Κύπρος: Στήνουν σκηνικό αναγνώρισης του ψευδοκράτους

Newsroom Newsroom

Κύπρος: Στήνουν σκηνικό αναγνώρισης του ψευδοκράτους

Ένα προσχέδιο – «παγίδα», που στέλνει στις ελληνικές καλένδες το θέμα της κυριαρχίας, και βρίθει ασαφειών και αμφίσημων διατυπώσεων, κατέθεσαν κατά τη χθεσινή παράνομη συνάντησή τους στο ψευδοκράτος, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προειδοποιεί πως «η επιμονή και η καλή θέληση μας εξαντλούνται».

Είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχος του ΟΗΕ επισκέπτεται την παράνομη πρεσβεία της Τουρκίας, ακυρώνοντας επί της ουσίας με αυτή του την ενέργεια τα σχετικά ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού και προσφέροντας «δώρο» στις προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Την ίδια ώρα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, θέλησε να μοιράσει παιχνίδι κερδίζοντας επικοινωνιακά και παρουσιάζοντας εαυτόν ως «υπέρμαχο της λύσης». Ο Νταβούτογλου με την άφιξή του στην κατεχόμενη Κύπρο είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Έρογλου και στη συνέχεια οι συζητήσεις έγιναν και στην παρουσία των Οζκάκ Γιορκαντζίογλου, Σερντάρ Ντενκτάς και Οζντίλ Ναμί.

Το αντικείμενο της συζήτησης και των διαβουλεύσεων των τελευταίων ωρών ήταν το έγγραφο Ντάουνερ, το οποίο επιδείνωνε επί της ουσίας τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς σε σχέση τόσο με προηγούμενα προσχέδια όσο και με το παρελθόν.

katexo

Το προσχέδιο - "παγίδα"

Γεμάτο ασάφειες και αμφίσημες διατυπώσεις, το έγγραφο που κατέθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη, είχε στόχο «να γεφυρωθούν διαφορές» και να επιτευχθεί συμφωνία επί του περιεχομένου, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος».

Με βάση το έγγραφο του ΟΗΕ, που αποκαλύπτει το σχετικό δημοσίευμα, γίνεται αναφορά σε μια κυριαρχία, όπως απολαμβάνεται από όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη, άρθρο 2, η οποία θα προέρχεται ισότιμα από τους Ε/κ και Τ/κ.

Είναι σαφές πως η διατύπωση παραπέμπει στην ανεξαρτησία καθώς το άρθρο 2 περιγράφει τις ισότιμες σχέσεις των κρατών και δεν αφορά την κυριαρχία. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, μέλη του Διεθνούς Οργανισμού έχουν ομοσπονδιακό, συνομοσπονδιακό πολιτειακό μόρφωμα ή είναι και ενιαίο.

Είναι πρόδηλο ότι ουσιαστικά αυτή η αναφορά ενισχύει τη διατύπωση ότι η κυριαρχία πηγάζει από τους Ε/κ και Τ/κ, όπως είναι η πάγια θέση της τουρκικής πλευράς και προσφέρει μέσα από την ασάφεια πεδίο στους Τούρκους για να επαναφέρουν το θέμα της παρθενογένεσης. Παράλληλα, είναι σαφές πως υιοθετείται από το κείμενο και η εσωτερική ιθαγένεια. Αναφέρεται ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν την ιθαγένεια της «Ενωμένης Κύπρου», και θα είναι πολίτες του αντίστοιχου συνιστώντος κράτους.

Σε ό,τι αφορά το κατάλοιπο εξουσίας, το έγγραφο αναφέρει πως τα συνιστώντα κράτη ασκούν πλήρως και ανέγκλητα το κατάλοιπο εξουσίας, που δεν έχει η κεντρική κυβέρνηση. Σημειώνεται πως οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης δεν καθορίζονται.

Από τα κατεχόμενα, ο Νταβούτογλου κάλεσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη να αφήσει την τακτική της μανούβρας και να έρθει σε διάλογο με πραγματική διάθεση.

Έχοντας δίπλα του τον Έρογλου, ο Νταβούτογλου ανέφερε ότι η συμφωνία στο ζήτημα του επίμαχου κοινού ανακοινωθέντος είναι πλέον ζήτημα χρόνου.

Είπε ότι η Τουρκία στηρίζει την καλή θέληση της τ/κ πλευράς και κάλεσε τα Ην. Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να συνεισφέρουν για να λυθεί το Κυπριακό.

Ανέφερε, επίσης, ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε συνομιλίες αορίστου χρόνου όσο η τ/κ πλευρά είναι σε απομόνωση», ζητώντας τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος.

Την ίδια ώρα, ο Έρογλου με τις δηλώσεις του κήρυξε αδιέξοδο. Κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να σταματήσει να επιμένει σε προϋποθέσεις και τον κάλεσε να εισέλθει σε συνομιλίες.

anastasiadis

Νίκος Αναστασιάδης: Εξαντλείται η υπομονή μας

Είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσουν οι βασικές αρχές για τις διαπραγματεύσεις προς επίλυση του Κυπριακού και να συζητούμε για την επανένωση της Κύπρου, όπως είπε σήμερα σε ομιλία του στο Καϊμακλί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο μνημόσυνο για τους ηρωικώς πεσόντες και για όλα τα θύματα που θρηνεί η Ομορφίτα από την περίοδο της τουρκικής ανταρσίας.

«Θέλουμε να ελπίζουμε», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, «πως θα υπάρξει μια διαφοροποίηση από τα όσα έχουμε εισπράξει με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κατά την παράνομη χθεσινή επίσκεψή του στην κατεχόμενη πατρίδα μας».

«Ευελπιστούσαμε», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ότι θα υπήρχαν στοιχεία ελπίδας, όμως λυπούμαι να πω ότι τα όσα, δυστυχώς, έχουν καταγραφεί ή μεταδοθεί δεν μου επιτρέπουν άλλο περιθώριο εξάντλησης της υπομονής και της καλής μας θελήσεως».

kypros

Αντιδράσεις από όλα τα πολιτικά κόμματα

Έντονες είναι και οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων τόσο για την προκλητική στάση του Τούρκου ΥΠΕΞ όσο και για την ενέργεια του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, να συναντηθεί μαζί του στην λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

«Η Άγκυρα συνεχίζει να επαναλαμβάνει εαυτόν», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου. Είπε πως επιτέλους πρέπει να κατανοήσουν όλοι και τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Τουρκία, η οποία συνεχίζει να κατέχει την Κύπρο, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αλλά επιδιώκει και την λύση δύο κρατών.

Δυστυχώς ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, αντί να συμβάλλει στις προσπάθειες διαμόρφωσης κοινού ανακοινωθέντος, λειτούργησε εμπρηστικά, δήλωσε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου. Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ, παρά τα προβλήματα, ζητά όπως συνεχιστούν οι προσπάθειες για διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θα πρέπει ωστόσο, όπως υπέδειξε, να περιλαμβάνει τις θέσεις αρχής, δηλαδή λύση διζωνικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα και με ισότητα όπως αυτή αποτυπώνεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να διαμορφώσει σχέδιο Β' για το Κυπριακό, μετά και τα όσα δήλωσαν χθες Νταβούτογλου και Έρογλου.

Σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να αποσαφηνίσει τη βάση διαπραγμάτευσης με ξεκάθαρες θέσεις.

Ο κύριος Παπαδόπουλος επέκρινε τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, υποδεικνύοντας ότι παραβίασε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών με τη μετάβασή του στη λεγόμενη τουρκική πρεσβεία στα κατεχόμενα για να συναντήσει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

«Το χθεσινό ρεσιτάλ αδιαλλαξίας του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης του στα κατεχόμενα, σε πλήρη συγχορδία με την υποχείρια τουρκοκυπριακή ηγεσία έχει αποδείξει για μια ακόμη φορά τις πραγματικές προθέσεις της κατοχικής δύναμης», δήλωσε ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.

Καταγγέλλουμε πρόσθεσε ο κ Ομήρου, το νέο ολίσθημα του «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσόντος», Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος συνάντησε χθες τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην παράνομη λεγόμενη τουρκική πρεσβεία στη Λευκωσία. Ο κ. Ντάουνερ έχει πλέον υπερβεί, σημείωσε ο κ Ομήρου, κάθε όριο προκλητικής συμπεριφοράς.

Κάλεσε επίσης τον πρόεδρο Αναστασιάδη να απαιτήσει την άμεση απομάκρυνση του και τόνισε πως επείγει η άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου υπό το φως των νέων δεδομένων.

Την απομάκρυνση του Αλεξάντερ Ντάουνερ ζητούν και οι Οικολόγοι. Αντιδρώντας στην χθεσινή επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό στην λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να στοιχειοθετήσει το αίτημά του. Χαρακτηρίζουν τον αξιωματούχο του ΟΗΕ «ανίκανο και ακατάλληλο να οδηγήσει προς τα εμπρός τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό».

Την απόσυρση όλων των συμβιβαστικών κειμένων, όπως χαρακτηρίζει τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά, ζήτησε η Συμμαχία Πολιτών.

Οι διφορούμενοι όροι και διατυπώσεις, τονίζεται σε ανακοίνωση της Συμμαχίας, δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά το περιπλέκουν, αφού στην περίπτωση διακοπής σε μεταγενέστερο στάδιο των συνομιλιών, το κοινό ανακοινωθέν θα αποτελεί ακόμα ένα κεκτημένο της τουρκικής πλευράς. Συνάμα ζητείται από τον πρόεδρο Αναστασιάδη να θέσει επιτακτικά ζήτημα για άμεση αντικατάσταση του κ. Ντάουνερ.

Διαβάστε επίσης:

Προκλητική η συνάντηση Νταβούτογλου-Ντάουνερ στα κατεχόμενα!

Κρίσιμες ώρες για το Κυπριακό

Ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό

Βίντεο- Λακκοτρύπης: Χωρίς λύση ο αγωγός σε Τουρκία δεν είναι επιλογή

Θέμα τουρκικής μειονότητας έθεσε ο Νταβούτογλου ενώπιον Βενιζέλου

Επανάληψη των συνομιλιών για την Κύπρο

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

Η ανακοίνωση της Βαλαβάνη: «Αυτό είναι το νέο μέλος στην οικογένειά μας» (photos)

02:10

Τα πέντε βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για τη σωστή ρουτίνα ύπνου του μωρού

01:45

Στη Βουλή η τροπολογία για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση - Όλες οι φορολογικές ρυθμίσεις

01:30

Κορονοϊός: Περισσότερα από 200.000 τα κρούσματα σε έξι αραβικά κράτη του Κόλπου

01:20

Wall Street: Ξεπέρασε τις 25.000 μονάδες ο Dow Jones - Μεγάλη πτώση στο πετρέλαιο

01:05

MasterChef: Αυτός είναι ο νικητής του Silver Award και του επάθλου των 10.000 ευρώ (photos-video)

00:55

Μπορώ να δώσω χαμομήλι στο μωρό;

00:40

Κορονοϊός: Θρήνος στις ΗΠΑ - Ξεπέρασαν τους 100.000 οι νεκροί από COVID-19

00:30

Βάζει αλάτι πάνω σε λεμόνι - Μόλις δείτε γιατί θα το κάνετε αμέσως (vid)

00:21

Έρευνα: Δες τι θέλουν οι γυναίκες περισσότερο από τους άντρες!

00:20

Σήμερα 28/05: Όχι μόνο να φαίνεσαι, αλλά και να είσαι

00:10

Σαν σήμερα το 2014 «έφυγε» η Μάγια Αγγέλου, αμερικανίδα ποιήτρια και ακτιβίστρια

00:00

Προσοχή: Αυτοί οι άντρες διαφέρουν από τους υπόλοιπους

23:50

Πέθανε ο Νίκος Ζουμπογιώργος

23:48

Δολοφόνησαν πασίγνωστο τραγουδιστή

23:47

Σάρα Καρμπονέρο: H σύζυγος του Κασίγιας δίνει μάχη με τον καρκίνο - Η συγκλονιστική φωτό

23:45

Τηλεπαρουσιάστρια ούρλιαζε την ώρα της εκπομπής - Ποιος της επιτέθηκε; (vid)

23:44

Ναυπακτία: Λαχτάρα για ηλικιωμένο - Δείτε τι βρήκε στην αυλή του σπιτιού του (pics+vid)

23:43

Το Athens Open Air Film Festival επιστρέφει - Δωρεάν για το κοινό και με drive-in προβολές

23:42

Τι μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά στο σπίτι; Ιδέες δημιουργικής απασχόλησης (vids)

23:40

Κορονοϊός: Τέσσερα νέα κρούσματα ανακοίνωσε η Premier League

23:29

Έξαλλοι Μέγκαν και Χάρι: Καταγγέλλουν εισβολή drones από παπαράτσι

23:28

Η μοναδική αποστολή που κατέκτησε το Εβερεστ εν μέσω της πανδημίας (vid)

23:26

Θεσσαλονίκη: Αρχίζουν την Παρασκευή τα δρομολόγια για τα καραβάκια Θερμαϊκού

23:26

SpaceX: Ακυρώθηκε η ιστορική εκτόξευση της πρώτης επανδρωμένης αποστολής

23:24

Δείτε τι έκανε εστιάτορας για να μην συνωστίζονται στο μαγαζί (pics)

23:18

Τα επαγγέλματα με τις πιο άπιστες γυναίκες!

23:07

Καιρός: Συνεχίζονται την Πέμπτη οι καταιγίδες - Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα (vid)

23:05

Μειώνεται στο 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση - Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή

23:02

Εμπορικό κέντρο Σπάτων: Ανοιχτά τα μαγαζιά τις Κυριακές από Μάιο μέχρι Οκτώβριο

23:01

Παναθηναϊκός: Εκτός ο Πούγγουρας, ενοχλήσεις στη μέση ο Μακέντα

23:00

Δίδυμε, Ζυγέ, Υδροχόε, αυτό το στοιχείο θα σε καταστρέψει!

23:00

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 350.000 οι νεκροί σε όλο τον κόσμο

22:48

Ταμείο Ανάκαμψης: Ικανοποίηση της Αθήνας για τα 33 δισ. ευρώ της Κομισιόν

22:44

ΣΟΚ: Άγρια δολοφονία 14χρονης από τον πατέρα της - Την αποκεφάλισε ενώ κοιμόταν

22:43

MasterChef: Καβγάς για το ζευγαράκι του ριάλιτι Μπέλλο και Μαρία! «Δημήτρη χωρίζουμε!» (video)

22:41

Η SpaceX του Έλον Μασκ γράφει Ιστορία: Επανδρωμένη αποστολή στο Διάστημα

22:39

Super League: Ζητά επικύρωση των 5 αλλαγών και μειωμένα έξοδα διαιτησίας

22:31

MasterChef spoiler Silver Week: Μπέλλος Vs Μαρία - Ποιος κερδίζει τα 10.000 ευρώ

22:27

Πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ για τον εγχώριο τουρισμό - Τι ισχύει για τα καταστήματα τις Κυριακές

22:24

Λαχταριστή μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα ψητών λαχανικών (vid)

22:22

Ιρίνα Σάικ: «Μαγνήτισε» τα βλέμματα στο Instagram με μαύρα διάφανα εσώρουχα

22:22

Σχοινάς: Τι κέρδισε η Ελλάδα από την πρόταση της Κομισιόν - Εκταμιεύσεις ακόμα και μέσα στο 2020

22:17

MasterChef: Είναι μαζί η Μαρία και ο Μπέλλος; - Όλη η αλήθεια

22:17

MasterChef 4: Η Μαρία έβαλε τα κλάματα και το Twitter τη σχολίασε αναλόγως

22:10

Φοβάται τον κορονοϊό και δεν ανεβαίνει στα μέσα μεταφοράς - Δείτε πώς πάει στη δουλειά του (pics)

22:09

Κορονοϊός: Το μήνυμα στον ουρανό που τους μάγεψε (pics)

22:09

Πήγε στο ταχυδρομείο και γδύθηκε μπροστά σε όλους - Ο λόγος... απίστευτος

22:05

H συγκινητική ανάρτηση Χαρδαλιά και το αποχαιρετιστήριο μήνυμά του

22:04

Τι είναι οι πυρκαγιές - «ζόμπι»: Γιατί ανησυχούν τους επιστήμονες

22:02
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved