ΚΥΠΡΟΣ

Στο Σικάγο ο Κασουλίδης-Η Τ/κ βάζει νέους όρους;

Στο Σικάγο ο Κασουλίδης-Η Τ/κ βάζει νέους όρους;

O Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον κι αναχωρεί για το Σικάγο, όπου αύριο θα μιλήσει σε δεξαμενή σκέψης της πόλης και θα έχει και επαφές με στελέχη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

Σήμερα συναντήθηκε για μια περίπου ώρα στο Λευκό Οίκο, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, ενώ θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Ρόμπερτ Μενέντεζ κι άλλα μέλη της Επιτροπής.

Η συνομιλία με τον Τζέικ Σάλιβαν ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει μία ώρα και πέραν των γενικότερων εξελίξεων στο Κυπριακό, κεντρικό θέμα επρόκειτο να είναι η επίσκεψη στην Κύπρο του Αντιπροέδρου Μπάιντεν.

Οι Αμερικανοί δίνουν διαβεβαιώσεις ότι η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του Τ/κ ηγέτη, ούτε θα υπάρχουν σύμβολα του ψευδοκράτους, ενώ έχει γίνει γνωστό πως επιστολή στον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν έχει στείλει ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, στην οποία του εκφράζει τα συναισθήματα της Ομογένειας για την επίσκεψή του στα κατεχόμενα και τον προτρέπει να μην καταστρέψει την 40χρονη στενή του σχέση με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, για την οποία έχει τόσες φορές ο ίδιος μιλήσει.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, υπάρχουν ακόμη κενά σε ό,τι αφορά κοινό ανακοινωθέν, με την τουρκοκυπριακή πλευρά να βάζει νέους όρους. Μεταξύ αυτών, οι κατοχικές αρχές ζητούν να συμφωνήσουν και να επικυρώσουν τον κατάλογο των εμπειρογνωμόνων που θα εισέλθουν στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου.

Οι ίδιες πληροφορίες επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν κι άλλα προβλήματα, σημειώνοντας πως «ποτέ δεν είχαμε συμφωνία στο κείμενο» κοινού ανακοινωθέντος.

Όσο για το βασικό σκοπό της επίσκεψης Μπάιντεν στην Κύπρο, αναφέρουν πως αν κανείς δει τον κατάλογο της συνοδείας του, αντιλαμβάνεται πως βασικός σκοπός είναι η ενέργεια.

Η χθεσινή ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών στο Ατλαντικό Συμβούλιο της Ουάσιγκτον ήταν ως γνωστόν κλειστή στον Τύπο, για να δοθεί η ευκαιρία στον κ. Κασουλίδη και το μικρό και επιλεγμένο ακροατήριο από ακαδημαϊκούς, τρεις βοηθούς υφυπουργούς, αλλά και αξιωματούχους από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να εκφραστούν ελεύθερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομιλία του ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε και στη σημασία της ένταξης της Κύπρου στους αμυντικούς ευρωατλαντικούς θεσμούς, όπως ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη και το ΝΑΤΟ. Ο παρευρισκόμενος Βοηθός Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ φέρεται να είπε πως μετά τη λύση του Κυπριακού, για πρώτη φορά θα μπορέσει να υπογραφεί αμυντική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου.

πηγη ΠΟΛΙΤΗΣ

Διαβάστε επίσης

Αναστασιάδης σε Handelsblatt:«Κυρώσεις στη Ρωσία θα έπλητταν την Κύπρο»