ΚΥΠΡΟΣ

Προσέλκυση Κινέζων για επενδύσεις στην Κύπρο

Προσέλκυση Κινέζων για επενδύσεις στην Κύπρο

Την δυνατότητα της αύξησης των κινεζικών επενδύσεων επεσήμανε με συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Διευθυντής του Κυπρο-Κινεζικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, Άντης Ναθαναήλ.

Αυτό αποδεικνύεται και από την ραγδαία αύξηση των απευθείας στο εξωτερικό άμεσων επενδύσεων από την Κίνα στην Κύπρο κατά το 2010 - 2011, όταν ο σχετικός δείκτης εκτινάχθηκε από το 1,36 εκατομμύριο δολαρίων ΗΠΑ στα 90,9 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτό που χρειάζεται, μεταξύ άλλων, δήλωσε ο κ. Ναθαναήλ, είναι η οργάνωση συντονιστικής ομάδας διευθυντικών στελεχών, η οποία θα εργασθεί συστηματικά και με συγκεκριμένους στόχους για προβολή των ευκαιριών που παρέχει η Κύπρος ειδικά για Κινέζους επενδυτές.

Μέχρι τότε, αυτόν το ρόλο αναλαμβάνει, όπως ανέφερε, αλλά με περιορισμένους πόρους ο Κυπρο-Κινεζικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος που έχει συσταθεί στο Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και ο οποίος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου και άλλους φορείς, καθώς και με την κινεζική Πρεσβεία στη Λευκωσία, έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά έτη την προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων από την Κίνα.

Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων, ο Σύνδεσμος διοργανώνει τις προσεχείς ημέρες, δύο σεμινάρια στην Κίνα, στις 27 Οκτωβρίου στο Πεκίνο και στις 2 Νοεμβρίου στη Σαγκάη, όπου θα παραστεί και θα ομιλήσει και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σημαντική πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο Σύνδεσμος και για την προώθηση της θεσμοθέτησης πλαισίου για την έκδοση ενός πιστοποιητικού ακίνητης ιδιοκτησίας, το οποίο θα συνοδεύεται από πολυσέλιδη έκθεση για το συγκεκριμένο ακίνητο που αγοράζεται, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και να κατοχυρώνονται καλύτερα τα συμφέροντα του αγοραστή - επενδυτή ακινήτων.

"Αυτό που εμείς θέλουμε να έρχεται στην Κύπρο", πρόσθεσε ο κ. Ναθαναήλ, "είναι το 0,1% όλων των κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό και αυτό θα είναι υπεραρκετό για την Κύπρο".

«Η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε από Κινέζους στην Κύπρο», όπως ανέφερε ο κ. Ναθαναήλ, "είναι το έργο τσιμεντοποιίας στο Βασιλικό, το οποίο κτίσθηκε από αυτούς".

Απαντώντας σε ερώτηση εάν κρίνονται ικανοποιητικά και προς την ορθή κατεύθυνση κάποια από τα κίνητρα που παρέχει η κυπριακή Κυβέρνηση σε ξένους επενδυτές, όπως η παραχώρηση ιθαγένειας, ο κ. Ναθαναήλ δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως "αυτό έχει βοηθήσει, σε αυτό το στάδιο, στο να έρθουν Κινέζοι στην Κύπρο".