ΚΥΠΡΟΣ

Μπάιντεν: Δεν έκανε χειραψία με τον Έρογλου (βίντεο)

Μπάιντεν: Δεν έκανε χειραψία με τον Έρογλου (βίντεο)

«Έρχονται καλύτερες μέρες για την Κύπρο. Έχετε ιδανική θέση σε μια κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας. Η Κύπρος θα γίνει παίχτης κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταμορφώνοντάς την σε μια νέα πηγή ενέργειας για το φυσικό αέριο».

Στη βαρυσήμαντη αυτή δήλωση προέβη ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στην αντιφώνησή του στο επίσημο γεύμα, που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι ΗΠΑ, είπε, θα βοηθήσουν στις προσπάθειες, που καταβάλλει η κυβέρνηση για επίτευξη λύσης του κυπριακού. Είμαστε έτοιμοι, τόνισε, να προσφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε για να πετύχετε.

«Έχετε ιδανική θέση σε μια κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας. Γι` αυτό δεν αποτελεί έκπληξη ότι καλύτερες μέρες έρχονται για την Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος.

Νωρίτερα, τη βοήθεια των ΗΠΑ στις προσπάθειες προώθησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στη διάρκεια της πρόποσής του.

«Είναι σθεναρή πεποίθησή μου ότι περισσότερα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπορούν να έχουν μια καταλυτική επίδραση στις διαπραγματεύσεις, προσφέροντας μια δυναμική αυξάνοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, οικοδομώντας την εμπιστοσύνη προς τη λύση και να δοκιμάσουν τις τουρκικές προθέσεις.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία, που έχει ένα πολύ αποφασιστικό ρόλο στο Κυπριακό, θα έχει μια παραγωγική στάση όχι μόνο στην υλοποίηση των ΜΟΕ αλλά ειδικότερα προς το στόχο της επίτευξης λύσης. «Βασιζόμαστε στην πολύτιμη βοήθειά σας στον να προωθήσουμε τις διαπραγματεύσεις για εφαρμογή των ΜΟΕ και να φτάσουμε σε λύση», είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε εξέλιξη η συνάντηση στα κατεχόμενα

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Κατά την άφιξη του ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος διπλωματικά απέφυγε να κάνει τη γνωστή χειραψία με τον κατοχικό ηγέτη, κάτι που αποδεικνύει πόσο προσεκτικά χειρίζονται οι αμερικανοί την εν λόγω υπόθεση. Προηγουμένως μέλη της συνοδείας του κ. Μπάιντεν επιθεώρησαν το χώρο, όπου θα γίνει η συνάντηση, για να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε, που θα δημιουργήσει διπλωματικό και πολιτικό ζήτημα.

Αργότερα ο κ. Μπάιντεν θα επισκεφθεί τη νεκρή ζώνη και θα μιλήσει σε επιχειρηματίες και παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών και από τις δύο κοινότητες.

Το βράδυ ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας με τους δύο ηγέτες, υπό την αιγίδα των Η.Ε., σε εστιατόριο στη νεκρή ζώνη. Μετά το δείπνο ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν θα προβεί σε νέα δήλωση και ακολούθως θα αναχωρήσει από την Κύπρο.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Μπάιντεν σε Αρχιεπίσκοπο Κύπρου: Θα βοηθήσω στο Κυπριακό