ΚΥΠΡΟΣ

Σε εξέλιξη η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου το Κυπριακό

Σε εξέλιξη η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου το Κυπριακό

Με στόχο να πετύχουν μια συμφωνία στο κείμενο κοινής διακήρυξης επί της οποίας θα βασιστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, συναντώνται ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Η συνάντηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του κ. Αναστασιάδη. Στην συνάντηση, σε εστιατόριο στα όρια της νεκρής ζώνης, τους δύο ηγέτες συνοδεύουν οι διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οσμάν Ερτούγ και σύμβουλοί τους.

Οι προσδοκίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές λόγω των ασύμβατων θέσεων των δύο πλευρών και των χθεσινών αρνητικών δηλώσεων Έρογλου. Ο Ν. Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις για την κοινή διακήρυξη, η οποία όμως, όπως τονίζει, θα πρέπει να ξεκαθαρίζει πλήρως τη βάση λύσης.

Πάντως, έστω και εάν οι δυο ηγέτες καταλήξουν σε κατ' αρχήν συμφωνία, η κοινή διακήρυξη δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από την 1η Δεκεμβρίου, αφού ο κ. Αναστασιάδης θα απουσιάζει από αύριο στις Βρυξέλλες και στην συνέχεια στη Λιθουανία.

anastasiadis44

Τα εμπόδια για υπάρξει συμφωνία στην κοινή διακήρυξη είναι:

- Η αναφορά στη μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μία Ιθαγένεια. Ως προς τούτο, υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά, παρά τις προσπάθειες τόσο των Η.Ε. όσο και διπλωματικών κύκλων να την πείσουν πως πρόκειται για βασικές αρχές, οι οποίες καταγράφονται σε όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

- Η αναφορά στα λεγόμενα «Κατάλοιπα Εξουσίας» («Residual Powers»). Θέμα το οποίο εγείρει η τουρκοκυπριακή πλευρά και επιμένει στην καταγραφεί του στην κοινή διακήρυξη.

Διαβάστε επίσης:

Αναστασιάδης- Έρογλου: Συνάντηση στη σκιά των προκλήσεων...