ΚΥΠΡΟΣ

ΥΠΟΙΚ Κύπρου σε Bloomberg: Θα πουλήσουμε χρυσό

ΥΠΟΙΚ Κύπρου σε Bloomberg: Θα πουλήσουμε χρυσό

Ένα μέρος των αποθεμάτων χρυσού σχεδιάζει να πουλήσει η κυβέρνηση της Κύπρου τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Χάρη Γεωργιάδη, στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η απόφαση για την πώληση θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την κεντρική τράπεζα. «Οι ακριβείς λεπτομέρειες θα διαμορφωθούν εν ευθέτω χρόνω, κυρίως από το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας», σημείωσε ο Κύπριος υπουργός, προσθέτοντας ότι «προφανώς, είναι μια μεγάλη απόφαση».

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση σέβεται πλήρως την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και επέμενε ότι συνεργάζονται αποτελεσματικά.

Η χώρα πρέπει να δει πώς βρέθηκε σε αυτή την δύσκολη κατάσταση και «προφανώς ορισμένες αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας θα εξεταστούν» από ανεξάρτητη επιτροπή, υπογράμμισε.

«Υπάρχει ένα ζήτημα και στην πραγματικότητα αποτελεί ένα σημαντικό θέμα», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει «την ομαλή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ όλων των αρμόδιων αρχών».

Σχολιάζοντας την ελεύθερη πτώση της τιμής του χρυσού τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου σημειώνει ότι «δεν είμαι σίγουρος αν η σειρά των γεγονότων αντιστοιχεί ακριβώς με τις πρόσφατες κινήσεις της τιμής του χρυσού, αλλά υποψιάζομαι ότι ίσως ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε».

Η Κύπρος θα κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει ένα δεύτερο πρόγραμμα, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι «ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη διαδρομή».

Ωστόσο, ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει κάποια εκτίμηση για το πόσο θα συρρικνωθεί η οικονομία φέτος.

Όσον αφορά τα 10 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα της οικονομικής βοήθειας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι τα 7,5 δισ. ευρώ θα καλύψουν τις ανάγκες της κυβέρνησης και τα 2,5 δισ. ευρώ θα πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση τω ν κυπριακών τραπεζών, χωρίς να περιλαμβάνονται οι δύο μεγάλες.

«Οι περιορισμένοι στις κινήσεις των κεφαλαίων θα πρέπει να παραμείνουν για ένα ακόμα χρονικό διάστημα αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με την ΕΚΤ προκειμένου να έχουμε τις αναγκαίες προβλέψεις ρευστότητας», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Κύπρος να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, ενώ η χώρα κατάφερε να αποφύγει την πτώχευση.

Ακόμη, ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι μίλησε με τον Σλοβένο ομόλογο του, και του είπε ότι είναι σημαντικό οι αποφάσεις να λαμβάνονται εγκαίρως πριν η κατάσταση γίνει μη διαχειρίσιμη.

«Η αναποφασιστικότητα και η έλλειψη βούλησης να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως τα δικά μας προβλήματα οδήγησαν την Κύπρο σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ουσιαστικά άφησαν την Κύπρο και τη νέα κυβέρνηση χωρίς επιλογές», πρόσθεσε.