ΚΥΠΡΟΣ

Ν.Αναστασιάδης για Κυπριακό:Δυστυχώς υπάρχει δρόμος να διανύσουμε!

Ν.Αναστασιάδης για Κυπριακό:Δυστυχώς υπάρχει δρόμος να διανύσουμε!

«Δυστυχώς, υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ένα στόχο που θα επιτρέπει την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και που θα δημιουργεί βάσιμες προοπτικές επιτυχούς κατάληξης», δήλωσε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μετά την ολοκλήρωση της αποψινής άτυπης συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, η οποία κράτησε περίπου τρεις ώρες.

Παρόλα αυτά ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την συνάντηση χρήσιμη, γιατί, όπως εξήγησε, «επέτρεψε στις δύο πλευρές να αντιληφθούν με σαφήνεια τόσο τις θέσεις η μια της άλλης, όσο και τους λόγους που εμποδίζουν ακόμη την κατάληξη στη κοινή διακήρυξη».

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι πρόθεσή του είναι «η συνέχιση των διαβουλεύσεων μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων με απώτερο σκοπό την κατάληξη σε ένα κοινό ανακοινωθέν ώστε να έχουμε επανέναρξη των συνομιλιών». Ο κ. Αναστασιάδης, όταν ρωτήθηκε κατά πόσο μετά την συνάντηση οι δύο πλευρές είναι πιο κοντά σε μια κοινή διακήρυξη, απάντησε: «δεν θα ήθελα να κάνω κανένα σχόλιο».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, δήλωσε ότι υπέβαλε κάποιες προτάσεις για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες όσον αφορά τη σύνταξη της κοινής διακήρυξης. Είπε ότι το πρόβλημα με την κοινή διακήρυξη είναι ο διαμοιρασμός της εξουσίας, γι' αυτό και πρότεινε, όταν επιστρέψει ο κ. Αναστασιάδης από το εξωτερικό να ξεκινήσουν τις συνομιλίες με το κεφάλαιο αυτό και να καταλήξουν σε όλες τις προϋποθέσεις.

Ο Έρογλου είπε ότι μετά την εκλογή του κ. Αναστασιάδη, εξέφρασε την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν.
Αλλά – πρόσθεσε - ο κ. Αναστασιάδης για να συνεχισθούν οι περιεκτικές συνομιλίες «πρότεινε μια κοινή διακήρυξη και με το πέρασμα του χρόνου, αυτό πήρε τη μορφή μιας προϋπόθεσης». Από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη οι διαπραγματευτές, ανέφερε ο Έρογλου, εργάστηκαν πάνω σε ένα τέτοιο κείμενο, «αλλά αυτή η άσκηση έφθασε σε σημείο που δεν πάει άλλο». Ο λόγος που δεν μπορεί να φτάσει σε ένα αποτέλεσμα αυτή η άσκηση, υποστήριξε ο κ. Έρογλου, είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να εντάξει στην κοινή διακήρυξη «θέματα επί της ουσίας που πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για μια περιεκτική λύση».

0840d570199522df850e347ddde70dc5 XL

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι το μήνυμα του είναι: «Η απαραίτητη βάση υπάρχει στις προσεγγίσεις πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Χωρίς να υπάρχει καμιά προϋπόθεση, την επόμενη της επιστροφής του κ. Αναστασιάδη από το εξωτερικό, είμαι έτοιμος να παρακαθίσω στο τραπέζι». Απαντώντας σε ερωτήσεις Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι θεωρεί πως «οι ηγέτες μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι και χωρίς κοινή διακήρυξη και μετά την πρώτη τους συνάντηση να δώσουν τα απαραίτητα μηνύματα με τον τρόπο που θέλουν στους «λαούς» τους. Επίσης , κάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη να επισκεφθούν μαζί το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία. «Θεωρώ ότι θα είναι ένα καλό μήνυμα, εάν αυτή η επίσκεψη πραγματοποιηθεί πριν από τα Χριστούγεννα», είπε. Την πρόταση απέφυγε να σχολιάσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Διαβάστε επίσης:

Χωρίς συμφωνία η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου

Σε εξέλιξη η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου το Κυπριακό

Αναστασιάδης- Έρογλου: Συνάντηση στη σκιά των προκλήσεων...