπως στο σχετικό διάταγμα που εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών, γίνει αντικατάσταση της λέξης "ακυρώνονται" με τη λέξη "απομειώνονται" με βάση τις πρόνοιες του νόμου περί εξυγίανσης των χρηματο-πιστωτικών ιδρυμάτων που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή.

Η Αρχιεπισκοπή, που φέρεται να κατέχει μετοχές αξίας 100 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Κύπρου, χθες προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο και πέτυχε την έκδοση προσωρινού διατάγματος ακύρωσης της διαγραφής των μετοχών.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει σύντομα συμφωνία με την τρόικα και στο θέμα του συμψηφισμού των δανείων με τις καταθέσεις.