ΚΥΠΡΟΣ

Στο διαδίκτυο οι τιμές των ακινήτων στη Κύπρο

Στο διαδίκτυο οι τιμές των ακινήτων στη Κύπρο

Αρχισε στη Κύπρο σήμερα η διαδικασία των ενστάσεων μετά τη δημοσιοποίηση της νέας Γενικής Εκτίμησης των ακινήτων σε τιμές 1.1.2013. Οι τιμές είναι από σήμερα διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Τμήματος Κτηματολογίου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, σε ενημερωτικό σεμινάριο του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας με το Σύνδεσμο Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου, είπε ότι ενδεχομένως να υπάρχουν λάθη και παραλείψεις στις εκτιμήσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι το Υπουργείο φρόντισε αυτά τα λάθη και παραλείψεις να κατοχυρωθούν νομοθετικά.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, σε περίπτωση λάθους, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση που έχει καταγραφεί μια περιουσία ως κατοικία ενώ είναι οικόπεδο, τότε ειδοποιείται το Κτηματολόγιο και το λάθος διορθώνεται αμέσως.

Όσον αφορά τις ενστάσεις, ο Υπουργός ανέφερε ότι ο φορολογούμενος έχει ένα περιθώριο έξι μηνών που δόθηκε από τη Βουλή για να υποβάλει την ένστασή του η οποία θα εξεταστεί από το Τμήμα Κτηματολογίου. Πρόσθεσε ότι ανάλογα με το πόσο μεγάλο ή μικρό είναι το λάθος, τότε ενδεχομένως ο φορολογούμενος να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο ή όχι.

Αν το εκτιμητικό λάθος που έγινε από το Κτηματολόγιο υπερβαίνει το 25%, τότε ο φορολογούμενος δεν πληρώνει οποιοδήποτε πρόστιμο και έρχεται πλέον το Κτηματολόγιο να διορθώσει το λάθος του. Αν το λάθος είναι μικρότερο από 25%, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλει ένα πρόστιμο. Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός στο ΚΥΠΕ, η πρόνοια για καταβολή προστίμου μπήκε ως ασφαλιστική δικλείδα για να μην γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος ένστασης.

Αν για παράδειγμα ο φορολογούμενος καλείται να πληρώσει €1250 ενώ θα έπρεπε να πληρώσει €750, τότε δεν θα πληρώσει πρόστιμο αφού το λάθος που έγινε υπερβαίνει το 25%, ενώ αν κληθεί να καταβάλει €900 αντί €1000 τότε το λάθος θεωρείται μικρό και θα καταβάλει το πρόστιμο.

Εν αναμονή της έκβασης μιας ένστασης, ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει τη φορολογία για το ποσό που πιστεύει ότι αξίζει η περιουσία του. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, αν το Κτηματολόγιο εκτιμά ένα ακίνητο στο €1 εκ., ενώ ο ιδιοκτήτης του θεωρεί ότι αξίζει μισό εκατομμύριο, τότε θα κληθεί να καταβάλει τη φορολογία επί του μισού εκατομμυρίου και μένει το άλλο μισό να εκκρεμεί μέχρι να εξεταστεί η ένσταση.

«Το πόσο χρόνο θα πάρει για μένα είναι ήσσονος σημασίας, με την έννοια ότι το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τον φορολογούμενο, η Δημοκρατία δεν έχει να χάσει τίποτα, άρα θα δουλέψει ο μηχανισμός», ανέφερε ο Υπουργός.

Από την άλλη, ανέφερε, πρέπει να έχει δικαίωμα ο φορολογούμενος, να γνωρίζει πώς και με ποιους τρόπους έγινε η καταγραφή και η εκτίμηση. Πρόσθεσε ότι σκοπός του παρόντος σεμιναρίου είναι να επεξηγηθεί στους ειδικούς, μέσω των οποίων μπορεί να πάει στον απλό πολίτη. Την ίδια στιγμή, είπε, μέσα από την ιστοσελίδα του, το Υπουργείο φιλοδοξεί να φτάσει στη βάση, έτσι ώστε ο καθένας εύκολα να μπορεί να γνωρίζει με ποιους τρόπους έγινε η εκτίμηση και ποια είναι η αξία του ακινήτου για να μπορεί να προγραμματίσει και την αποπληρωμή του σε ό,τι αφορά τα φορολογικά τέλη.

«Όσο πιο καλά ενημερωμένος είναι ο Κύπριος φορολογούμενος, τόσο λιγότερα θα είναι τα προβλήματα σε όλη αυτή την εξελικτική διαδικασία », ανέφερε προσθέτοντας ότι η διαδικασία δεν τελειώνει μέσα σε έξι μήνες, αλλά αυτή η δουλειά χρειάζεται χρόνια.

Ανέφερε επίσης ότι συχνά-πυκνά το Τμήμα θα βρίσκει και θα εκτιμά τα ακίνητα και ταυτόχρονα θα εκτιμούνται τα όποια λάθη. Ταυτόχρονα, είπε, υπάρχει και μια άλλη πρόκληση για τα Τμήμα που είναι η έκδοση των τίτλων και εκεί χρειάζεται η ίδια ίσως και περισσότερη δουλειά.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, Κυριάκος Τσολάκης, σε εισαγωγική ομιλία του ανέφερε ότι η διενέργεια νέας γενικής εκτίμησης αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση της Κυβέρνησης και το Τμήμα Κτηματολογίου κατάφερε κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες να την ολοκληρώσει εντός των χρονικών ορίων που έχουν καθοριστεί.

Είπε ότι οι κατάλογοι εκτίμησης βρίσκονται από τις 25 Ιουλίου σε έντυπη μορφή και σε ηλεκτρονικό αρχείο στα γραφεία των Δημάρχων και Κοινοταρχών για επιθεώρηση. Από σήμερα, πρόσθεσε, το κοινό θα μπορεί να πληροφορείται τις αξίες, μέσω της ιστοσελίδας του Τμήματος ή τηλεφωνικά. Παράλληλα ανέφερε ότι ειδικές ομάδες από λειτουργούς του Τμήματος, επανδρώνουν τα κατά τόπους επαρχιακά γραφεία για ενημέρωση του κοινού.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κίκης Αθηνοδώρου ζήτησε να διασαφηνιστεί από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας προς όλα τα ΜΜΕ ότι οι εκτιμήσεις που έχουν ετοιμαστεί ως κατά την 1.1.2013 έχουν γίνει για φορολογικούς και μόνο σκοπούς, με βάση συγκεκριμένες παραμέτρους και περιορισμούς, όπως είναι η εξωτερική επιθεώρηση όλων των ακινήτων και η ομαδοποίηση των ακινήτων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη επιμέρους νομικά χαρακτηριστικά όπως η ύπαρξη ενοικιάσεων, μισθώσεων και επικαρπιών.

Πηγή ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης

Κύπριος εμπλέκεται σε διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας