ΚΥΠΡΟΣ

ΑΚΕΛ: Συνειδητή παραπληροφόρηση πολιτικών Αρχηγών από τον Πρόεδρο

ΑΚΕΛ: Συνειδητή παραπληροφόρηση πολιτικών Αρχηγών από τον Πρόεδρο

Για συνειδητή παραπληροφόρηση των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι δεν γνώριζε για το κούρεμα των καταθέσεων, κάνει λόγο το ΑΚΕΛ δια στόματος Σταύρου Ευαγόρου, ο οποίος κατηγόρησε τον Νίκο Αναστασιάδη και για μη υλοποίηση της προεκλογικής του δέσμευσης του για ενδιάμεσο δάνειο.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Ευαγόρου ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενημερώνοντας τους πολιτικούς αρχηγούς, είχε πει πως δεν γνώριζε ότι στο Eurogroup θα ετίθετο θέμα κουρέματος καταθέσεων, και αν ετίθετο τέτοιο θέμα είχε ήδη έτοιμες εναλλακτικές προτάσεις.

Ο κ. Ευαγόρου αναφέρθηκε σε διαβεβαιώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου παραμονές του Εurogroup ότι σε καμιά περίπτωση δεν τίθεται θέμα κουρέματος καταθέσεων ή περικοπής μισθών και συντάξεων, καθώς και στη δήλωση του κ. Στυλιανίδη ότι «η Κυβέρνηση έχει κοινωνική ευαισθησία, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη και αυτό θα επιβεβαιωθεί από το αποτέλεσμα».

«Δυστυχώς για το λαό μας», είπε ο κ. Ευαγόρου, «το αποτέλεσμα ήταν τραγικό, και η κοινωνική ευαισθησία της Κυβέρνησης λόγια του αέρα».

Πρόσθεσε πως την παραπλανητική ενημέρωση του Προέδρου Αναστασιάδη προς τους πολιτικούς αρχηγούς «ότι τάχατες δεν γνώριζε για το κούρεμα καταθέσεων και ότι αιφνιδιάστηκε ήρθε να ανατρέψει και να διαψεύσει με δηλώσεις του ο Γεν. Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «60 λεπτά», ο οποίος επί λέξει είπε τα εξής: «Αναφορικά με το κούρεμα είχε τις τελευταίες μέρες, εντελώς τελευταίες, έρθει μια οδηγία που την πήρε ένας από τους ανώτερους λειτουργούς της Εισαγγελίας και με πληροφόρησε ότι πρέπει να ετοιμάσουμε νομοθεσία που να προβλέπει κούρεμα».

Ο κ. Ευαγόρου ανέφερε πως αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι οι κυβερνώντες όχι μόνο γνώριζαν αλλά έσπευσαν να ετοιμάσουν και σχετική νομοθεσία προδικάζοντας ουσιαστικά το αποτέλεσμα. Δηλαδή, παρά τις ρητές δεσμεύσεις των κυβερνώντων ότι με τίποτα δεν θα δεχθούν το κούρεμα καταθέσεων, ουσιαστικά το αποδέχθηκαν πριν καν συνεδριάσει το Eurogroup.

«Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι πέραν από την ηθική διάσταση, της συνειδητής δηλαδή παραπληροφόρησης των πολιτικών αρχηγών τίθεται ακόμα ένα ζήτημα, πολύ πιο σοβαρό», είπε και πρόσθεσε πως «αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνώριζε για το κούρεμα θα μπορούσε να διαβουλευτεί και να ζητήσει τις απόψεις των πολιτικών κομμάτων, ώστε η δική μας πλευρά να είναι προετοιμασμένη ενόψει Eurogroup. Δυστυχώς ούτε αυτό δεν έπραξε».

Ερωτηθείς σχετικά με το σενάριο για λύση εκτός Τρόικας που προτείνει το ΑΚΕΛ, ο κ. Ευαγόρου είπε πως το κόμμα του εργάζεται προς διάφορες κατευθύνσεις. «Από τη μια προτείνουμε καθημερινά διάφορα μέτρα επούλωσης των πληγών που έχουν ανοίξει τελευταία, όπως η πρόταση για μείωση των ενοικίων, η χθεσινή πρόταση που καταθέσαμε με βάση το πορτογαλικό μοντέλο για μείωση των επιτοκίων, η πρόταση για επιμήκυνση, επαναδιαπραγμάτευση και αναδιάρθρωση των δανείων εκείνων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, και άλλα. Πέραν από αυτό, εργαζόμαστε πάνω στο νέο μοντέλο κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης», είπε.

Πρόσθεσε πως «με βάση το Μνημόνιο Αναστασιάδη-Eurogroup», όπως το χαρακτήρισε, ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα συρρικνωθεί και παρεμφερή επαγγέλματα θα πληγούν, και κατά συνέπεια η Κύπρος χρειάζεται πέραν από το βασικό τομέα του τουρισμού που και αυτός χρειάζεται εκσυγχρονισμό, να στοχεύσει και σε άλλους τομείς, και αυτός είναι που πράττουμε.

Επίσης, ο κ. Ευαγόρου είπε πως παράλληλα, τεχνοκράτες εργάζονται πάνω σε μια πρόταση που σύντομα θα είναι σε θέση το ΑΚΕΛ να καταθέσει ενώπιον του λαού.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να επιφέρουν άμεσα χρήματα ώστε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών, ο κ. Ευαγόρου αναφέρθηκε στις χθεσινές δηλώσεις της Γενικής Λογίστριας ότι τα χρήματα αρκούν μέχρι τα τέλη του Απρίλη.

«Δύο και τρία χρόνια πριν, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και άλλοι καθημερινά κατηγορούσαν την προηγούμενη Κυβέρνηση και έλεγαν ότι τέλος του μήνα θα έχουμε στάση πληρωμών. Η (προηγούμενη) Κυβέρνηση διαχειρίστηκε νούσιμα, σοβαρά, ορθολογιστικά τα δημόσια οικονομικά και κατά τρόπο που όχι μόνο δεν υπήρξε στάση πληρωμών αλλά οι αντοχές της οικονομίας πήγαν και δύο μήνες μετά που άλλαξε η Κυβέρνηση», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στην προεκλογική δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για εξασφάλιση ενδιάμεσου δανείου από δύο πηγές. «Αναμένουμε να αξιοποιήσει τα ενδιάμεσα δάνεια και τις εκπλήξεις», κατέληξε.