ΚΥΠΡΟΣ

Συνάντηση Ομήρου με τον Ιορδανό Πρωθυπουργό

Συνάντηση Ομήρου με τον Ιορδανό Πρωθυπουργό

Η αστάθεια και οι συνεχείς -εδώ και 100 χρόνια- συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής έχουν τη ρίζα τους στο παλαιστινιακό πρόβλημα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ιορδανίας Abdullah Ensour.

Επεσήμανε πως αν η διεθνής κοινότητα επιθυμεί ειρήνη στην περιοχή τότε θα πρέπει να εργαστεί για λύση στο Παλαιστινιακό στη βάση των όσων προβλέπουν τα ΗΕ και στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Ο Πρωθυπουργός Ensour δέχθηκε σήμερα στο πρωθυπουργικό γραφείο τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που τον συνοδεύουν στην επίσημη επίσκεψή του στο Αμάν.

Ο κ. Ensour ανέφερε πως αν το Ισραήλ συνεχίσει να κτυπά και να βομβαρδίζει περιοχές, όπως η Γάζα και ο Νότιος Λίβανος, δεν θα υπάρξει ποτέ κατάληξη και θα συνεχίζεται ο πόλεμος.

Από την πλευρά του ο κ. Ομήρου επανέλαβε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση δύο κρατών στο Παλαιστινιακό, τα οποία θα μπορούν να συνυπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο στη βάση των συνόρων του 1967.

Εξήγησε ακόμη, πως δυστυχώς, οι ίδιες αρχές που παραβιάζονται στην περίπτωση της Παλαιστίνης, παραβιάζονται και στην Κύπρο, τονίζοντας, παράλληλα, ότι προϋπόθεση για να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην περιοχή είναι να λυθούν και τα δύο προβλήματα στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Ιορδανός Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Κύπρος πέρα από μια γειτονική χώρα είναι εταίρος και φίλος και πως η Ιορδανία πάντα κοιτάζει προς την Κύπρο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Εξήγησε πως από τα πρώτα χρόνια ανεξαρτησίας της το 1946, η Ιορδανία υποστήριξε πλήρως τον αγώνα του κυπριακού λαού υπό την ηγεσία του αείμνηστου Εθνάρχη Μακαρίου για ανεξαρτησία.

Αναφέρθηκε ακολούθως στις εξελίξεις στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «η περιοχή μας δεν απολαμβάνει την ειρήνη που δικαιούται καθώς εδώ και 100 χρόνια υποφέρει από συνεχείς πολέμους που κανένας δεν γνωρίζει πότε θα σταματήσουν».

Όπως είπε, αυτό συμβαίνει λόγω της ύπαρξης και διαιώνισης του παλαιστινιακού προβλήματος.

«Στη Συρία, στην Αίγυπτο, στο Ιράκ, στην Τυνησία, μπορεί η αστάθεια να φαίνεται ότι προκαλείται από εσωτερικές υποθέσεις, όμως όλα τα προβλήματα έχουν ρίζα τους το Παλαιστινιακό», εξήγησε, υποδεικνύοντας πως αν η διεθνής κοινότητα επιθυμεί ειρήνη στην περιοχή τότε θα πρέπει να εργαστεί για λύση του Παλαιστινιακού.

Σημείωσε πως οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι αριθμούν περί τα 14 εκ. και οι οποίοι είναι λαός βαθιά πολιτισμένος και καλλιεργημένος σε όλα τα επίπεδα, «είναι αδιανόητο να μην έχουν κράτος».

«Πρέπει οπωσδήποτε να έχουν κράτος όπως όλοι οι άλλοι λαοί», συμπλήρωσε.

Σημείωσε περαιτέρω πως αν το Ισραήλ εξακολουθήσει να χτυπά και να βομβαρδίζει περιοχές όπως η Γάζα, ο Νότιος Λίβανος και άλλες αραβικές περιοχές, δεν θα υπάρξει ποτέ κατάληξη και ο πόλεμος θα συνεχίζεται.

«Αυτό που ζητούμε για τους Παλαιστίνιους δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που προβλέπουν τα Ηνωμένα Έθνη», τόνισε, αναφέροντας πως αυτό που επιδιώκουν οι Παλαιστίνιοι είναι η διεθνής νομιμότητα.

Ο Πρωθυπουργός της Ιορδανίας ανέλυσε ακολούθως την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή σε σχέση και με την εμφάνιση ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων, σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής, όπως η Ιορδανία, το Ιράκ, η Συρία, η Τουρκία, τάσσονται εναντίον του ισλαμικού εξτρεμισμού, ο οποίος και θα πρέπει να καταπολεμηθεί.

Ως εκ τούτου, εξήγησε, θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και στη βάση αυτή θα πρέπει να αναληφθεί και η ανάλογη δράση. Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη έτσι ώστε να τραβηχτεί το χαλί κάτω από τα πόδια των ακραίων στοιχείων κατά τρόπο που δεν θα έχουν κανένα έρεισμα για να αναπτύσσονται.

Ο κ. Ensour αναφέρθηκε και στο τεράστιο ανθρωπιστικό θέμα των προσφύγων που αντιμετωπίζει η Ιορδανία ως απότοκο των συγκρούσεων στις γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, αυτή τη στιγμή η Ιορδανία με συνολικό γηγενή πληθυσμό 7 εκ. φιλοξενεί συνολικά περίπου 3 εκ. πρόσφυγες, 1,5 εκ. Σύριους, 250 χιλιάδες Ιρακινούς, 65 χιλιάδες Αιγύπτιους, 25 χιλιάδες Λίβυους και 1,75 εκ. Παλαιστίνιους.

Όπως εξήγησε, αυτοί οι αριθμοί βασίζονται σε εκτιμήσεις καθώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε ό,τι αφορά την ακριβή καταγραφή των προσφύγων που εισέρχονται στην Ιορδανία.

Ανέφερε ακολούθως πως παρά το γεγονός ότι η Ιορδανία περιβάλλεται από χώρες στις οποίες διεξάγονται πολεμικές συγκρούσεις, εντούτοις είναι μια χώρα στην οποία υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα, και η οποία έχει προχωρήσει την τελευταία τριετία σε διορθωτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά το πολίτευμα, κινήσεις οι οποίες, όπως εξήγησε, αφορούν μεταρρυθμίσεις για εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό του συστήματος διακυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σημείωσε πως πέρα από τη γεωγραφική εγγύτητα και τους ιστορικούς δεσμούς Κύπρου και Ιορδανίας, οι λαοί των δύο χωρών μοιράζονται κυρίως κοινές αρχές, αξίες και οράματα.

Επανέλαβε ότι Κύπρος και Ιορδανία είναι δύο χώρες – πυλώνες σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή και συνεχάρη τον Πρωθυπουργό Ensour για τις πρόσφατες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι συμφωνεί πλήρως με την ανάλυση του Ιορδανού Πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τα γεωστρατηγικά δεδομένα στην περιοχή και εξέφρασε την πεποίθηση πως όπου υπάρχει αδικία, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παράνομες επεμβάσεις είναι φυσικό να διαμορφώνονται συνθήκες που ευνοούν την ανωμαλία, τις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις.

Όπως τόνισε, αυτό ακριβώς συμβαίνει με το Παλαιστινιακό, το οποίο εδώ και δεκαετίες παραμένει άλυτο και αποτελεί πηγή κακοδαιμονίας και ανωμαλίας για την ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ομήρου επανέλαβε για άλλη μια φορά τη «σταθερή και αμετακίνητη» θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, «ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση του παλαιστινιακού προβλήματος και πως οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται να έχουν κράτος», προσθέτοντας ότι «μπορούν τα δύο κράτη να συνυπάρξουν το ένα πλάι στο άλλο με βάση τα σύνορα του 1967».

Αναφέρθηκε ακολούθως στο Κυπριακό, λέγοντας ότι δυστυχώς οι ίδιες αρχές (που παραβιάζονται στην Παλαιστίνη), παραβιάζονται και στην περίπτωση της Κύπρου, με την επί 40 χρόνια συνεχιζόμενη στρατιωτική τουρκική κατοχή.

Ο κ. Ομήρου εξήγησε προς τον Ιορδανό Πρωθυπουργό ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα διακοινοτικής σύγκρουσης καθώς Ε/κ και Τ/κ ζούσαν αρμονικά μαζί για αιώνες με συνεργασία, αλλά ούτε και θρησκευτικό πρόβλημα.

Για να προσθέσει πως η αποκατάσταση συνθηκών σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή προϋποθέτει και τη λύση του Παλαιστινιακού αλλά και τη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι η Τουρκία πέρα από την επί 40 χρόνια παράνομη στρατιωτική κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας επιχειρεί να αμφισβητήσει και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου εντός της ΑΟΖ της όπου έχουν εντοπιστεί υδρογονάνθρακες, επισημαίνοντας ωστόσο πως παρά τις όποιες αντιδράσεις της Άγκυρας, η Κύπρος απολαμβάνει καθολική και ευρύτατη στήριξη από τη διεθνή κοινότητα, ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και Κίνα, στην άσκηση των αναφαίρετων δικαιωμάτων της εντός της ΑΟΖ της.

Επανέλαβε στο πλαίσιο αυτό, αυτό το οποίο, όπως είπε, και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, είχε διαβιβάσει προς την Κυβέρνηση της Ιορδανίας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Αμμάν, πως «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πανέτοιμη να συνεισφέρει την ενεργειακή ασφάλεια της Ιορδανίας με το φυσικό αέριο το οποίο είναι φανερό πλέον ότι υπάρχει στην ΑΟΖ της».

Υπενθυμίζοντας ότι έχει υπογραφεί σχετικό Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των δύο χωρών αλλά και ότι αναπτύσσεται διάλογος και αναμένεται σύντομα η ανταλλαγή επιστολών προθέσεως σε ό,τι αφορά το θέμα, ο Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε ότι «ολόκληρη η κυπριακή Βουλή και στο σύνολο τους τα πολιτικά κόμματα είναι έτοιμα να στηρίξουν αυτή τη διαδικασία ενεργειακής στήριξης της Ιορδανίας».

Στην τοποθέτηση του ο κ. Ομήρου προέβη και σε εκτενή αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα, το οποίο αντιμετωπίζει η Ιορδανία, υποδεικνύοντας ότι η Κύπρος συμμερίζεται απόλυτα τις αγωνίες και τις ανησυχίες της Ιορδανίας αλλά και επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυπριακής Βουλής ενώπιον της Ιορδανίας ότι θα ενεργήσει προς την πλευρά της ΕΕ, «προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνοντας απαιτώντας αλληλεγγύη προς την Ιορδανία».

«Η Ιορδανία χρειάζεται την αλληλεγγύη της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας για να μπορέσει ν' αντέξει αυτή τη φοβερή πίεση που υφίσταται από τα κύματα των προσφύγων», τόνισε.

Διαβεβαίωσε καταλήγοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται ραγδαία στηριζόμενες στα κοινά συμφέροντα και κυρίως στις κοινές αρχές και αξίες.

ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ

Διαβάστε επίσης

Πρόκληση Έρογλου: Αλλεργία Ε/κ στον όρο πάρε-δώσε