«Μαύρο» το 2013 λέει ο Διοικητής της ΚΤ Κύπρου

Newsbomb

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, τονίζει ότι οι προοπτικές για το 2013 παραμένουν δυσοίωνες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανεργία και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας για το έτος 2012, ο κ. Δημητριάδης τόνισε με νόημα ότι η σημερινή κατάσταση την οποία καλείται ο τόπος να διαχειριστεί, δεν προέκυψε σε μια νύκτα. Ήταν, είπε, το αποτέλεσμα μιας σειράς χρόνιων λαθών και παραλείψεων.

Ανέφερε χαρακτηριστικά τον υπερδιπλασιασμό του μεγέθους του Τραπεζικού Συστήματος, κατά την περίοδο 2006 - 2011, την αλόγιστη επέκταση των τραπεζών στο εξωτερικό, τις τεράστιες επενδύσεις σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τις χαλαρώσεις στη χορήγηση δανείων, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Επεσήμανε ωστόσο, ότι δεν επιθυμεί να επιρρίψει ευθύνες και τόνισε ότι εάν η Κεντρική δεν στήριζε τις δύο μεγάλες Τράπεζες με την αναγκαία ρευστότητα, τότε αυτές θα οδηγούνταν σε άτακτη χρεοκοπία και εκκαθάριση.

Επεσήμανε επίσης τον καθοριστικό ρόλο του ΕΛΑ. Παρά την έντονη κριτική, είπε, θέλω να επισημάνω ότι ο ΕΛΑ διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο, επιτρέποντας την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό Μνημόνιο.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved